Pic 16F877A Hakkında Sıkıntım

NetCoder

Üye
Katılım
7 Ağu 2011
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba arkadaşlar,
16F877A de çıkış pinlerinden - yük geliyor sizce normal mi? Bağlantılarda hata yaptım desem elektronik mühendisi bi abiye resim attım herşey normal diyor. Oda şaşırdı normalde + gelmesi lazımmış. Kod tarafındada output_high (PIN_B0); diyorum led sönüyor low diyorum yanıyor. Karşılaşan varmı bu sorunla ne yapmam lazım? Pic programlamayı hobi olarak uğraşıyorum. Normalde yazılımcıyım elektronik altyapım pek yok yardım ederseniz sevinirim :)
 
Ancak ledin katodu pic portuna, anot ucu da +ya bağlı ise dediğiniz şekilde bir durum sözkonusu olur.
 
Nasıl yani hocam biraz açabilirmisiniz? Yani picin pinlerinden - sinyal gelmesi normalmi?
 
Son düzenleme:
Led'in iki bacağı var, anot ve katod. Anot bacağına katoda göre + voltaj uygulamanız gerekiyor ki led yansın.

Ledin anot ucu +5 volta, katod ucu pic pinine bağlı diyelim.
Bu bağlantı durumunda pic pini de +5 v (high) olursa, her iki led bacağı da aynı potansiyelde olacağından, led yanmaz.
Pic pini low durumda iken ise led yanar.

tarif ettiğiniz şey ancak bu durumda gerçekleşebilir.
 
Teşekkürler hocam. Peki picin pinlerinden - yük gelmesi normal mi? Ledi filan herşeyi çıkardım multimetrenin siyah ucunu pine diğer ucunu + ya deydirdim. 2.24 küsür volt yazıyordu. Kurala göre deydirsem -2.24 volt yazıyordu.
 
Teşekkürler hocam. Peki picin pinlerinden - yük gelmesi normal mi? Ledi filan herşeyi çıkardım multimetrenin siyah ucunu pine diğer ucunu + ya deydirdim. 2.24 küsür volt yazıyordu. Kurala göre deydirsem -2.24 volt yazıyordu.

Devredeki voltajları gnd'a göre ölçün. Siyah probu şase-gnd'a, kırmızı ucunu da ölçmek istediğiniz yere değdirin. referans noktanız her zaman gnd olmalı.
Pic pinleri hem source hem de sink olarak kullanılabilir, yani sadece + değil aynı zamanda gnd çıkış da alınabilir, tabi belli bir akıma kadar. ne kadar akım çekilebileceği datasheetinde yazar.
Tabi bu şekilde kullanılacak pinin, dijital olarak ayarlı olması gerekir. Eğer konfigürasyonda bunu tanımlamazsanız, bazı pinler varsayılan olarak analog durumda olduğu için bu gibi kararsızlıklar görülebilir.
Gerçi portb0 analog olarak kullanılabilen bir pin değil ama şema vermediğiniz için hangi pini kullandığınızdan emin değilim. Hatırladığım kadarıyla 16f877'de porta ve porte pinleri bu şekildedir.
 
Söylediğim gibi, ledlerin birer ucu +'da görünüyor. ledleri tam terine çevirip diğer uçlarını -'ye bağlayın, problem ortadan kalkacaktır.
 
Hocam allah razı olsun :) Çok teşekkür ederim sorunum halloldu :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst