Pic ile encoder

selcuk74

Üye
Katılım
13 Şub 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
Selam arkadaşlar. Bir makinaya 360 derecelik encoder bağlamak istiyorum. Bana yardımcı olabilecek arkadaş varmı? yapmak istediğim ekranda makinanın derecesini yazması ve tam turda bir sayı attırımı yapması ters yöne döndüğünde ise sayı eksiltmesi yapmasını istiyorum. şimdiden teşekkür ederim.
 
Konuyu biraz daha açabilirsen. makina'nın devri nedir kulanmayı düşündüğün ekoder varmı?
 
360 yada 3600 pals lik incremental rotary enkoder kullanmalısın. (örnek : autonics e50s serisi) yazacağın pic programında encoderin A ve B uçlarını sürekli kıyaslamalısın . herhangi birinde değişme olduğunda bir önceki durumu ile kıyasladığında artma mı yoksa azalmamı yönünde hareket ettiğini anlayabilirsin.(bunun için enkoderin çıkış datalarını incele). tur sayısını enkoderin her turunda 1 pals veren Z ucundan arttırıp azaltabilirsin . yukarımı yoksa aşağımı olacağınıda 359 ° de Z sinyali gelirse yukarı 1 ° de gelirse aşağı saydırarak yönünü ayarlayabilirsin.
 
arkadasım piyasada hazır 48x48 boyutlarında böyle cihazlar . var .derecesinede görebiliceğin www.emko.com
 
ben enkoder ile motor devri ölçmeye uğraşmıştım bir ara tabiki enkoder bilgisini okuyan pic 16877a 4MHZ lik bir osilatör ile fakat enkoder in vermiş olduğu pals hızına yetişemedim sana tavsiyem encoder den aldığın bilgiyi pic ile ölçmeyi deneme çünkü telemecanic marka plc ile okutmayı denedim plc nin hızlı sayıcısını kullandım yine fayda etmedi aynı sorunu yaşadım bu işe girmeni tavsiye etmem arkadaşlardan biri yazmış piyasada hazır elektronik sistem var diye öyle bir devreler varsa onları kullan hiç boşa vakit kaybetme çalışmalarında başarılar
 
ArkadaŞlar İlgİnİz İÇİn TeŞekkÜr Ederİm. Ben Bu Devreyİ Tekstİl De Dokuma Makİnasinda Kullanicam Makİnanin Devrİ Dakİkada 250. O Kadar YÜksek DeĞİl Yanİ. Yapmak İstedİĞİm Desenlerİ Hafizaya Gİrİp Sonra Hafizadan Okumak. ÖrneĞİn 4000 Raporlu Bİr İŞte 0 Dan 4000 E Kadar Sayacak Sonra Sifira Gerİ DÖnecek. Ben Bu Devreyİ Progsİmİtlerler Yaptim. Fakat Makİna Ters DÖnmesİ GerektİĞİ Durumlarda Yada Makİnanin AĞir Devİr ÇaliŞtiĞi Durumlarda Sapma Meydana Gelİyordu Buda Desenİn Bozulmasina Neden Oluyordu. O YÜzden Rotary Encoders De Karar Kildim. Derece O Kadar Önemlİ DeĞİl 360 Derece Bİr Pals Veren Encoderde Olur. Ama DedİĞİm Gİbİ Kesİnlİkle ŞaŞirma Yapmamasi Gereken Br Devre. Hepİnİzde TeŞekkÜr Ederİm.
 
slm omron da cam kontrol cıhazı var hagı derecede pals vermesini istıyorsan programlıyorsun çıkış veriyor 8 tane çıkıştı zannedersem cıhazın kodunu şu an hatırlıyamadım fakat istersen bir iki gün içinde yazarımm. güzel bir cihazz..
 
madem sizin için pals sayısı o kadar önemli değil, o zaman 100 palslik enkoder kullanmanız daha uygun olur. dakikada 250x100 25,000 pals alırsın . bu durumda plc kullanman daha uygun . kullanmayı düşündüğün plc'nin hızlı sayıcı girişleri en az 500KHz okuyabilmeli. bunu kullanacağın plc'nin datasında incele. ben daha önce autonics marka bir counter kullandım. 100 pals encoder 1400 devir motor direk olarak pervane milinden bağlıydı. bu da 1400x100 140,000 pals yani 2,33 KHz giriş demektir. sistem sorunsuz çalıştı.
 
kardeş senin işine tam çözüm olacak iş akman arkadaşımızın dediği gibi omron cam pozisyonerler var sana kaç çıkış gerekiyor 8 çıkışlı olanları var istediğin açıda istediğin çıkışı alırsın kesinlikle şaşmaz. kodunu vereyim sana h8ps-8bfp her çıkışı iki ayrı açıda programlayabilirsin. pnp çıkış verir npn olanı da var. eğer alırsan teknik konudada yardımcı olabilirim. kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst