PIC 16F84 Kullanılarak Yapılan Seri Port Kontrolü

Hanibal

Üye
Katılım
15 Nis 2006
Mesajlar
166
Puanları
1
Yaş
36
PIC 16F84 Kullanılarak Yapılan Seri Port Kontrolü

16F84 İLE SERİ PORTUN PRATİK KULLANIMI
Bu yazımda seri portun pratik kullanımı üzerinde duracağım. Bu iş içinr bir PC, bir PIC 16F84 entegresine, bir DB9 konnektörüne, birkaç LED’e ve dirence ihtiyacımız olacak. Bir de porta bilgi göndermek için küçük bir yazılıma ihtiyacımız olacak.

PC’nizin arkasında bilgisayarın dünyayla haberleşmesini sağlayan çeşitli portlar vardır. Örneğin benim bilgisayarımın arkasında bir adet LTP (printer portu), iki adet RS232 DB9 (9 pinli) seri port (communication portu olarak da bilinir), iki USB portu (Universal Serial Bus) yüksek hızlı seri iletim için ve PS/2 bağlantı portları, mause ve klavye için bulunur. Bu portlar birçok yeni bilgisayar için standarttır.

Aşağıda RS232 için DB9 konnektörü görülüyor. 9 pinden RXD (Receive Data) ve TXD (Transmit Data) ve tabii ki gnd (Ground) yani ikinci, üçüncü ve beşinci pinler bizi ilgilendiriyor. Bu pinler Türkçe’ye sırasıyla alıcı, verici ve toprak olarak çevrilebilir. Diğer pinler modem veya benzeri uygulamalar için kullanılır. Bizim uygulamamızda bir DB9 konnektörün ikinci, üçüncü ve beşinci pinlere kablo bağlantısı yapacağız. Diğer uçlar bağlantısız olabilir.

1. CD (Carrier Detect)
2. RXD (Receive Data)
3. TXD (Transmit Data)
4. DTR (Data terminal Ready)
5. GND (Ground)
6. DSR (Data Set Ready)
7. RTS (Request To Send)
8. CTS (Clear To Send)
9. RI (Ring Indicator)

Bilgi alışverişi yapacağımız entegre Microchip (www.microchip.com ) firması tarafından üretilen 16F84 entegresidir. PIC (Programmable Interface Controller) bircok defa progamlanabilen bir mikrodenetleyicidir. Bilindiği gibi mikrodenetleyici içerisinde CPU (işlenci), RAM (Rastgele erişimli bellek) ve giriş/çıkış birimleri olan bir entegredir. Yani bir nevi bir bilgisayardır. PIC16F84 (ayrıntılar için appendix’e bakınız) PIC öğrenmeye başlamak için en uygun entegredir. Bu entegreyi programlayabilmek için kendine has olan assambly dilini kullanmak gerekir. Yazılan kodları internetten ücretsiz indirebileceğiniz MPASM derleyicisi ile derleyebilirsiniz. Kodları yazmak için NOTPED kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda simulatör içeren MPLAB editörünü de kullanabilirsiniz. Temel komut sayısı 34 tanedir. Eger assembly dili size zor geliyorsa aynı işi Pascal,C,BASIC gibi gelişmiş dilleri kullanarak da yapabilirsiniz. Bu dillerin PIC için özel geliştirilmiş derleyicileri vardır. Bu derleyicilerin demo versiyonları internetten bulunabilir.

PIC16F84 entegresi ile ilgili genel bilgiler aşağıda verilmiştir. Ayrıca bacaklarla ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • seriport.zip
    206.6 KB · Görüntüleme: 1

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst