Panolarda farklı amperajlarda sigorta kullanılması

Engineer33

Üye
Katılım
7 Haz 2016
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba arkadaşlar,

Örnek üzerinden gidecek olursam,
Diyelim ki 50A güç çeken tali panonun ana şalteri 63A olsun. Ve bu tali panonun da beslendiği ana panoda 100A lik şalter kullanıldığını varsayalım.

Veya tam tersi tali panoda 100A , ana panoda 63A'lik şalter kullanılmış olsun.

Bu durum, tali panonun bir şekilde örneğin 75A çekmesi durumunda ve 63A salterin arızalanma ihtimalinide duşundugumuzde 100A lik sigortanin amper değeri büyük olduğundan besleme kablonun ısınmasına yol açmasından başka ne gibi bir sorun yaratabilir ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
burada besleme kablosunun kaçlık olduğuna göre varsayım yapabiliriz kablo kesitinden bahsetmemişsiniz tali panodaki w otomat arızalansa yada akım eşiğini geçip atarsa zaten sistemin enerjisini kesecek ve kabloya yük binmeyecektir ana panodan 100 amperlik tmş için tali panoya 3x35 lik kablo idealdir. yukün trifazemi yoksa daha çok monofazemi bunlarda önemli
 
Sormak istediğim bu degildi. Kablo kesitini vs herseyi standart uygun kabul edelim.

Tekrar özetle sorayım;
Tali pano ve ana pano şalteri aynı amperajda seçilir doğrumu ? Karşılaştığım konu şu.. Sistem talep gücüne göre hesaplanan amper 50A. Mevcut tali panoda 100A TMŞ kullanılmış. Bu tali panonun beslendiği ana panoda 63A şalter kullanılmış.

Dolayısıyla tali panodaki 100A i değiştirmeyip mevcutu korusam olmaz mı ? Aşırı akımlarda 63A şalterin devreye girme durumundan dolayı
 
Şalterler arasında ( aynı akımda bile olsa ) selektivite olmasına dikkat edilmeli.Aksi hal-
de kısadevre halinde,sondan başa doğru hepsi / herhangibiri açabilir.Şalter akımı,koruduğu kablonun akım taşıma ve kı-
sadevre dayanımı gözönüne alınarak seçilir.
Şalter,beslediği hattı korur.Cihaz korunmak
isteniyor ise,onun şalter seçimi farklıdır.
 

Ekli dosyalar

  • EMO ŞALTER SEÇİMİ.pps
    4.8 MB · Görüntüleme: 10
100 A tmş nin akım ayarı var mı?
 
Bu durum, tali panonun bir şekilde örneğin 75A çekmesi durumunda ve 63A salterin arızalanma ihtimalinide duşundugumuzde 100A lik sigortanin amper değeri büyük olduğundan besleme kablonun ısınmasına yol açmasından başka ne gibi bir sorun yaratabilir ?
Bir panonun sigortası ve kablosu bu panodan çekilecek akıma göre seçilir.
Diyelim 100A kompak şalter bağlı tani panonun şalteri arızalandı bu şalterden önceki şalter 100A kompak şalterle beslenen 2-3 şalteri besleyecek kompak şalter ve kablo veya bara kesitinde olursa devreden yüksek akım çekildiğinde bir gerideki şalter açacaktır.Ama bu değerler doğru seçilmemiş ve iletken kesitleri uygun değilse yangın çıkacaktır yanlış hesap yüzünden
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,298
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst