PID ile ac motor kontrolü

teatuf

Üye
Katılım
4 Mar 2012
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar. Bitirme projesi için aldığım proje pid ile ac motor kontrolü.Kontrol dersini almam üzerinden 2 yıl geçmesinden dolayı bazı durumları unutmuşum yada pratikte nasıl olması gerektiğini çözemiyorum. Proje açıklaması :
Title: Speed control of an AC motor
Overview of the project
AC motor set in the control laboratory will be used. The parameters of the motor will be determined and used in the model. Conventional control will be designed. Construction overview

Tasks
1. System modelling: Obtain and measure the motor parameters.
2. Set up the feedback system: Study the characteristic of components such as differentiator (error detector), Actuator and feedback sensor.
3. Determine the control problem: Set point and desired behaviour based on the time response.
4. Design controller: Controller characteristic will be determined and its transfer function will be designed.

Apparatus/Tools
AC motor set other related components in the lab.


a.c motor almamızı sürücü ve takogenetore ihtiyacımız olduğu söylendi. Kontrol mekkanizmasını kendimiz modellememiz gerekiyor. Nasıl yapılır ve bu işle uğraşan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.

 
merhaba.plc kullanacakmısınız bu işlemde yoksa sürücünün pıd parametreleri ilemi yapacaksınız.okuduklarımdan anladığım kadarıyla sizden bir feedback geri bildirim istiyor.bunun için motor miline bir encoder takarak kontrol yapılabilir.
 
Öncelikle cevap için teşekkür ederim. plc istenmiyor dediğiniz gibi motorun parametrelerine göre yapılacak. Encoderlı ac motorlar olduğunu bunun benim işimi kolaylaştıracağı söylenmişti.
 
tamam. o zaman motorunuz gücüne göre bir sürücü seçin.bu sürücünün özelliğine göre de encoderı seçeceksinizi.çünkü bazı sürücülerde encodert kartları line drıver ken bazılarında totem pole encoder olabiliyor.besleme voltajları değişebiliyor.tabi öğrenci işi olacağı için biraz da maliyeti düşük olması gerek.
 
0.37 kwlik motor 1 kw sürücü çıkma olarak bulabildik fakat encoderde kafamız karıştı.Encoder feedback olarak görev yapacak. Sürücü encoderi tanıyacak mı yardım edecek kimse bulamadık. pid modellemede problem yaşıyoruz. örnek bir proje bulamadık bu işlerle uğraşan var mı
 
Burda hız kontrol istiyor fakat istenen şey dışarıdan panel yardımı ile parametre girilmesi gerekiyor
Şu hızda sabit dur die .. enkoder öğle çokta kolay bir iş değil ..
öğrenci işi bence ac motorlariçin takometre tarzında bir aparat kullanarak yapma sansınız daha yüksek
Motor hızına göre PIC vb işlemciler kullanarak 0-10 çıkış üreterek devre kurmanız sizin için daha
kolay ve eğitim amaçlı olur die düşünüyorum

Buna benzer bişey daha önce yapmıştım çamaşır makınası motoru vardı
kendi takometresi de üzerinde oluyor direk çıkış alıyor ölçebilyorsunuz...
sürücü kontrolü yapmıştım
 
Son düzenleme:
0.37 kwlik motor 1 kw sürücü çıkma olarak bulabildik fakat encoderde kafamız karıştı.Encoder feedback olarak görev yapacak. Sürücü encoderi tanıyacak mı yardım edecek kimse bulamadık. pid modellemede problem yaşıyoruz. örnek bir proje bulamadık bu işlerle uğraşan var mı

Sürücü üzerinde enkoder girişi olduğundan emin olun. Birçok sürücüde enkoder kartı opsiyoneldir. AC motor kontrolü için kapalı çevrim gerekmediğinden birçok ac sürücüde enkoder girişi bulunmaz. Eğer sürücünüz enkoder okuyabiliyor ise, sürücünün istediği enkoderi bulmanız gerekiyor. Sürücünün datasheet bilgilerini incelemeniz gerekiyor.

PID kontrolünü daha önce kullanmadıysanız en azından simulinkte dc motor modeli ile birlikte simule edip yorumlamanızda fayda var.
PID katsayılarını manuel deneyerek bulabilirsiniz. Bunlar için birçok teorem var onlara girerseniz işiniz uzar :)

Hız ayarı için sürücünün analog girişini kullanın. Hız değişimlerinde PID kontrolünün nasıl tepki verdiğini incelersiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst