Pic kablosuz haberleşme yardım lütfen...

sorunu çözdüm komut yollama satırını 5kere alt alta yazdım şimdi sorunsuz çalışıyor
 
uyandırma komutu preamble yollaman gerek. "UUUUU" 5 adet "U" karakteri 48 adet 1 ve 0 eder. rf te uyandırma bu şekilde olur. verici sinyalini sürekli hareketli tutmalısın sürekli transition olmalı.
yani : serout "UUUUU",data1,data2, gibi. birde bunu bir for next içinde gönderirsen 5 kez çok iyi olur.

serout "UUUUU"
for i=0 to 2
serout "ABC",data1,data2
delayms 50
next i

abc yi alıcıda wait edersin. normalde birde CRC yada csum kullanmalısın. crc şimdilik zor gelebilir ama csum kullanırsan havadan ne yanlış data alırsın nede kararsız çalışma yaşarsın.
csum örneği. :

toplambyte = data1 + data2 gibi. gidenleri topla , toplanan paketi giden byte ın sonuna ekle. alıcıda ise toplanan byte ın sırasını bildiğin için gelenleri topla , gelen toplam ile karşılaştır. eşit değilse paket bozulmuştur yada senden gelmemiştir.

uygulaman gerekenler.
1- uyandırma sinyali
2- 5- 6 kez gönderme
3- csum kontrolü

bunları yaparsan çok kararlı çalışır.
 
daha ileride manchester encoding konusunu araştırmalısın önce yukarıda yazdıklarıma hakim olman gerek. neden manchester dersen şuan asenkron seri den gönderme yapıyorsun. yani ascii karakterlerin binary karşılıkları ile high low yapılıyor. 1 ise modul datası +5, 0 ise modul datası gnd oluyor. yani bu bağlamda seri uzun bir data taşımak modulü sürekli uyartımda tutmak gerekiyor. örneğin ardışık 0 datasını gönderemezsin.
manchester kodlama ise 1 için 10 gönderir 0 için 01 gönderir. bu sayede sürekli bir transition vardır data hattında.

birde birkaç ipucu vereyim mesafeyi şuanda beğenmiyorsundur kesin. yazılımsal 3 yöntemi uyguladıktan sonra birde baudrate ayarlarından baud hızını 1200 e düşürmeni tavsiye ederim. verici modulunude sanıldığı gibi +5 ile besleme zorunluluğun yok (elindeki vericinin standart 433mhz ask modul olduğunu varsayıyorum)
12v ile besleyebilirsin. 1km açık alanda haberleştirmiştim. kataloglarında 0-100mt yazan modulü.
 
Cevap için teşekkürler,yazdıklarını deneyeceğim.Evet mesafe olayını dediğin gibi çözdüm.Ne olur ne olmaz diye 9v ile besledim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst