Pardus Kullanıcılarına Çağrı!

Katılım
18 May 2007
Mesajlar
96
Puanları
1
Yaş
39
[h=2]Pardus Hakkında İzlenim İçin Çağrı[/h]
Pardus geliştiricilerinden A. Murat (meren) EREN, Pardus'un girmiş olduğu değişim süreci içindeki konumu çerçevesinde, Pardus'a katkıda bulunan kişilerden, Pardus projesi hakkında düşüncelerini ve görüşlerini belirten bir yazı yazmalarını istedi. Bu çağrıya yanıt vermenin, Pardus'a gönül vermiş kişiler için önemli olduğu aşikar. Gelin, gerisini A. Murat EREN'den okuyalım, sonra da birşeyler yazalım.

" Türkiye'nin özgür yazılım insanları (geliştiricileri, katkıcıları, kullanıcıları, takipçileri):
Proje yöneticisi Dr. Erkan Tekman'ın istifası ile sona erme sürecine girdiği netleşmiş olan Pardus Projesi hakkında izlenim sahibi olan ve/veya proje ile bir şekilde haşır-neşir olmuş kişilerin projeye dair görüşlerinin yer aldığı bir derleme üzerinde çalışıyorum.
Maksadım ortada dolaşan tüm görüşleri derli toplu bir biçimde bir araya getirmek.
Bir kısmınız ile doğrudan iletişime geçtim. Fakat bu işin böyle olmayacağını anlamam fazla sürmedi ve herkesle tek tek iletişime geçmek yerine, sizleri benimle iletişime geçmeye ikna etmek daha makul göründü. Bu şekilde benim vaktinde iletişime geçemeyişim nedeni ile önemli fikirlerin derlemenin dışında kalması ihtimalini bertaraf edeceğimi ümit ediyorum. Bununla beraber, hepinizle tek tek iletişime geçemediğim için üzgünüm, ve bu durumu anlayışla karşılamanızı diliyorum.
* * *
Eğer Pardus Projesi'ne dair insanlara ulaşması gerektiğine inandığınız görüşleriniz varsa, sizden aşağıda listeli soruların mümkün olduğunca yanıt bulduğu, maksimum 600 kelime ile sınırlandırılmaya çalışılmış kısa bir kompozisyon yazıp [email protected] adresine göndermenizi rica ediyorum (aşağıdaki taslağı takip etmek zorunda değilsiniz, taslağın amacı ne tür bilgilerin ön planda olması gerektiğine dair fikir vermek):
- Pardus Projesi ile ilişkiniz ne idi? Bu ilişki yaklaşık olarak hangi yıllar arasında gerçekleşti?
- Bugün itibarı ile mesleğiniz/konumunuz, ve proje ile ilginiz nedir?
- Sizce Pardus Projesi’nin öncelikleri ve amacı ne idi? Ne olmalı idi?
- Projenin önemli/olumlu bulduğunuz çıktıları var mı, proje sizce bir misyonu yerine getirdi mi? Getirdi ise hangi misyonu yerine getirdi?
- Projenin en büyük problemi ne idi? Neden?
- Size göre Pardus’a dair en doğru şey ne idi?
- Gözlemleyebildiğiniz kadarı ile proje süresince atılan yanlış adımlar nelerdi? Sizce en yanlış adım hangisi idi? Neden bu şekilde düşünüyorsunuz? Doğrusu nasıl olmalıydı?
- Son olarak, bu projeden Türkiye’deki özgür yazılım camiasının, ya da devlet kurumlarının, ya da potansiyel geliştiricilerin öğrenmesi gereken şey nedir?
* * *
Bu derlemeyi hazırlarken görüş yelpazesini mümkün olduğunca geniş tutmaya gayret edeceğim. Bu bağlamda iletişime geçilmesi gereken diğer isimleri bu çalışmadan haberdar ederseniz çok sevinirim. Bu duyuru metnine ulaşmasını istediğiniz kişilere şu adresi gönderbilrsiniz:
http://plus.google.com/116486142678525875639/posts/bFYa9pGwa7k
* * *
Bu çalışmanın hedefi Pardus Projesi’nin küresel ve yerel özgür yazılım camiasına olan etkilerini saptamaya çalışırken, atılan doğru ve yanlış adımların ileride analiz edilebileceği ansiklopedik bir bilgi birikimi oluşturmak.
İlkeli bir biçimde hareket etmem gerektiğinin farkındayım. Bu yüzden kendime çizdiğim sınırları sizinle paylaşmak istiyorum:
- [email protected] adresine ulaştırılan her gönderiyi dikkate alacağım.
- Düşünceleri sahiplerinin açık ismi ile yayınlayacağım, bununla beraber derleme anonim gönderilere de açık olacak.
- İmzalanan gizlilik sözleşmelerini ihlal edecek ya da kişisel tartışmalara yol açabilecek görüşlere derlemede yer vermeyeceğim.
- Objektif bir tutum ile negatif görüşleri pozitif görüşlerden farklı bir şekilde değerlendirmeyeceğim; muhalefetin sesinin de en az Pardus destekçilerininki kadar gür çıkması gerektiğine inanıyorum.
- Ulaştırılan metinleri derlemenin anlatım bütünlüğünü korumak ya da imla hatalarını düzeltmek gibi minimum editöryal müdahaleler dışında değiştirmeyeceğim.
Son gönderim tarihi 20 Ocak 2012.
İlginiz ve güveniniz için şimdiden teşekkürler,
__
Not: Türkiye'deki özgür yazılım topluluğu içindeki çekişmeye bakınca epey naifçe görünen bir işe kalkıştığımın farkındayım. Bununla beraber bu girişimin sonunda elimizde ne olacağını belirleyecek olan da yine özgür yazılım topluluğu olacak. Bu derleme insanların Pardus Projesi'nin olumlu/olumsuz yönlerini farklı perspektiflerden değerlendirmelerine olanak sağlayabileceği gibi, sadece birkaç kişinin ilgi gösterdiği bir çalışma da olabilir. Benim sizleri ikna etme gücüm de, sadece editörlüğünü yapacağım bu çalışmaya olan etkim de son derece sınırlı. Velhasılı, top sizde.
Not: Gelen birkaç e-postanın ardından bu konuda bir not düşme ihtiyacı hissettim. Lütfen yukarıdaki sorulara 1, 2, 3 diye listelenmiş yanıtlar göndermeyin. Zira sizden beklediğim şey yukarıdaki taslağa vereceğiniz yanıtlardan ziyade, bu konulara da değinen 'bir kompozisyon' yazıp göndermeniz. Bahsettiğim şey "Pardus projesi ile ilgilim X - Y yıllarına dayanıyor. Bu süreçte Pardus'un bir kullanıcıs | takipçisi | geliştiricisi | yöneticisi idim. Projenin baştaki amacı J olmasına rağmen sonraki yıllarda bunun W'ya dönüştüğünü gördüm. Bence olması gereken L idi (...)" şeklinde giden bir paragraf aslında."

Alıntı yapılan sayfa:
Pardus Hakkında İzlenim İçin Çağrı | Pardus-Linux.Orghttp://www.pardus-linux.org/haberler/2012/01/pardus-hakkında-izlenim-iç-çağrı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,001
Kullanıcılar
449,805
Son üye
berkayk304

Yeni konular

Geri
Üst