Pic ilecihaz bilgisi yardım...

sapanci444

Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
65
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar merhaba.... Pic mikrodenetleyicilerde bir cihazın çalışıp çalışmadığı bilgisini mikrodenetleyiciye nasıl gireriz?

yani örneğin cihaz çalışıyorsa 1 bilgisini portlara nasıl yönlendiririz..
bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum...teşekkürler
 
Merhaba
Çalışan cihazda enerji var demektir.Bu enerjiyi uygun hale getirip(örneğin 5v dc)PIC'in de Giriş olabilecek pinlerinden de birini giriş olarak ayarlayıp PIC'e uygulamaktır.Optokaplır ile PIC'e girilirse daha sağlıklı bir çalışma olur.Sonra da BTFSC veye BTFSS komutları ile test edebilirsiniz.
 
Bu cihazların ne işe yaradığı da önemli bence.. Mesela anahtar görevi gören birşey mi? Röledir vs.. öyleyse çıkışından aldığın voltu 5 volt düzeyine indirip girişlere vermen yeterli.. Yok eğer kendi içinde çalışan çıkış vermeyen bir sistemse.. Akımını adc ile ya da comparatörle ölçebilirsin.. Ya da devrene güveniyorsan picin dijital girişine de verebilirsin..

Analog devrelerde pratiğim pek yok, nasıl yapacağını bilemem.. Ama teorime göre; DC ise ve çok akım çekmiyorsa zener diyot ve direnci paralel bağlayıp shunt direnci gibi bişey yapabilirsin sanırım.. Pic e de bu 2 ucun arasındaki volt girersen olur gibi geliyor..

Çalıştığına dair cihazdan bir çıkış varsa o zaman işin daha kolay tabi..
 
Kontroletmeye çalıştığım cihaz evdeki herhangi bir makine Ör: çamaşır mak., bulaşık mak., fırın vs....

bunun için nasıl birşey yaparız? Elinde şema olan arkadaş varsa yardımcı olursa çoksevinirim
 
Hımm.. İşin zor o zaman.. Akım ölç diyecem ama biliyorsun akılllı çamaşır makineleri normalde dijital sistem için bi miktar akım çeker.. Motoru çalışırken ayrı akım çeker, su ısıtırken ayrı akım çeker.. Bu akım da hemen hemen her modele göre değişir.. Akım ölçümünde öyle bir sınır girmelisin ki hemen hemen her modelde dijital kontrol ile motor-ısıtıcı sistemini ayırt edebilmeli..

Kolay gelsin.. :)
 
Ya sadece çalışıp çalışmadığı bilgisini PİC'e girsem kafii..:) 1 yada 0 yani:D
 
Movlw '00000001'
trıs porta
komutlarıyala porta nın 1 nolu ayagını dınleme moduna gecırecen.

Btfss porta,0
goto lamba yanmadı
goto lamba yandı

bu sekıldede sınyalı almıs olacan
 
Movlw '00000001'
trıs porta
komutlarıyala porta nın 1 nolu ayagını dınleme moduna gecırecen.

Btfss porta,0
goto lamba yanmadı
goto lamba yandı

bu sekıldede sınyalı almıs olacan



Cevabın için teşekkürler alarmko fakat sorunum donanım kısmında... mesela manuel olarak da çalışan çamaşır makinesinin o an çalışıp çalışmadığı bilgisini PIC'e girmem gerekiyor. birkaç yerde optocoupler'larla yapıldığını okudum fakat bu konuda sağlam bir bilgi bulamadım....
 
Merhaba
PIC programlama ve devre tasarımını biliyorsunuz kabul ederek yazıyorum.Bir adet fototransistor alınız(NPN) tipi olsun.Kalın bir karton boruya yerleştiriniz(etraftaki ışıktan etkilenmesin).Transistorun emiterini PIC'in şasesine bağlayınız.Collector ucuna da 1kohmluk bir direnç ile PIC'in besleme voltajı olan +5v veriniz.Direnç ile collectorun bağlantı yerinden bir uç alınız ve 16f628A'nın RA0 'a bağlayın.Optokaplır hazır demektir.Boruyu makinenin yanan ışıklarından hangisine yaklaştırırsanız transistorun iletim geçmesini sağlarsınız.Bu işlem de PORTA,0 'ın şaseye çekilmesi demektir.Böylece BTFSC PORTA,0 komutu ile PIC'e istenilen işlem yaptırılır.
 
Merhaba..
daha önce de ben böyle bir program istemiştim.. kudretuzuner ve YARARMAN arkadaşlarımın yardımlarıyla 1-2 devre yaptım ve çalışıyor..

https://www.kontrolkalemi.com/forum...jesi-pic-portlarinin-durumunu-bilgisayar.html

bu linkte YARARMAN arkadaşımın yaptığı 31 tane butonun on off durumunu PC de görebilirsin. buton uçlarını TLP521 ile tetikletirsen istediğin her tülü cihazı takip edebilirsin.. ben telefon hatlarınıda denedim sorunsuz çalışıyor..

çamaşır makinesinin çalışmasından kasıt makineye elektrik geldiğinde mi (fişi taktığında), yoksa makineyi düğmeye basınca mı çalışacak,


düğmeye basınca 1-0 alayım diyorsan makine devresinden uygun bi uç alacaksın veya Kudret Bey'in dediğini yapacaksın.
yada fişi takınca çalışsın iş bitince fişi çekiyorum zaten diyorsan fişin ucuna 5V luk bi adaptör bağla onla TLP521 ile butonu tetiklet ve PC den seyret..

yani istediğin her türlü cihazı fişe taktığın anda 5V luk adaptör de aktif olacağından 5V un bağlı olduğu TLP521 in bağlı butonu tetiklenir ve 1-0 olayını PC ye aktarırsın..

kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst