Pano içi kablo kanalı seçimi

A-g enerji

Üye
Katılım
3 Kas 2013
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
37
Konum
istanbul
Merhaba herkese hayırlı işler.
Forumda aradım ama yeterli bilgiye ulaşamadım.yardımcı olursanız memnun olurum.

Pano içi kablolamada 250 amper tmş için bakır baramı yoksa nyaf kablo mu kullanmalıyım.pano içi geniş.eğer bara derseniz bara akım taşıma kapasiteleri diye tablolar var,onlardan net bir şekilde anlaşılıyor.fakat kablo ile ilgili pek bir şey bulamadım.
Ve max kaç ampere kadar kablo ve bara kullanmalıyım.
Ve bunu formül ile nasıl sağlayabilirim.
Saygılarımla
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
iyi akşamlar
panoda yer imkanı varsa bence kablo kullanın tabi maliyet hesabıda yapılmalı
150mm² 230amper real max ortalama
185mm² 275 amper real max ortalama
 
Bakır bara 250A TMŞ için 20x3=60 mm2 olur. Kablo 50 veya 70 mm2 kullanmak gerekiyor. Kablo akım taşıma kapasitelerini gösteren tablolara bakarak bulabilirsiniz. Kablo mu yoksa baramı sorusunun cevabı; Büyük kesitlere doğru çıkıldığında zorunlu olarak bara kullanıyoruz. Bara işlemek , kablo işlemeye göre daha zordur. Özenle bükme ve delme işçiliği ile birlikte boya veya ısı ile daralan makoron uygulaması gerektirir. Bara işlemenin hakkını verebilecekseniz bara tercih edebilirsiniz. Bara işçiliğini olması gerektiği gibi yapamayacaksanız lütfen panoyu pislemeyin kablo ile devam edin.
 
Yönetmeliğe göre,63 amperi geçen sis-
tem beslemeleri,baralı olmalıdır.
 
Sn. sami inci, haklısınız genellikle bu niyetle sadece klasik veya kompakt dağıtım barası kullanılıyor. Ben A-g enerji arkadaşın bu dağıtım barasından TMŞ ve/veya sigortalara inişler için kablo mu bara mı diye sorduğunu var sayıyorum. Sami bey eleştirilerim size değil; Piyasadaki uygulamalara baktığımızda genellikle dağıtım barasından veya bara setinden NYAF kablolar ile inişlerin yapıldığıdır. Bilhassa büyük akımlı panolarda bu inişlerde bara ile yapılmaktadır. Zaten çok büyük akımlar söz konusu olduğunda mecburen inişlerde baralı oluyor. Altını çizmeye çalıştığım ise bara bükme , form verme ve delme işlemlerini hakkınca yapmayan meslektaşlarımızın imal ettiği çok kötü panolar görüyorum. Bara işliyorsanız ya bara bükme delme makinanız olacak yada bu işlemleri manuel olarak, üşenmeden yapacak azim ve zamanınız olacak. Yada bu işlemi profesyonel panocu firmalara yaptıracaksınız. Hem teçhizatınız yok hem vaktiniz yok, hemde itinanız yok, her şeyi yapmak zorunda değilsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst