pic16f628a ile hız göstergesi yapımı

  • Konbuyu başlatan ayks
  • Başlangıç tarihi

ayks

Üye
Katılım
13 Tem 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
31
elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim projemizde hız göstergesi yapmak gerekti. Daha mikroişlemciler dersi almadık acemi bir şekilde kodlamaya çalıştım. isis de çalışmasına rağmen devreyi bugün gerçeklediğimde hızın sürekli 373 çıktığını gördüm. isisle gerçek arasında bu fark neden kaynaklanıyor acaba yardım ederseniz çok sevinirim.

isis çizimi ve hex dosyası


Kod:
#include <pic.h>
#include <stdio.h>
#include "delay.c"
#include "lcd.c"
// Configuration Mask Definitions
#define CONFIG_ADDR 0x2007
// Protection of flash memory
#define PROTECT 0x1FFF
#define UNPROTECT 0x3FFF
// Low voltage programming enable
#define LVPEN 0x3FFF
#define LVPDIS 0x3F7F
// Power up timer enable
#define PWRTEN 0x3FF7
#define PWRTDIS 0x3FFF
// Watchdog timer enable
#define WDTEN 0x3FFF
#define WDTDIS 0x3FFB
#define XT 0x3FED

//Konfigurasyon ayarlari
__CONFIG(WDTDIS&LVPDIS&PWRTEN&XT);

// Global degiskenler
unsigned char kontrol=0;
unsigned char sonuc[]="                ";
unsigned int CX;
float sure=0;
float sure2=0;
int LCD_sayac=200;


void hesapla(void){
if(CX!=0){
sure=(float)250/CX;// hız hesaplamaları
sure2=(float)7.469*sure;//hız hesaplamaları
}else{
sure2=0;
}
}
//--------- LCD alt programi----------
void LCD_yaz(void){

lcd_clear(); // LCD'yi temizle

sprintf(sonuc,"Hiz: %d km/h    ",(int)sure2);
lcd_goto(0x00); lcd_puts(sonuc);

}



//---- INT kesme alt programi -----
static void interrupt kesme(void){
if(INTF){
if(T0IE==0) T0IE=1;
else
{
T0IE=0;
kontrol=1;
}
INTF=0;

}
if(T0IF){
if(CX<900){
    CX++;
TMR0=6;
LCD_sayac--;
if(LCD_sayac==1)
{LCD_yaz();LCD_sayac=200;}
}
else{

lcd_clear();

lcd_goto(0x00); lcd_puts("");
lcd_goto(0x40); lcd_puts(" HIZ --0--");//ilerleme yoksa 0 yazsın
DelayMs(500);
}
T0IF=0; // Bayragi temizle
TMR0=6; // TIMER'i tekrar yukle
}
}

//----------- ANA PROGRAM ------------

main(void)
{
         
TRISA=0x00; // Port A'nin ilk pini giris
TRISB=0x01; // PortB'nin hepsi cikis

PORTA=0; // Baslangic durumu ayarlari
PORTB=0;



// LCD islemleri
DelayMs(250);
lcd_init(FOURBIT_MODE);
lcd_clear();

lcd_goto(0x00); lcd_puts("HIZ");
lcd_goto(0x40); lcd_puts("GOSTERGESI");

// TIMER islemleri

INTCON=0X90; // Butun kesmeler etkin
kontrol=0;
// TIMER islemleri
T0CS=0; // Dahili clock
PSA=0; // Prescaler TMR0 icin ayarli
PS0=1; PS1=1; PS2=0; // Oran 1:16
T0IE=0; // Baslangicta TIMER pasif
T0IF=0; // Bayrak temizle
TMR0=6;
CX=0;

// Hiz olcum islemleri
for(;;){
if(kontrol==1){hesapla();CX=0;kontrol=0;}


} // islemleri tekrarla
} // Programin sonu
 

Ekli dosyalar

  • araba.rar
    16.6 KB · Görüntüleme: 4

facundo

Üye
Katılım
16 Haz 2008
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
36
hi-tech c de yazılma dimi bu program
 

kudretuzuner

Paylaşımcı üye
Katılım
28 Tem 2009
Mesajlar
902
Puanları
133
Merhaba
İsisi açtım çalıştırdım.37km/h(5 Hz de) çıktı.Frekansı değiştirince km/h değeri de değişiyor(15Hz de 107km/h gösteriyor) dolayısı ile sistem çalışıyor.Kalibrasyon ayrı bir işlem.Yani hangi hızda hangi frekans üretilir ve de hangi frekansta ne yazılması lazım onu ancak yazılım ile ayarlayabilirsiniz.
 

karaapak

Profesyonel Üye
Katılım
2 May 2011
Mesajlar
1,797
Puanları
384
Yaş
33
frekansı 555 ile üretiyorsanız bir led koyup gerçekten frekans üretiliyormu-değişiyormu kontrol edin (gerçek devrenizde), ayrıca bir frekansmetre yapmıştım kullandığım picte 555 ile ürettiğim frekansı direk uygulayınca ölçüm yapmıyordu fakat araya bir transistör koyup picin clock giriş bacağını her clock palsi için 0 a çektiğimde çalışıyordu (ben c den anlamam assembly ile yazıyorum oo yüzden programınıza birşey diyemeyeceğim sadece karşılaştığım birkaç sorunu yazdım umarım faydası olur.)
 

Benzer Konular

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
114,889
Mesajlar
808,746
Kullanıcılar
420,309
Son üye
SongülAkbaş

Yeni konular

Üst