PC kapandıktan sonra hemen açılmıyor.

Cenk85

Üye
Katılım
28 Ocak 2015
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
38
Bilgisayarımı kapattıktan sonra tekrar açamıyorum. Power tuşuna basıyorum ancak tepki vermiyor.

Biraz zaman geçtikten sonra 5-10 dk sonra açabiliyorum, bazende hiç açılmıyor.

Anakarta güç sağlayan 20+4 pin kabloyu çıkarıp takıyorum ancak öyle açılıyor.

Ani elektrik kesintilerinde ise bazen o bile işe yaramıyor, 24pin kabloyu, cpu güç kablosunu, ramleri, psu'ya giren siyah güç kablosunu falan çıkarıp takıyorum. Kazara kafasına göre açılıyor yarım saat, 1 saat uğraştığım bile olmuştur.

Sorun büyük ihtimal psu kaynaklı, yıldırım yüzünden eski psu yanmıştı bunu takmıştım dandik bir marka.

Değiştirmeden yapabileceğim bir şey var mı?

veya psu haricinde başka bir sorun olabilir mi?
 
Merhaba,
Benzer bir durum benimde başıma gelmişti. Sorun güç kaynağında çıktı. Yenisi ile değiştirince düzeldi. Belki senin probleminde tahmin ettiğin gibi psu kaynaklı olabilir. İmkanın varsa başka bir psu ile deneyebilirsin en azından sorun psu mu değil mi tespit etmiş olursun.
 
Merhaba,
Benzer bir durum benimde başıma gelmişti. Sorun güç kaynağında çıktı. Yenisi ile değiştirince düzeldi. Belki senin probleminde tahmin ettiğin gibi psu kaynaklı olabilir. İmkanın varsa başka bir psu ile deneyebilirsin en azından sorun psu mu değil mi tespit etmiş olursun.

teşekkürler benimde aklıma ilk o geliyor, sorun psu değişince başladı çünkü, power düğmesinin bağlantılarıda olabilir ancak onlarıda elimde geldiğince kontrol ettim sorun yok gibi.
 
Merhaba.Sevgili Cenk85;en başta şunu belirtmeliyim;psu kablosunu bu yerine (Soketine) çok gevşek girmiyorsa her defasında çıkarıp takmak pc çalışmasını başlatma manasında fayda vermeyecektir.Çünkü arıza anakartın bizzat kendi içinden oluyor.Benim çok uzaktan teşhisim yalnızca bu şekildedir.Pc’nin hiç açılmaması 2 değişik şekilde olabilir;

1-Birinci durumda bu kasadaki fanlar hiç dönemez,yani hiç bir hareket görülmezse,anakart hiç açılmıyordur.Bunun nedeni anakarttaki power kısmının ona elektrik yoluyla bağlı olduğu kablolarda,kablo tutucularda veya power açma-kapama butonunun kendisinde veya 24 pinli anakarta giren anakart güç besleme bağlantısındaki (yeşil kablo ile kasa şasisindeki – (Siyah kablo) bağlantısıyla olan bir iç (Sokete temasta) sorunundandır.Bunlar incelenip örneğin power butonu arada hiç açma yapmayacak şekliyle tutuk çalışıyorsa (bazen de keyfi kapama) bu boton yenisiyle değiştirilir.Kablolarda power butonu ve anakart power (start) kısmında oksitler varsa bunlar giderilir.anakarın 24 pinli güç bağlantısı sokete tam temas edecek,kablolarında bir sorun olamayacak şekliyle takılır ve pc çalıştırılır.Sorun bu şekliyle tam çözülür.

2-Power butonuna basıldığında,kasadaki tüm fanların dönüp,vga (Görüntü) çıkış sinyalinin POST (Power On Self Test) yapacak şekliyle, monitöre hiç gelemediği durumdur.Bu durumda çalışmaması kuzey köprüsü 3 bileşeni (Cpu,ekran kartı ve RAM) arasında veri yolu iletiminde bir temassızlık olması durumudur.Eskiyen ve genişleyen veri yuvaları (PCI Slotları,PCI-E,AGP slotları,RAM slotları gibi) eski tip anakartlarda bu soruna muhtemelen kuvvetle yol açar.

Çözüm yolu sizin yaptığınız gibi bileşenleri söküp yeniden takmak şeklinde geçici bir çözüm bulunabilir.Ama buradaki asıl hedefimiz bu soruna yol açan bir olumsuzluğu tam ortadan kaldırmak olmalıdır.Çünkü bazı durumlarda 24 pini,cpu’yu,ekr. Kartını ve ram’i söküp yerine tam oturmasını sağlamak da bir işe yaramayabilir.Anakartın montaj yapılan deliklerinden bazılarından metal kasaya şasi bağlantısı eksik kalmış olabilir çünkü.Böyle durumda ne yapsanız (Aslında sizin sözünü ettiğiniz değiştirme işlemlerinde bu deliklerden bazılarının kasaya vidalanmış haldeyken hareketini,konumunu oynatıp,tesadüfen anakartın bu noktalarından kasaya vidalanan bu noktalarından tam akım geçmesini de sağlamış olursunuz,çalışmasını sağlarken farkında olmadan anakartı aşağıya doğru bastırırken bunu yaparsınız) anakart fanları dönüp POST işlemi yine gerçekleşmeyebilir.

22ZDJ2.jpg

AAJ9M7.jpg

XB4aRo.jpg


Çünkü yukarıda MSI marka eski bir anakartta bu delik etrafında nokta nokta lehim damlacıkları şeklindeki bazı temas yerlerinden (Resimdekinden daha fazla ezilip,iletken kasa yoluyla hiç şase bağlantısı alamayacak halde ise) olumsuz temas nedeniyle anakarttaki fanlar döner ve pc açılamaz.(Kuzey köprüsü denilen bu üçlü,yani olmazsa olmaz cpu,ekr.kartı ve ram’in çok iyi bağlantısına rağmen) İşte böyle durumlarda anakarttaki temas noktalarının (Küçük küçük noktacıklar şeklindeki lehim tümseklerinin) ince uçlu havya ve bir büyüteç yardımıyla yeniden çok dikkatli ve düzgünce,orijinalindeki gibi bir dolgu lehimi yapılması,bu anakartla olan sorunu tümden çözecektir.Ancak anakartınızın çok eski olup olmadığını veya bu tür bir sorununuz olduğundan tam emin olamadan bu detayı bir varsayımla vermiş bulundum.Öyle bile olsa buna benzer sorunu olanlarda bir işe yarayabilir veya referans olabilir düşüncesindeyim.

Dikkat: Anakartla ilgili bu türden tamir işlemlerinde mutlaka statik elektrikle ilgili tüm tedbirler alınmalı,vucut statik elektrikle yüklü bulunmamalı veya statik elektrik verebilecek tüm kaynaklardan çok uzak tutulup,antistatik bileklikle,vücut topraklı olarak örneğin anakartın antistatik poşeti üzerinde bu lehimlemesi mutlaka yapılabilmelidir.Bu yapılmazsa tüm chipsetler,cpu,ekr.kartı chipsetleri,kuzey veya güney köprüsü chipsetleri bu statik elektrikten doğrudan etkilenip bozulabilirler.Kolay gelsin.
 
Masaüstü bilgisayar PSU tamiri mümkün mü? Bir tane arkadaş bana verdi içini açtım baktım bazı bölgelere aşırı derecede kızarıklıklar meydana gelmişti. Dirençlerin ve trafoların olduğu bölgede.
 
Merhaba.Sn.öğretmen27 hocam,yukarıdaki örnekteki gibi çok yüzeysel bazda tamiri kişisel yetenekler ölçüsünde evde yapılabilir,ama bir yere kadardır bu.Çünkü profesyonel manada ciddi arızalarda çok gerekli olan ve pc hatalarını,olumsuzluklarını tam ölçen çok özel,anakart tamirine yönelik donanımlar ve aparatların,gereki pc bilgi ve tecrübesinin de ayrıca bulunması gerekiyor.Bunlar olmazsa çok ciddi arızalarda ne yazık ki çaresiz kalınabilir.

CFL lambalarıın elektronik devrelerini başarıyla tamir etmeye çalıştığınızı çok iyi biliyorum.Ama pc anakartı için çok daha fazla tecrübe ve de donanım gerekiyor sn.öğretmen27 Hocam.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
İlk mesajımda psu'nun çok sağlam ve hatasız işlediğinden hareket ederek anakart üzerinde durmuştum.Ancak psu'nun kendi iç lehim yapısında bir sorun varsa veya cam sigortası gevşek ise,smsp trafosunda,sargı izolasyonu nedeniyle iç arklar oluşmuşsa (Bir psu'mda olmuştu,sigorta gevşekliği de zannetmiştim,bir yanılgı olarak) psu anakarta olan beslemeyi ansızın işletim sistemi tam çalışırken keserek durdurabilir.Veya daha işin en başında pc'nin hiç start almamasına da neden olabilir,üzerinde durulduğu gibi.Böyle bir durum da her zaman olasıdır.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Teşekkür ederim Binbaşı Hocam. Benim gibi amatörler amatörü böyle bir şeyi tamir edemez zaten.:p
Bu arada power suply bilgisayardan bağımsız olarak çıkarıldığında yeşil kablo ile herhangi bir siyah kablo mu kısa devre edilecek yoksa yeşil kablo ile gri kablo mu kısa devre edilecek? İnternette değişik görüşler vardı.
 
Merhaba.Bakın,bu yeni psu’nuzun sağlamlığından tam emin olabilmek için onu pc’siz (Pc’ye hiç bağlı değilken uzunca müddet çalıştırıp) bir test edin.Bunun için 24 pinli anakart power kabloları çıkışındaki yeşil kablo ve siyah (Veya psu’nun metal gövdesi) kablo tam irtibatlanarak psu boşta çalıştırılmalıdır.Ama yüksüz olarak da çalışmasın.Sarı ve siyah (12 volt) kablolara 10 amper çeken 12 voltluk far ampülü 5 volt dc. çıkışına da (Kırmızı ve siyah kablodan alacağınız) 6 volt ve 5-10 amper çeken bir motorsiklet farı takın.Bu şekilde 12 volt ve 5 volt dc. ile psu’ya yapılan bu basit bağlantıyla,pc’den tam bağımsız çalışırken (yüklü) iken psu ansızın da duruyor mu? (Fan sesi psu’dan kesiliyorsa stop ediyor demektir) Buna tam olarak bakarak pc’deki psu ile mi yoksa anakartın bir olumsuzluğu ile mi bu olay (İlk çalışmama) oluyor,bunu tam olarak da görmeniz lazımdır.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst