Paratonerler Hakkında Genel Bilgi

rakani

Üye
Katılım
7 May 2007
Mesajlar
219
Puanları
1
Paratonerler hakkında genel bilgi sahibi olmak ve ölümcül sonuçlara kadar varabilecek etkileri olan böyle bir konunun önemli olduğu düşüncesi ile böyle bir paylaşım yapma ihtiyacı hissettim .Daha önceden hazırlayıp uyguladığım bazı projeler ve derlediğim dökümanları ekteki linkte paylaşıma açıyorum.Umarım işinize yarar.Selamlar ,saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • paratoner_hesab__305__oernekleri.rar
    8.1 MB · Görüntüleme: 123
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar kolay gelsin..
FAbrikalarda paratoner tesisatı ile ilgili bir sorum olacak..

1) Çelik Konsüktrisyonlu ve çatılı yapılarda paratoner tesisata gerek yada bir kuruluş tarafından zorunluluk var mı?

2) Paratoner iniş iletkeni çelik yapıyla teması uygun olur mu?

bu konuda bilgileri olan arkadaşlara şimdidien tşr ederim.kolay gelsin...
 
paratoner iniş tertibatının çelik yapıyla temasında sorun olup olmayacağını ben de merak ediyorum.
 
Şahsen,bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Uygulamada yaptığım ve gördüğüm;çelik donatı ile iniş iletkenlerinin izole olmadığıdır.Bir de şu tarafını düşünmek gerekir.İniş iletkenlerini tutturduğumuz kroşeleri kaç volta göre izolasyonlu yapacağız.İzolasyon açısından düşündüğümüzde iniş iletkenlerinin metal donatıya temas etmesinden başka bir alternatif yoktur.
 
Arkadaşlar, paratoner tesisatında çelik yapıya iletkenlerin temas etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Aksine çelik yapının paratoner iniş iletkenine bağlanmasında fayda vardır. (faraday kafesi mantığı). Paratonerlerle ilgili detaylı bilgi ve katalogları www.livaparatoner.com adresindeki siteden detaylı olarak alabilirsiniz. Saygılarımla
 
celik yapı ve konteynırların üzerine paratoner kurulması yönetmenlik izin vermıyor cunku siz naparsanız yapın celik yapıdan paratoner irtibatını kesemıyorsunuz yıldırılar güneşli havada düşmediği icin paratoner diregi ve metal kısımlar bütünmüş gibi olur iniş ileknein duvara tutturulmasında sakınca yoktur cünkü iniş iletkeni toprakla temas halinde oldugu icin hemen toprağa akmak isteyecektir elektrik her zaman toprağa ulaşmak icin en kısa yolu secer dolaysıyla iletkenin üzerınden daha hızlı akacaktır

___

metal yapılar ve konteynırlar için binaların dısında ve binalardan yuksek olcak sekide aktif paratoner kullanılabilinir aktif paratonerlerin ceşitlerine göre mesafeyi korurlar 100 metre yarı caplı aktif paratonerler hem binanızı hemde cevrenızı koruyabilir şu anda halen daha güvenirligi tartısılıyor Radyo aktif paronerler tüm dünyada ve 2000 ılından sonra türkiyede yasaklanmıs konulanlarda ATOM enerjisi tarafından sökülüp imha ediliyor çünkü yıldırımların carpması soncu dış yüzey deforme olup içindeki radyoaktif elementin dişarı cıkma ihtimali var bundan dolayı yasaklanmıştır cami minarelerindeki sistem franklin cubuğu sadece cubuk tepe acısının taradıgı alanı korur koni şeklinde alani tarar faraday sistemi kafes sistemidir fakat bu iki sistem güvenli olmakla beraber aktif paratonere göre oldukca maliyetlidir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlarım,
Sizlere Paratonerler ile ilgili bulmuş olduğum bir dokümanı sunmak istiyorum.
Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlarımızında işlerine pek yarayacağını düşündüğüm dokümanı umarım ilgilenen arkadaşlarımız iyi inceler ve de içeriğinde olan bilgileri iyi öğrenebilirler...

Hepinize kolay gelsin iyi çalışmalar ve de yıldırımsız günler diliyorum. Sevgi ile kalın...
 

Ekli dosyalar

  • PARATONER ilLE iLGiLi TEKNiK DOKüMAN.rar
    317 KB · Görüntüleme: 81
arkadaşalr yeri burasım ı bilmiyorum ama aklıma geldi soracam.
yıldırım yerden buluta doğru mu akar buluttan yere mi.
 
Paratonerler hakkında genel bilgi sahibi olmak ve ölümcül sonuçlara kadar varabilecek etkileri olan böyle bir konunun önemli olduğu düşüncesi ile böyle bir paylaşım yapma ihtiyacı hissettim .Daha önceden hazırlayıp uyguladığım bazı projeler ve derlediğim dökümanları ekteki linkte paylaşıma açıyorum.Umarım işinize yarar.Selamlar ,saygılar.

paylaşımlarınız için teşekkürler.. peki faraday kafesi uygulaması örneği yokmu elinizde? özellikle çelik konstrüksiyon yapılarda bağlantı örneklerini gösterir..

iyi çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,601
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst