Pano da boyut belirlemek?

engin_

Üye
Katılım
31 Eki 2007
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
39
Herkese iyi tatiller,

Ana ADP ve kat dağıtım tablolarının bir ön çalışmasını yapmak istiyorum. Yani koyulacak mahalde ne kadar yer kaplayacağı (en boy yükseklik) buna görede güç kablolarının nasıl panoya gireceğine dair bir çalışma. Bunun için kulanımı kolay bir program veya panocu tavsiyeniz varsa iletirseniz sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Herkese iyi tatiller,

Ana ADP ve kat dağıtım tablolarının bir ön çalışmasını yapmak istiyorum. Yani koyulacak mahalde ne kadar yer kaplayacağı (en boy yükseklik) buna görede güç kablolarının nasıl panoya gireceğine dair bir çalışma. Bunun için kulanımı kolay bir program veya panocu tavsiyeniz varsa iletirseniz sevinirim.

sn Engin meslektasın;

ıster ADP ıster katlarda dagıtım panoları olsun olcutlerle ılgılı bır standart oldugu gorusne katılmıyorum,pano oclulerı ancak pano tek hattı cızım ardından kullanacagın materyallerın pano ıcerısınde olceklı bır sekılde sembolızasyonu sonrasında bulunabılecek bırsey. keza guc kablolarının nasıl gırılecegınede bu pano cızımlerınde karar verılecek mevzu. sahsen tecrubelerıme dayanarak soyle bır ıpucu verebılırım; eger panoya gırecek kablo kesıtı en fazla 3x25/16, ve gırecek kablo sayısı 15in altında ıse panoyu ustten rekorlu gırıslı yapabılırsın, eger panonuz alttan gırıslı ıse (kablo kesıt ve mıktarına orantılı olarak) etrafı ızolasyonlu olmak sartı ıle pano altı kesılerek gırıs yapılabılır. ADP ler ıse genelde alttan gırıslı pano altı kesık seklınde ırtıbatlandırılır(1x240 kablolar rekordan gecemez)

pano olculendırmesı ıle ılgılı bkz: https://www.kontrolkalemi.com/forum/otomatik-kumanda/17475-2-notebook-odullu-proje-yarismasi/sayfa9.html#post92028 yardımım dokunduysa ne mutlu, ıyı calısmalar...
 
Sn ToLiveIsToDie cevabınız için teşekkürler,

Biraz yer sorunu var panoları fazla büyük yapmak mümkün olmayacak. Mesela 120 ye 250 cm lik bir mahal de
2 adet 600A TMŞ
1 adet 125A TMŞ
1 adet 63A TMŞ
16 adet 32A TMŞ
4 95'lik, 2 70'lik N2XH kablo girip şalter sayısı kadar çıkış olacak. Bu pano gene diğerlerine nispeten az yoğunlukta daha kalabalık panolar olacak.

Pano girişi üstten kablo veya basbar, çıkışlarda alttan kablo kanalına ordanda kablo merdivenine geçer diye düşünüyorum ama üzerinde daha çok çalışmak lazım olacak.
 
sn engin;

sanırım kullanacagınız pano "dıkılı ve kaset tıpı blok panodan olusacak, 120/210 cm boyutlarındadır. bahsettıgınız ekıpmanlar pano ıcerısıne rahatlıkla sıgabılecek turden. yalnız busbar gırıslı olacak ıse profesyonel cızıme ıhtıyacınız olacaktır. malum busbar esnemeyen ve olcu hatası kabul etmeyen bır sıstemdır. ancak busbar yerıne 4x95lık kablo kesıtı kullanmanız hem malıyet hem ıscılık olarak en uygunu olacaktır tabıı teknık sartnamenızde "busbar kullanılacaktır" yazmıyor ıse. eger dıger pano materyallerı ve panoların konulacagı mahal ve olcutlerı verır ısenız yardımcı olmaya calısacagım. ıyı calısmalar...

Volkan YENER
 
Volkan Bey 120-210cm boyut olması mümkün olmayacak. Mahal zaten 120-250cm, burada 50-80 ve 50-60 iki panoya sığılacak bu boyutlarda sıkıntı yok gibi zaten.

Ben şuan diğer panolara çalışmak için malzemelerin autocad çizim dosyaları araştırıyorum. Bu konuda Siemens'in sayfalarına bakıyorum ama istediğim her veriye ulaşamıyorum. Yanlış yere mi bakıyorum yoksa bu tür dosyaları bulmak mümkün değil mi?
 
sn engin;

suan ısyerındeyım pek ılgılenemeyecegım ama ornek olarak yukarıda verdıgın malzemelerı pano ıcerısınde gosterımını evde tasarlayıp tahmını 4 saat ıcerısınde foruma gonderıcem, bahsı gecen malzeme boyut ve gorunuslerını sıemens yada benzerı sırketlerın sıtelerınde bulmanız zor olacak. kontrolkalemı forumu ıcerısınde olması gerekıyor. ıyı calısmalar...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,936
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst