paralel bağlı piller

can255

Üye
Katılım
18 Eki 2017
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
31
Elimde 2 adet pil var,biri 10 voltluk diğeri 5 voltluk bunları paralel bağladım.Yalnız uçlarına hiçbir alıcı bağlı değil.Haliyle paralel bağlandığı için büyük pil küçük pil üzerinden deşarj olur.Her iki pilin voltajı aynı seviyeye gelinceye kadar büyük pilin küçük pil üzerinden deşarjı devam eder.Bu deşarj esnasında büyük pilin kapasitesinde bir azalma olur.Acaba küçük pilin kapasitesinde de bir azalma olur mu?Lütfen cevaplayın.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
pilin akım verme süresi hocam
 
Eşit gerilim ve akım veren piller paralel bağlanır, aksi halde en düşük değerdeki gerilim ve akım elde edersiniz, şarj cihazı buna göre şarj edecektir.
 
Öncelikle merhabalar sorduğum soruya aldığım cevap tatmin edici değildi ama genede sağolun.Bir pil voltajı kendisinden büyük bir pile paralel bağlandığı zaman büyük pil küçük pil üzerinden deşarj olur.O anda küçük pilin yaşam süresi kısalır mı?
 
neden tatmin edici değilmiş, sorduğun soru "pilin akım verme süresi" arkadaşta tatmin edici cevaplamış "en düşük değerdeki gerilim ve akım elde edilir" demiş, yani senin yükünün ne olduğuna göre pillerin bitme süresi değişir onuda sen hesaplıycan en düşük pilin 750mAH mı 1000mAh mı onuda sen biliyosun biz bilmiyoruz, süresini ona göre hesapla.

bozulma ve yaşam süresi kısalır tabiki, senin piller şarj özellikli değil mi onu bile belirtmemişsin ona göre kısalma ve bozulma oranı değişir... tatmin edici oldumu
 
Öncelikle 5 voltluk pil bilmiyorum siz bulduysanız başka onu da anlatırsanız öğreniriz. Farklı gerilimdeki piller paralel bağlanmaz. Düşük gerilimli olanı doldurmak için bağlanabilir ama bataryaların hasar görmemesi için akım sınırlamaları yapmak gerekir. Yüksek gerilimli olan batarya yüksek akımlı ise düşük gerilimli batarya direk bağlanırsa hasar görür.
 
Hocam öncelikle size sorduğum soruyu üşenmeden cevapladığınız için bir öğrenci olarak sizlere teşekkür ediyorum.Şimdi size soracağım soruyu daha öncede sormuştum galiba sorduğum soruyu size tam izah edemedim.Sorum şu;Elimde 1,5voltluk normal bir pil var bu pili 3 volt doğru akım veren bir adaptöre uygun bir dirençle paralel bağlarsam adaptörün voltajı pilin voltajından büyük olduğu için adaptördrn pile doğru bir akım geçişi olur bir müddet sonra pili devreden çıkarıp-kullanabilirmiyim veya pilin ömrü azalmışmıdır?
Bu noktada sorum ikiye ayrılıyor:
1-Pil adaptöre seri bağlanırsa daha erken biter mi?
2-Pil adaptöre paralel bağlanırsa daha erken biter mi?
Saygılar efendim
 
Şarjlı olmayan pili-pilleri şarj etmeye kalkışmak risklidir ısınıp patlayabilir sana veya çevrene zarar verebilirsin.

Erken biter mi, sorun havada kalmış neye göre, önceki durumuna göre mi, yeni pile göre mi? seri paralel bağlantılar birden fazla yapılarda olur, tek pil bağlayacaksan bu ifadeler kullanılmaz.
 
Pil şarjı konusunda çok az bilginiz olduğu bu sorularınızdan kolayca anlaşılıyor. Sizin yapacağınız en doğru hareket; bu şarjlı pile (kuru piller zaten hiç şarj olmaz, ısınırsa gaz kaçırmaya çalışıp patlar!) hangi tipte ise (nikel kadmiyum, lityum iyon, polimer, vb.) buna en uygun şarj cihazını satın almaktır. Çünkü adaptörlerle şarj etmek biraz daha fazla bilgiyi ve tecrübeyi gerektiriyor. Mazaallah kendinize bir zarar verebilirsiniz, bu türden yapacağınız deneme-yanılma işlemlerinde. En doğrusu en doğru şarjlı pile en doğru şarj cihazının seçimidir.

Edit: 1- Tüm şarj işlemlerinde (akü, şarjlı pil, şarjlı tüm bataryalar, elektrikli arabaların bataryaları, vb.) bunlar bir şarj cihazına seri değil paralel olarak bağlanırlar. Seri bağlanırsa pil ve şarj cihazı ayrı ayrı devreye giren birer eleman olur, şarjlı pil bu sırada şarj değil sadece deşarj olup boşalır. Seri devreden en düşük amperlinin akımı geçer ve asıl geçen akım da bu olur.
2- Voltajları farklı olan iki kaynak (Akü, şarjlı piller veya normal piller) paralel bağlanırsa eğer, aradaki voltaj farkının büyüklüğü oranında akım (amper) küçük voltajlıdan bu voltajlar dengeleninceye kadar geçer. Küçük voltajlının şarj akımından çok daha büyük amperler içinden direk geçerse onu fazla ısıtır, iç yapısından onu bozabilir veya aşırı ısınıp patlamasına bile neden olabilir. Yani söylemek istediğim bu denemeler çok az bilgiyle veya tecrübe azlığıyla çok fazla riskli olur, bu seviyelerde bunları denemekten kesinlikle sakının. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst