PARDUS Projesi bitirildi...

Katılım
18 May 2007
Mesajlar
96
Puanları
1
Yaş
39
[h=2]Pardus 2011 Sürüm Sonu[/h]
Pardus geliştiricilerinden Semen Cirit'in Geliştirici listesine gönderdiği ileti (1) şöyle ;
"Merhaba, İlk kararlı sürümünü 21 Ocak 2011'de çıkaran, daha sonra 2011.1 ve 2011.2 ile yoluna devam eden 2011 sürümü ailesi sona eriyor. Bu tarihten sonra Pardus 2011 için herhangi bir yazılım güncellemesi yapılmayacak. Bu sürümü kullanan ve emeği geçen herkese çok teşekkürler,
/ Hello, Pardus 2011 family, that has made the first stable release on 21 January 2011, followed by 2011.1 and 2011.2 releases, has reached end of life. From now on, any future software updates won't be made for Pardus 2011. Many thanks to everyone who contributed to this version and use,"
Açıklamanın ardından Özgürlükİçin olarak yine liste üzerinden sorularımızı ilettik sorularımız ve cevapları da şu şekilde ;
"Günaydın!
Proje Yönetimi/Camia Koordinatörü dikkatine
Bu sabah geliştirici listesine Pardus 2011 serisinin sona ermesi ile ilgili Semen Cirit tarafından bir mesaj gönderildi.(1) Bu ani karar ile ilgili sorularımız şunlarıdır.
1- Bu karar kimin tarafından verildi?
TÜBİTAK'ta olan genel değişim ve son dönemde yaşanılan büyük iş gücü kaybı sonrasında Pardus Yönetimi tarafından verildi.
2- Uyulmayan sürüm takviminde böyle bir tarih öngörülüyor muydu?
Genel olarak Pardus sürümlerine bakıldığında .2 sürümlerinde yaklaşık 6 ay sonra sec-only ve takip eden 1-2 ay içerisinde de eol gerçekleşiyor. Bu genellemeye bakıldığında .2 sürümü kasım ayı başında çıkmış durumda. Yukarıdaki iki ana nedenden dolayı 4 ay kadar önce öldürülmüş oldu.
3- Bu karar bireysel sürümlere artık son verildiğini mi gösteriyor?
Hayır, bunun ile ilgili olumlu veya olumsuz kesin bir sonuç yok maalesef elimizde.
4- Böyle bir kararı camiaya nasıl açıklamamızı bekliyorsunuz?
Geliştirici ve duyuru listelerinden açıkladık.
5- Biz bu kadar kamuoyu yaratma çabasındayken, böyle bir karar vererek camiayı yüz üstü bırakmaya, nasıl razı geldiniz!
Bu yaşanılan durum yüz üstü bırakmak olarak görülmemeli, bu yaşanılanların doğal bir sonucu, son 3-4 aydır commit listelerinden zaten 2011'in ölmek üzere olduğu neredeyse aşikar, sadece duyuru ile bunu resmileştirdik.

Anlayışınız için teşekkürler,"


Link
Pardus 2011 Sürüm Sonu | Pardus-Linux.Org

Forum - Pardus 2011 Sürüm Sonu - Özgürlük için...
 
Topluma inebilen sınırlı sayıdaki devlet projesinden biri olan PARDUS işletim sistemi projesi, artık son nefesini vermeye hazırlanıyor.Aslında hayata döndürülebilinir.Ama elini taşın altına sokacak gençler,akademisyenler,öğrenciler,öğretmenler,İNSANLAR! olmalı.HEY!SANA SESLENİYORUZ! PARDUS'u YAŞATMAYA VAR MISIN!?
 
sanırım bi yanlış anlaşılma olmuş.linux sürümleri windows gibi 3-4 yılda bir değişik isimler altında çıkmaz.çıktığı tarihe göre isimlendirilir.
2011 sürümü o yılın ilk çıkan sürümü,2011.1 2.si ,2011.2 3. sürümü gibidir.yukarıda 2011 sürümü için desteğin biteceği söyleniyor.Yani 2012 kararlı sürüm çıkınca 2011 sürümü biticek yani biten pardus değil 2011 sürümü.Bir özgür yazılım destekçisi olaraktan Nice linuxlu yıllara...
 
Galiba ben yanlış yorumladım. "Pardusun Sonu Galiba Devrim Arabaları Gibi Olacak" linux camiasına başsağlığı diliyorum....
 
sanırım bi yanlış anlaşılma olmuş.linux sürümleri windows gibi 3-4 yılda bir değişik isimler altında çıkmaz.çıktığı tarihe göre isimlendirilir.
2011 sürümü o yılın ilk çıkan sürümü,2011.1 2.si ,2011.2 3. sürümü gibidir.yukarıda 2011 sürümü için desteğin biteceği söyleniyor.Yani 2012 kararlı sürüm çıkınca 2011 sürümü biticek yani biten pardus değil 2011 sürümü.Bir özgür yazılım destekçisi olaraktan Nice linuxlu yıllara...
Pardus'la ilgili yaşananlardan ötürü bu düşünce bizde zuhur etti.İlgili linklerde konu irdelenmeye devam ediyor.Bilgilerinize...
 
Sevgili arkadaşlar,


Normalde yoruma açık konuları işlemiyordum ancak buna değinmek gerekli.

Hani bir söz vardır bizde "Orada bir köy o köy bizim köyümüzdür gitmesek de görmesek te..." Bu sözü değiştirelim "Orada bir pardus var o bizim pardusumuzdur yüklemesek te kullanmasak da..." şekline getirelim.

(Ben live cd sini denedim evdeki pc me bir ara kurdum sonra tekrar kaldırdım vs..)

Ulusal işletim sistemi dedik her yerimiz pardus olsun dedik ancak ne yazık ki windows işletim sistemine ubuntu'ya ve android işletme(!) işletim sistemine yenik düşüldü.

Tabi iç kısımda ne olmuştur bilemiyoruz zaman gösterecektir...

Bir yazılımın sürekliliği ekibe ekip ise parasal desteğe bakıyor ancak linux(ların) gelişimi bu kadar olmasaydı windows'un her evdeki pcde bulunan şimdilik kopya olarak çalışmasına göz yummaktan öte gözümüze habire aşağıdan yukarı doğru yükselen bir pop-upunu gösterip kapatacağına emin olabilirsiniz :)

Hali ile bu tür oluşumları mükemmeleşinceye kadar devam ettirmek gerekiyor zahmetsiz rahmet olmaz!

Umarım sonucu güzel olur...
 
Son düzenleme:
Pardus değerlendirilmeliydi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst