Pic ve LCD ile Direnç ölçme devresi yapılabilir mi?

byeni

Üye
Katılım
17 Eki 2006
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
60
Konum
Ege
Arkadaşlar,yurtdışında gittiğim bit pazarında amatör olarak yapılmış bir devre görmüştüm.Krokodil uçlarına taktığınız direncin, ohm,Kohm,Mohm olarak değerini LCD ekranda gösteriyordu.Adam 30 EU gibi bir para istediği için almadım.İlginç olduğu için merak ettim internette araştırdım ama herhangi bir şema veya kod bulamadım.Elinde örnek olan varmı acaba?
 
Taktığın direnci, devre üzerinde değeri bilinen sabit bir dirençle gerilim bölücü gibi çalıştırarak bu iş kabaca yapılabilir.
orneğin devrede topraga bağlı 1K var sen 9k taktın. Bir tarafta gerilim dusumu 4.5 volt iken diğer direncte 0.5 volt olacak. Bunu da ADC girişine girersen değeri okur ve bir matematik işlemiyle direnci yazarsın.


Hee tutup adam 1 ohm direnc koyarsa noolacak. O zaman 10 ohm sabit direnc ile aynı işi yapıp başka bir ADC kanalından okutursun. Program akıllı bir şekilde en uygun kanala bakar ve o kanalın voltaj değerini bulur ve o kanala bağlı gerilim bölücü direnc değerini kullanarak hesap yapar. .

Başka yöntemler de olabilir. Mesela frekans belirleme methodu..
 
Çok yoğun olduğumdan ve zamanım olmadığından dolayı hazır devre ve şema olarak bakmıştım.Verdiğin bilgi de bayağı bir fikir verdi.Eğer vakit bulabilirsem üzerinde çalışacağım. Verdiğin bilgi için teşekkür ederim.
 
Şöylede olabilir; ölçmek istediğiniz direncin ucuna seri bir kondansatör takarsınız PIC ile deşarj ve şarj ederek şarj süresini ölçersiniz. RC süresine göre PIC içerisinde oluşturduğunuz tablodan direncin değeri hesaplar ve LCD ye gönderirsiniz.
 
Sevgili arkadaşım,"olabilir ama uçmuşsun" demişsin.Neden uçtuğumuda söylersen memnun olurum.Yurtdışında bir amatörün yapmış olduğu aleti gördüm ve bunun nasıl olabileceğini sordum.Bunun sormakla ben uçmuş mu oluyorum.Beni aydınlatacak cevabını bekliyorum.
 
Bir işin hem kolay hem zor yöntemleri vardır. Dediğin zor yöntem, o yüzden uçmuşsun diyorum.

Dediğin yöntem ancak ego tatmini için yapılır, yapmaya çalışırsan ne kadar zor olduğunu farkedersin.
 
Bence yanlış kişiye yanlış cevaplar verip birbirinizi kırdınız.. :)

Bu kondansatör direnç olayı Türkçe bir kitapta var,, adc si olmadığı için bu yöntemle direnç-kondansatör ölçümü yapılabilir vs diye yazıyordu..
 
GüvTek'in dediği gibi; silvestir, gkay'a atıfta bulunarak o cevabı yazmış...

Ancak cevaplar farklı şekilde üstlerinize alınıp, gereksiz yere tartışma olmuş... :eek:
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst