Pic'i Koruma Yöntemleri

karaca20

Üye
Katılım
8 May 2009
Mesajlar
14
Puanları
1
arkadaşlar pic'i dış etkenlerden(enerji dalgalanmaları, fazla akım geçme, vs ) koruma yöntemleri ile ilgili bizleri bilgilendirirseniz çok memnun olurum ilginiz için şimdiden teşekkürler
 
Besleme filtreli olmalı,PIC besleme uçlarına 100 nF kondansatör takılmalı.
Devrede röle varsa ,röleye ters paralel diyot konulmalı.
 
pıc le role veya opto surulecekse pıc beslemesı ayrı,rolelerın beslemesı ayrı olmalı.tamamen farklı kaynak olmalı.roleler vasıtasıyla kontaktor surulecekse,kontaktor bobınıne serı rc devresı yapmalısın.100r-470nf_630v gıbı.pıc ın +5 voltunu lm2576 smps gerılım regulesı ıle yapman ıyı olur.
 
dc motor sürülecek bir devre için lazım motorun yaptığı dalgalanmadan ötürü gelecek zararlarıda bu şekilde engelleyebilirmiyis. ilgileriniz için teşekkeürler
 
Kontaktör için snubber çok mantıklı ama beslemeleri nasıl tamamen ayıracaz anlamış değilim.
2 farklı çıkış değeri veren trafo mu kullanmamız lazım , yoksa pic i pille , diğerlerini de trafoyla mı beslemek lazım?
 
ben bu konuda işin boyutuna göre deneme yapılmsaını öneriyorum her yerde farklı olabilir.ihtiyaca göre.
 
hocam şu snubber nasıl bir şey ilk defa duyuyorum da içeriği ile ilgili bilgilendirirmisiniz internette araştırdım çok yüzeysel geçiyolar açıkçası pek anlamadım ilginiz için şimdiden teşekkür ederim
 
...kontaktor bobınıne serı rc devresı yapmalısın.100r-470nf_630v gıbı...

Sanırım klavye sürçtü. Seri değil paralel olması lazım. Bunun haricinde kontaktör sürmek için röle vb elemanlar yerine MOC 3041 vb optotriaclardan kullanmak bütün sorunu çözer.
Optokuplor kullanımında ise 2 birbirinden bağımsız besleme olması gerekli olandır. Aynı kaynaktan örneğin 7812 ve 7805 ile elde edilmiş 2 farklı seviyedeki besleme ayrık besleme değildir ve gnd leri bağlantılı olduğu için bir işe yaramayacaktır (sistemim optik izole diye kendi kendinize gaz verip rahatlama hissi haricinde:))
 
@karaca; snubber(sönümleme) elemanları korumaya yarayan devrelerdir. Tristör triyak mosfet ve mekanik röle gibi elemanlarda yaygın olarak kullanılır. Amaç di/dt , dv/dt ve ark oluşma durumlarına karşı hassas olan bu anahtarlama elemanlarını korumaktır.
Hani nerde kaynak dersen , bu konuda ben de adam gibi kaynak arıyorum , Mohan'ın güç elektroniği kitabının son bölümlerinde Snubber konusuna baya bi yer verilmiş ama o kitaptan birşey anlamak da ayrı bir dert

Ayrı besleme tabi bir çözüm olabilir ama devre aynı besleme üzerinden Pic'i iyi bir şekilde koruyarak sorunsuzca çalıştırılabilmeli , bknz plc:)

Ayrıca bu kitap da iş görebilir pcb tasarımı konusunda pratik bilgiller mevcut:

40_08_37_31.jpg


EMO - KİTAPLAR
 
Sanırım klavye sürçtü. Seri değil paralel olması lazım. Bunun haricinde kontaktör sürmek için röle vb elemanlar yerine MOC 3041 vb optotriaclardan kullanmak bütün sorunu çözer.
Optokuplor kullanımında ise 2 birbirinden bağımsız besleme olması gerekli olandır. Aynı kaynaktan örneğin 7812 ve 7805 ile elde edilmiş 2 farklı seviyedeki besleme ayrık besleme değildir ve GND leri bağlantılı olduğu için bir işe yaramayacaktır (sistemim optik izole diye kendi kendinize gaz verip rahatlama hissi haricinde:))

Sn katana moc serisi ve triyak kullanımındadamı izole edilmeli. Ben triyakda da rc flitre olayını kullanıyorum bir sorun olamadı. Yanlışmı anladım moc lardamı opto il izole edilmeli :confused:
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst