pic devresi için kesintisiz güç kaynağı

Katılım
18 May 2008
Mesajlar
145
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar pic ile bir proje hazırladım ve picin besleme katı olarakta 7805 kullandım. fakat devremin programa göre adam akıllı çalışabilmesi için elekrik kesintilerinde picin kesintisiz çalışması gerekiyor. ilk baştaki fikrim mekanik anahtarlı bir upsin aküsünden direk 12v almaktı elektrik kesildiğinde akünün gereksiz harcanmaması için normalde açık bir kontakör upsin mekanik anahtarına bağlanacak elektrik varken ups çalışacak (sadece aküyü şarj edecek) elektrik kesildiğinde kontakta enerjisini yitirip açık hale geçecek (ups kapanacak (220 üretmeyecek) sonuçta upsin aküsü elektik kesintisinde kendini dahi çalıştırmadan pici çalıştıracak...

sonra picin ve elemanların harcadığı gücü kabataslak bir hesab ettim ve devreme 9v luk bir pil bağlasam işimi 1 saat görür çoğu kesintide okadar uzun sürmez diye düşünüyorum.

asıl sorum şu picli bir devrem var beslemesi 7805 le yapılıyor. devreye bir veya iki adet 9vluk şarjlı pil bağlayıp normalde pili şarj edip devreyi çalıştırmak pil dolu ise pilin şarjını kesmek elektrik kesildiğinde ise 9v luk pille devreyi çalıştırmaya devam etmek istiyorum. tabi elektrik geldiğinde pil tekrar şarj olmalı.

lm317 ile bişeyler düşündümsede içinden çıkamadım... bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim olmadı bi ups i gözden çıkarmam gerekecek
 
Sn.yuksekpotansiyel

aşağıdaki şekilde bir uygulama yapabilirsiniz. enerji kesilme süresi ve bataryanın şarj edilmesi gereken süreye göre direnç değerinde değişiklik (Diyotlarda 0,7v gerilimdüşümü olduğunu göz önünde bulundurarak) yapmanız gerek. Ayrıca şarjı kesmenize gerek yok. Şarj edilen pil, akü,..vs gibi elemanların sürekli uygun akım ile (bataryaya göre değişir) sürekli beslenmelerinde sakınca yoktur. ayrıca şarj süreniz uygun olacak en uzun olarak seçilir ise ömürleri daha uzun olacaktır.

diğer bir alternatif olarak direnç yerine akım ayarlı kontrol edilen LM317 gibi bir regüle kullanabilirsiniz.

İyi çalışmalar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
abuzettin20 hocamın dediği devrede 7805 yerine LM2575 kullanırsan batarya ömrünü biraz daha uzatabilirsin.. sonuçta 2575 smps mantığı ile çalıştığı için 78 serisi entegrelere göre daha verimli..
 
sayın abuzettin20 öncelikle yardımınız ve verdiğiniz fikir için çok teşekkür ederim...

önerinizden sonra konuyu biraz araştırdım ve bahsettiğiniz yöntemin en sağlıklı yöntem olduğunu gördüm. genelde batarya kapasitesinin %10 olarak tavsiye edilen bir akımla (veya biraz daha düşük)bataryanın şarzı esas alınmış. birde şunu belirtmişler (ne kadar doğrudur bilmiyorum ama) bu şekilde bataryanın istienilen zamanda şarj deşarj gibi bir lüksü olacak (batarya hasar görmeyecek veya en az hasarı görecek). bu şekilde şarj işleminide "trickle chahge" olarak adlandırmışlar.

bende devrenizden ve tavsiyelerinizden yola çıkarak aşağıdaki gibi bir şey uydurdum. bilmem olmuşmu;

burada iki tane lm317 kullanmak istememin başlıca sebebi elektrik kesintisi süresince kullanım süresini uzatmak ve bataryaları ayrı ayrı da kullanabilmek istemem (farklı kapasitelerde iki batarya olabilir).

sonra normal direnc yerine pot kullandım. böylece elde etmek istediğim akım değerini ayarlamak istiyorum. bu bana aynı zamanda farklı kapasitedeki pilleri kullanırken en iyi ayarı yapmamda avantaj sağlıyacaktır(yerine göre akü bile olabilir).

c1 c2 ve c3 kondansatörleri filtre amaçlı kullanılmış olup LM317 ve 7805 in çıkışının şebekedeki anlık düzensizliklerine karşı daha lineer bir çıkış sağlaması için düşünüldü.

devrem ile ilgili sormak istediğim bazı konular (kafama takılanlar);

1) öncelikle piyasadaki malzemeler hakkında pek bilgim olmadığı için soruyorum...
POT1, POT2, C1, C2, C3, için ne kullanmalıyım.(ayrıntılı olarak yazarsanız sevinirim)

2) direnç yerine kullandığım (POT1, POT2) ne güçte olmalı? araştırırken gördüğüm kadarı ile bazı arkadaşlar bilmedende olsa düşük güçlü (0.5 watt /0,25watt gibi) direç kullandıkları için bu direnc yanmış ve devre çalışmamış (tabi onlarınki yanlızca bil şarj devresiydi).

3) "1)" de sorduğum parça tavsiyesine ek olarak C1 ve C2 yerine tek bir kondansatör kullanmak istesek tavsiye edebileceğiniz bir kondansatör olurmu?

şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ediyorum...

belirtmek istediğim son birşey,

pic için kesintisiz güç kaynağı diye adlandığımız bu besleme katı eminimki pic ile uğraşan ve zamanın kesin olarak işlenmesi geren uygulamalarda başka arkadaşlarımızın da işine yarayacaktır. örnek vermek gerekirse saat ve tarih uygulamaları zamanlayıcılar, sayıcılar hız göstergeleri ilk aklıma gelenler....

devrenin proteusta hazırlanmış görseli ekteki zip klasöründedir düzeltmeleri yapmak isteyen arkadaşlar bunu da kullanabilirler...

herkese şimdiden kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • kontrol kalemi.zip
    37 KB · Görüntüleme: 8
Moderatör tarafında düzenlendi:
sayın memethemyn bahsettiğiniz LN2575i şöyle bir araştırdım ısınma sorunu 7805 e göre yok gibi buda ısıyla kaybolan enerji yok demektir... 7805 göre daha stabil olduğu gerektiğinde daha fazla güç üretebildiği de ayrıca kullananlar tarafından belirtilmiş... verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

sonuç olarak neden olmasın?
 
Sn.memethemyn
Çok haklısınız tabiki Lm25XXserisi veya aynı mantık yapısı ile kurulmuş SMPS devreleri daha etkili ve enerjinin verimli kullanılması için idealdirler. verebilecekleri akımkapasiteleri hem daha yüksektir, giriş besleme aralığı gniştir, çıkış seviyeleri kolayca değiştirilebilinir. (LM2576ADJ HV serisi in=60v)

Fakat burda asıl amaç arkadaşımızın basettiği pil şarj kısmı olduğu için asıl hedef o kısım, söylediğiniz gibi; tabi bir çok alternatif geliştirmek mümkün.

Asıl konumuza dönersek;

Burada kullanılması gerekenler, teorik olarak kullanılan akıma ve gerilimde oluşan dalgalanma durumuna göre değişir. Fakat yeni eklediğim çizimde akımınızın 1A geçmeyeceğini düşünerek girişte kullanılan kondansatörünüzün 1000µF seçilmesi uygun olabilir. çıkış kısmında ise (7805 kullanılması durumunda) 100µF fazlasıyla yeterli gelecektir. (LM25xx serisi kullanılması durumunda daha büyük kapasite seçmenizde fayda var) dediğim gibi asıl bunu belirleyen ana etmen çekilecek akımdır. (Göndermiş olduğunuz çizimde lm317 aynı zamanda 7805 in akımihtiyacınıda baz alacağı için uygun değildir.) Ayrı basettiğini direnç (LM317 çıkışındaki) şarj akımına göre hesab edilmekle birlikte wattlı diye tabir edilen, dirençler bullanılması gerekir burada potansiyometre kullanımının pek manıklı olduğunu düşünmüyorum (en azından maliyet açısından, gücü yüksek bir pot pahalı olabilir)

Ayrıca diğer bir konu olarak ta eğer yapılmak istenen saat vs.. gibi bir uygulama ise ve hafızanın bu maksatla korunması ise o zaman real-time entegresi kullanmanız ve bu konuda geçen UPS sisteminin sadece bu entegreye konması daha akılcı bir çözüm olacaktır.

İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • kesintisiz.zip
    12.6 KB · Görüntüleme: 8
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,151
Mesajlar
915,483
Kullanıcılar
449,894
Son üye
Mehmet Denizz

Yeni konular

Geri
Üst