PC ve Ev Cihazlarını Tasarruflu Kullanım Yolları.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Pc kullanıcıları şayet psu seçerken,toplam pc gücünün tam iki katında psu seçerlerse güç faktörü her zaman en yüksek seviyede kalıyor ve şebekeden daha az güç çekiyor.Ups ile tasarruf sağlamayı düşünenlerin(şarj ve deşarj sırasında güç kaybıyla bu tasarruf gerçi kalmayabiliyor)şebekelerinde dijital-elektronik bir sayaç bulunması gerekir ki gece ve gündüz sarfiyatını ayrı ayrı fiyatlandırıp tespit edebilsin.Tasarruf lambaları tercih edilirken B sınıfı değil A sınıfı ve bilinen büyük markaların verimli olanları seçilmeli(Her ne kadar pahalı olsa da).Bir de örneğin 60 watt.lık tasarruflu bir aydınlatma için; 3 adet 20 watt.lık olanın yerine bir adet 60 watt.lık ampulün seçilmesinin daha verimli olacağını sanırım ayrıca belirtmeye gerek yok.Satın alma imkanı olanların beyaz eşyaların A enerji sınıfı olanlarının yerine A+, A++, A+++ gibi daha verimli olanlarını, pahalı olabilmesine bakmadan almaları, enerji tasarrufu açısından sanırım daha iyidir.Tasarrufla ödenen fazla bedel kendini amorti etmiş olur.Şebekenin pik(Tam yüklü) saatlerinde pc'de performans gerektiren işlerin yapılmaya çalışılması voltaj düşük olduğu için toplam gücü(Volt*amper*güç faktörü)sağlamak için psu'nun şebekeden daha fazla amper çekerek ve ısınarak verimli çalışmasını kanımca azaltabilir.(Bu; iyi bir regüle sistemi içinde olmayan çok ucuz psu'lar için geçerlidir.)Bu durumda sarfiyatı bir ölçüde arttırabilir.

Ayrıca boşta çalışan tüm cihazların adaptör trafoları tam ideal olmadığı için iç kayıplarıyla enerjiyi ısı şeklinde harcar.Kullanılmadığı zamanlarda, bunları fişten çekmemiz en doğrusudur.Müzik setleri,şarj cihazları v.b. içinde trafo bulunduran tüm diğer elektronik cihazlar için bu geçerlidir.

Lcd ve led lcd monitörlerin ekran parlaklığı azaltılırsa çekilen güçte hatırı sayılır ölçüde azalma görülebilecektir.
Disk birleşticiyle hardiskleri daima paçalanmamış,birleştirilmiş tutmak pc'nin toplam enerji sarfiyatını her zaman azaltır.Çünkü hdd daha az devrede kalıp çalışır.
Evlerde kullanılan elektrik lambaları(İster tasarruf,isterse telli olsun)her zaman tozsuz ve temiz kullanılırsa da enerji tasarrufu sağlar.
Bazı ekran kartları boşta daha az güç(watt. olarak)harcar.Oyun fazla oynamayanların bunları seçmesi de yine bir tasarruf sağlar.
Pc içinde fazladan bulunan ve her zaman stand-by'da hazır bekletilen birden fazla gereksiz donanım da fazla enerji harcar.(Hdd,cd,dvd-rom sürücüleri,vb.)

Enerji tasarrufu, biraz da elektrik-elektronik-pc sistemlerinin çalışma prensiplerini doğru tanımayla ortak bir bilinç düzeyine ulaşabilmekle gerçekleşebilir.Teknolojinin doğru ve verimli çalışan, en son güncellenen cihazlarını tercih etmemiz,hem daha tasarruflu enerji harcayarak cebimizi korurken,doğaya da olumlu katkı sağlamış olur.

Tasarruf kanımca ortak bir enerji bilinci ve bilgisiyle gerçekleşebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst