Paratoner etki alanı?

Bir Paratonerin Kapsama Alanı Ne Kadardır?

Paratonerlerin koruma alanları, korunması istenen tesis için yapılacak “yıldırım risk hesabı” sonucuna göre belirlenmektedir. Yapılan analiz neticesinde;

  1. Koruma seviyesi 1. 79 metre yarıçapı olan bir alanı
  2. Koruma seviyesi 2. 87 metre yarıçapı olan bir alanı
  3. Koruma seviyesi 3. 97 metre yarıçapı olan bir alanı
  4. Koruma seviyesi 4. 107 metre yarıçapı olan bir alanı
Koruduğu varsayılmaktadır. Bu varsayım aktif paratoner tesisatları için geçerlidir.

Saha olayı : Binada yıldırımdan korunma olarak aktif paratoner tesisatı seçilmiş. Bina çanak anten LNB ye yıldırım isabet ediyor ve yıldırımın zararlı etkisi RG11 kablolar ile uydu santraline oradan dairelere sirayet ediyor. Uydu santrali ve birkaç daire bu konudan maddi zarara uğruyor.

Saha gözlemi : Çanak anten montajı sırasında inşaat demirlerine vidalarla bağlantı oluşmuş. İnşaat demirleri temel topraklama bağlantılı olduğu için düşük bir direnç değeri yakalamış. Aktif paratoner ise ayrı topraklama yapılmış ve bu topraklama hemen bina yan duvarı yanına yapılmış. Ayrı yapılması 20 mt mesafe olması ve daha düşük bir topraklama direnci değeri yakalanması koşuluyla uygun olurdu. Saha da yapılan topraklama ölçümleri sonucu çanak anten topraklama değeri paratonerin topraklama değerinden düşük çıktı. Bu çanak antenin yıldırımı kendi üzerine çekmesine sebep olabilecek bir etken.

Saha çözümü : Çanak anten LNB sine 20-30 cm mesafede bir yakalama ucu montajı yapıldı. Bu uç bina demirleri ile irtibatlandı. Mevcut paratoner çatı kısmında bina demirleri ile irtibatlandı. Uydu santrali giriş kablolarına koaksiyel parafudr montajı yapıldı. Bu koaksiyel Parafudr yıldırım isabeti sonrası uydu santrali girişinde kesmek ve toprağa aktarmak için yapıldı. LNB ye yakın bir yakalama ucu montajı LNB yi korumak için yapıldı.

Başınızdan geçen olaylar ve çözümleriniz için forum üzerinden yardımlaşalım.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst