Pil şarjı için yardım

Katılım
31 Ağu 2017
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
24
4 tane 1.2V 700mAh Ni-Cd pili seri bağlayarak 3.6V 100mA adaptörle şarj edebilirmiyim
 
Merhaba. Şarj edemezseniz, çünkü şarj voltajı pil geriliminden daha fazla olmalıdır ; 4.8 volt dc. < 3.6 volt dc. Bu şarjdaki amper oranına gelirsek eğer; batarya amperinin 1/7'si veya 1/6'sı ile şarjı kısa vedede çok acil durumlarda uygun olabilir, ancak uzun vadede (Her zaman) pillerin ömrü için 1/10'u ile (ayni kurşunlu akülerin şarjındaki gibi) şarj yapılması yani 70 mA ile ve en az 5.76 volt (%20 fazlası ile) en ideal şekli olur. Kolay gelsin.
 
Binbaşı ustanın da dediği gibi olmuyor maalesef. Ben de denedim daha önce.

Yalnız bu ni-cd pillerin bir şeyi dikkatimi çekti. Piller tamamen boşalıp da şarja takıldığında inanılmaz akım çekiyor. Sınırlamazsak sakatlık çıkabilir herhalde. Lityum pillerin o kadar şarj akımı çekme eğilimi yok. Yüksek amper adaptör takmamak mı lazım acaba? Veyahut akımı sınırlamak için bir şeyler yapmak mı gerek
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akımı (amperi) sınırlamak için bu şarja uygun VA' lık trafo - diyot grubunu seçerseniz şarj akımı tam olarak sınırlanır, ayni pratik şarjlı el süpürgelerinin içinde şarj olan ni-cd şarjlı bataryalarının iç şarjında olduğu gibidir. Şarjlı ni-cd kalem pillerini (AA, AAA ebatlı 500-1000-1500-2000 mA'likler gibi) şarj için kullanılan şarj cihazlarında ise, bu akımı tam sınırlamak için seri bağlı akım sınırlayıcı bir direnç - LED - pil devresi uygun VA'da seçilen trafo - diyot devresinden hemen sonra kullanılır, en basit yapıda olan eski tipteki dörtlü pili ayrı ayrı şarj eden ni-cd pil şarjörlerinde bu yöntem akım sınırlamak için kullanılır.

Şarjlı pratik el süpürgelerinde ise batarya grubunun üzerinde yazan amper-h'i nin 1/10 1/8' ini geçmeyecek şekliyle uygun volt/amper değerleri bunlara uygulanır. Amper batarya amper-h'inin 1/10'u ve volt bataryanın % 20 fazlası kurşun-asitli akü şarjındaki gibi en uygun verilecek değerlerdir.

* Bu pillerin lityum-iyon pillerinden farkı memory (Hafıza) etkisinin bulunmasıdır. Bu yüzden sonuna kadar şarj azalmadan veya bitmeden yeniden şarj edilirse kapasitelerinde azalma oluşabilir veya % 100 dolulukla bir daha kolay kolay şarj olamazlar. Bu dediğimiz pil de kesinlikle 0 voltaja kadar inmiş pil demek değildir, sadece 1.00 - 0.98 - 0.99volt seviyelerine kadar inip gelerek cihazlara enerji verip çalıştıramayan seviyeleri demektir, tam boş pil derken ( 0 volttaki pil gibi) bununla kesinlikle de karıştırmamanız gerekir.

9VOA17.jpg

AyeCxQ.jpg

VR7bM0.jpg


1990'larda İstanbul/Karaköy'de bir işportacıdan satın aldığım Atel marka 30 mA ile şarj akımını (500 mA'lik pilleri 16-17 saatte tam şarj edebilen) tam sınırlayan ve sadece o zamanlar MKE (Aspilsan)'nin 500 mA'lik ve uzakdoğu menşeli olup yine 500 mAlik ni-cd AA ebatlı pilleri şarj etmekte kullanılan dörtlü pil şarjörü görülmektedir. 30 mA ile bir LED içinden ve direnç içinden seri geçerek sınırlanan bu akım yine 1/10 kuralına göredir ve o zamanki tarihlerde pil A-h kapasitesinin sadece bu kadar olabildiği içindir.

Kapasiteler zaman içinde 1000 -1500 A-h'lere sonraları çıktığında ayni şarj akımıyla tam şarj için daha uzun süreler bekleme zorunluluğu doğmuştur, çok doğal olarak. Şarj akımı trafo-diyot-direnç-LED ve pil içinden geçerek ve LED'i bu şarj boyunca sürekli içinden geçen 30 mA'lik şarj akımıyla bu esnada sürekli yakarak gerçekleşiyordu. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,546
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst