Paralel RC RL devresi

Katılım
2 Tem 2015
Mesajlar
11
Puanları
1
Konum
Ankara
Paralel R-C,R-L devrelerinde faz farkı ölçmek için yapılacak osiloskop baglantısının seri devreden farkı nedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Paralel R-C,R-L devrelerinde faz farkı ölçmek için yapılacak osiloskop baglantısının seri devreden farkı nedir?
öncelikle şunu bilmeniz gerekir, R L Ve C elemanlarından oluşan devreler, indüktif veya kapasitif olabilirler. Bir rl devresi indüktif özellik taşır. rc devreleri ise kapasitif devre özelliği taşır rlc devreleri ise C ve L nin durumuna göre indüktif veya kapasitif olabilir. Bobin elemanı akımdaki ani değişime izin vermez özindüksiyon nedeniyle mesela. Kapasitör ise gerilimde anı değişimler yapmaz. dirençler ise anı değişimlere izin verirler akımı ve gerilimi arasında faz farkı yoktur. faz farkı devrenin akım ve gerilimi arasındaki sıfır geciş noktası arasındaki grafiksel farktır yani kaymadır. kısaca bu yazdıklarımı kapasitif reaktansi, indüktif reaktansi, faz farkını, ileri güç katsayili devre geri güç katsayili devre kavramlarını eğer anlamış olsaydın bu soruyu sormazdın bir araştır derim ;)

yinede Kabataslak cevap veriyorum, devrenin akımı ve gerilimi arasındaki faz farkını ölçmektir amacın osiloskopta. bunu klasik kare sayma (voltaj division) veya lissajous egrileri ile yapabilirsin. Rl rc rlc vs... diye ayrım yapma. Devreyi besleyen kaynağın gerilimi ile, devrenin akımı arasında bir faz kayması bulmaya çalışıyorsun. osiloskopun bir channelini kaynağa bağlarsın. diğerini ise elemanlara başlarsın. mesela seri devreler de bir channel kaynağın gerilimini, diğer channel devre akımını izleyecek şekilde bağlanır, seri devrelerde elemanlardan ayni akim gectigi icin herhangi bir elemana baglayabilirsin.aradaki faz farkı gözlenir böylelikle. ama unutma gerilim olcerken paralel,akım ölçerler seri bağla.. paralel devreler de aynı şekilde tüm elemanların ve kaynağın gerilimi eşittir. gerilimi izlerken herhangi biryere bağlarsın channel a ait uçları. ama akım izlerken rl devresinde bobine bağlarsın. rc de kapasitöre. rlc de durum farklı biraz. yabi burdan anlatmayla olmaz. sıkı bir dc ac analiz bilmen lazım. mesela örnek vereyim, rlc devresi yani r c ve L elemanlarindan olusuyor ama bu devrenin özelliği indüktif ise bu devreye indüktif devre yani rl devresi denebilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,187
Kullanıcılar
449,828
Son üye
berkayerdem

Yeni konular

Geri
Üst