pc donanım soru cevap

yenilmez03

Üye
Katılım
16 Eki 2006
Mesajlar
60
Puanları
1
1-CPU ( Central Processing Unit ) Nedir ?
CPU için bilgisayarın beyni benzetmesini yaparsak yanlış olmaz. Gerçekten de PC içinde matematiksel hesapların neredeyse tümü CPU içinde gerçekleşir.

2-Çekirdek ( Execution Unit ) ve Die Nedir ?
CPU içinde milyonlarca transistörden oluşan tek bir kırmık halindeki bölüme çekirdek, bunun kapladığı fiziksel alanada die denir.

3-Cache Nedir ?
Sistem belleğinden gelen veriler, bazı durumlarda CPU ‘nun hızına yetişmeyebilir. Bu problemi çözmek için CPU içinde, küçük bir miktar cache ( tampon ) bellek bulunur. Cache bellek genellikle L1 (Level 1) ve L2 (Level 2) iki kısımdan oluşur. Cache için kullanılan belleğin çok hızlı ve özel yapıda olmasının yanı sıra, ( yüksek fiyatı yüzünden de ) masaüstü sistemlerde CPU ‘dan CPU ‘ya değişmekle beraber, toplam cache bellek miktarı 1 MB ‘ın altındadır. Serverlarda kullanılan özel CPU ‘larda daha yüksek miktarda cache bellek bulunabilir. Modern CPU ‘larda hem L1 hem de L2 cache bellek, CPU çekirdeği ile aynı saat hızında çalışır.

4-FSB ( Front Side Bus ) Nedir ?
Chip setteki kuzey köprüsüyle CPU arasındaki veri yoluna FSB denir. FSB, CPU ve anakart mimarisine bağlı olarak değişebilir.

5-Integer ve FPU ( Floating Point Unit ) Nedir ?
Integer ( tamsayı ) operasyonları CPU ‘lar için fazla zor değildir. Fakat karmaşık matematiksel hesapların yapıldığı kayar nokta hesaplamaları CPU ‘ları oldukça zorladığından, bu tür uygulamalarda hızdan ödün vermemek için CPU ‘ların içinde sadece kayar nokta hesaplamalarının yapıldığı bir bölüm olan FPU bulunur .
 

Ekli dosyalar

  • donanım.rar
    21.2 KB · Görüntüleme: 12
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst