Parafudr hücresi kullanımı?

Katılım
18 Eki 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba;

Bir elektrik dağıtım firmasında çalışıyorum farklı departmandan gelen bir talep de yapılacak olan DM ve Kabinlerde havai giriş var ise Parafudr hücresi kullanılması gerektiği söylenmiş, ben daha önce hiç bu kullanımı görmedim zaten parafudru son son direğe uyguluyoruz genel kullanım böyledir yani google'dan arattırdığım kadarıyla da zaten bu parafıudr hücresi kullanımı çok az olan bir uyguluma, bazı firmaların sitelerinde Yük ayırıcılı hücrelere parafudr montajı yapılabilir hale getirebildiklerini belirtmişler.

Özet olarak bu parafudr hücresinin kullanımı hangi noktalarda optimum çözümdür endüstriyel tesis uygulamalarında mı acaba daha fazla kullanılmaktadır?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Seksiyoner direği ile havai hattan köşke giriş var ise parafudr ya direğe monte edilir yada köşk içine O.G. parafudr hücresi tesis edilir. Hatta yıldırım düştüğünde ve/veya çeşitli nedenlerde gerilimin pik yapması durumunda sisteminizin korunması için gerekli bir korumadır.
Ekstra bilgi: Köşk yakının da yada üzerinde yıldırımdan korunma düzeneği kurulmuş olsa dahi bu korumanın bir çapı-alanı vardır bu alan dışında hatta yıldırım düşebilir veya çeşitli nedenlerde gerilimde ani çıkış (pik) olabilir. Parafudr koruma şalt malzemeyi riskten korur, akım trafosunu,gerilim trafosunu,transformatörünüzü v.b. alçak gerilim tarafına yansımalarını... Ayrıca alçak gerilim tarafında da parafudr kullanılmalıdır.
 
Son düzenleme:
Cevabınız için teşekkür ediyorum, ancak benim daha ziyade sormak istediğim parafudr neden kullanılır değil de, 3 adet parafudr kullanarak daha ucuz bir şekilde aynı işlevi yerine getirmek varken neden parafudr hücresi gibi maliyeti yüksek olan bir seçim kullanılır?

Teşekkürler...
 
Havai hat TEDAŞ'a ait olabilir, yani özel hat değildir. TEDAŞ parafudr takmamış olabilir kendi önleminizi kendiniz almak zorundasınız.
 
Sn.adige_murat,yeraltı kablosu ile beslenen trafo ve kesici merkezlerindede iç aşırı gerilimler ve yürüyen dalgalara karşı parafudr kullanılmaktadır.Bazı uygulamalarda giriş hücresi içine parafudr montajı yapılmaktadır.Havai hat girişli merkezlerdede giriş hücresi içine parafudr montajı yapıldığı olmaktadır.Sadece direğe veya giriş hücresine parafudr montajı basit pratik ve ucuz bir uygulamadır.Normal zamanlarda bir zararı olmaz.Ama parafudr arızalarında işletmecilik açısından zaman kaybına hatta maddi hasarlara sebep olabilmektedir.Bazı arızalarda parafudrlar ilk şüpheli devre elemanıdırlar.Çoğunlukla onların devre dışı edilerek tutmayan hattın denenmesi arzu edilir.Bazende parafudr devre dışı edilip deneme yapılıp hat tuttuktan sonra tekrar devreye alınması ertelenir veya artık hiç devreye alınmaz ihmal edilirler.parafudr kullanımının gerek atmosferik gerek şalt hareketleri sonucu oluşan aşırı gerilimlerin zararlarından korunmadaki önemini biliyorsak,eğer imkan varsa para sorun değilse parafudr hücresi kullanmak bir çok avantajlar sağlamaktadır.Tek dezavantajı paradır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst