PIC programlamada kullanılan ekstra komutlar

enver328

Üye
Katılım
11 Ara 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
PIC programlamada normalde 35 komut var. Datasheet lerde de böyle yazıyor, fakat bazı yerlerde gördüğüm kadarıyla farklı komutlar da var. Mesela MOVFW komutu DT komutu gibi. Bu komutlardan bazıları kod yazarken büyük kolaylıklar sağlıyor. Mesela display uygulamasında ekrana yazdırılan karakterlerin her biri bir satırda yazılırken, DT komutu kullanılarak tek satırda direk yazıyı yazarak gerçekleştirilebiliyor ancak bu komutlar datasheet lerde yok, ben bazı sitelerde ve uygulamalarda gördüm. Bu komutların tümüne nereden ulaşabilirim bi bilgisi olan var mı ?
 
az önce yeni konu olarak paylaştım. umarım işine yarar.
 
konuya baktım ama o komutlar standart komutlar yani her yerde var. benim dediklerim datasheet lerde bile bulunmayanlar. zaten bazı yerlerde tesadüfen denk gelmişti. o komutları da bulabilir misin ?

bu arada inc dosyasının içinde movlw movwf gibi komutların da tanımlamaları yok. o komutlar hangi dosyada tanımlanıyor bilen var mı ? Eğer o komutlara ulaşırsam tüm komutlara da ulaşabileceğimi düşünüyorum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba
"Herkes için PIC programlama" adlı kitapta asm ile ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz.Yazarı "NURSEL AK".Yukarıda bahsettiğiniz MOVLW,MOVWF GİBİ KOMUTLAR asm nin çok sık kullanılan komutlarıdır.DT olarak yazdığınız komut programcı tarafından belirlenmişir.DT,GECİKME,BEKLE,BASLA,SN gibi.Kolay gelsin.
 
DT komutu programcı tarafından belirlenen bir komut değil. MOVFW diye bir komut daha var ve sadece bir yerde gördüm. DT komutunun açıklaması burada mevcut :
http://www........
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba
Ben amatör olarak asm öğrenmekteyim ama komutlar içinde DT diye bir komut bilmiyorum."DATA" kelimesi DT olarak kısaltılmış olabilir mi? Acaba
 
DT komutu data table anlamına geliyor. çevrim tablosu kullanılan yerlerde akümülatöre yüklenecek olan komutlar, normalde 1 byte(8 bit) olarak girilir, ki bu da ekrana merhaba yazdırmak için 7 satır kullanılmasını gerektirir. ancak DT ile bu işlem tek satırda hallediliyor. bu komut datasheet de yok, include dosyasının içinde yok(aynen MOVFW komutunun olmadığı gibi), ancak kullanılınca çalışıyor.

Benim anlayamadığım, şu koskoca forumda bununla hiç profesyonel olarak uğraşan birinin ortaya çıkmaması. soru basit değil ama en azından bu forumda bilen birilerinin olması gerektiğini düşünüyorum...
 
herkese kolay gelsin diyerek başlıyorum sözüme, Bende AltaşYayıncılıktan Aldığım PICBAsic PRO ve PIC DECA V1.0 versiyonu Deneme ve programlama kartı var.

tek yapmam gereken PIC program yazmak için Qbasic kitap almayı düşünüyorum nedersiniz ?? görüşlerinizi bekliyorum
 
Merhaba
Enver bey MOVFW komutu da sık kullanılan bir komuttur.Bildiğim kadar ile izah edeyim.asm'de "W" geçici olarak kullandığımız bir alan kabul edelim.F dosyasını geçici olarak W alanına yükle komutu MOVFW kullanılır. W'a yüklenen bu bilgiyi istenen yere (örneğin PORTB ) taşımak ve W boşaltıp tekrar kullanım için boş hale getirmek lazım.Özetle bilgi transferi önce W'a oradan da istenen yere yüklenir.DT (data table) baktım ama öyle bir komut yok yazılımcı tarafından tayin edilmiş.Ben en azından böyle biliyorum.Fırsat bulurlarsa profesyoneller belki yanıt verirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst