Pals sensörünün pic e bağlanması

axion

Üye
Katılım
21 May 2006
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar,
resimde prensibi görünen HF Pals sensörünü opto-izalatör kullanarak pic e nasıl bağlarım. Ölçülen pals max. 5 kHz sensör 2 uçlu ve 8-12V dc ile çalışıyor. Marka model bilgisi gibi bir bilgi yok. Kullanıldığı yerde şöyle bir bağlantı var. sensörün 2 ucu İsolated Pulse Amplifier denen bir pals izalatörüne giriyor. Pals izalatöründen çıkan uçlarda flow totalizer cihazına bağlı. Pals izalatörünede 24 DC besleme verilmiş. Ama sensör 8 ile 12 v DC de çalışıyor. Ben pals izalatörü kullanmadan 8 yada 12 V ile bu pals sensörünü opto-izolatör kullanarak nasıl pic e bağlarım yapmak istediğim devre bu pals sensörünü sayarken istediğim zamanda başka bir port çıkışındanda max 5 KHz i simule etmek istiyorum. Yazılım tarafını hazırladım fakat donanım tarafını henüz yapamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

pichm.jpg
 
yardimci olabilirim senorun 2 ucu oldugunu soylemis sin bunlar besleme uclari nin disinda degilmi? ve araya neden opto izolator kullanacaksin?
 
Besleme ucu olduğunu düşünüyorum. Zira sensörde sadece 2 uç çıkıyor ve birnde + diğerinde - yazıyor. Opto-izolatör kullanmak istememin sebebi 5 V dan büyük olduğu için sensörün çalışma voltajı. Ayrıca düşük frekanslı palslerde porttan geçen akımdan dolayı LCD ekran ışığı azalıp çogalıyor. Birde Pic portunun aşırı gerilim yada aşırı akım nedeniyle bozulmaması için tedbir. Zaten sensörün bağlı olduğu totalize cihazında da opto-izolatör kullanılmış. ama devresini inceleme şansım olmadı.
 
konuyu anladim fakat biraz zaman gerekecek benim icin fakat analdigim kadarini sana anlatayim hem sende ugrasirsin. sensorler genelde pic e baglarken pice bilgi verir bu mantik 2 asamada olur bir sen programda hem adc registeri ve seri iletisim registerini kullanacaksin tabii bu sadece sensorden aldigin bilgiye gore. fakat sen araya opto-izolator kullanacaksin bu arada opto-izolaetor ne yapiyor islevi ya bilgiyi isik yoluyla yaada elektromanyattik yolluyla olur burada ise pice akatarman icin ise arada bir alicinin olmasi lazim. bende ugrasacam tamamladigimda haber veririm.
 
Pals sensörünü resimdeki gibi mi bağlamalıyım.


Ayrıca 5 Khz lik bir pals sinyali için CNY17 uygun mu? Yoksa başka bir opto-coupler mü kullanmam gerekiyor.
 
Merhaba,

Öncelikle teşhisi doğru koymak gerekiyor diye düşünüyorum. En azından ben teşhisi doğru yapmalıyım ki yardım edecek arkadaşlar konuyu başka şekilde anlayıp değişik ama sonuca götürecek öneriler yada çözümler üretebilsin. Bende bu anlamda ne yapmak istediğimi biraz detaylandırarak anlatmak istiyorum.

Son resimde (Sensör ile ilgili bilgilerin olduğu) gösterilen bir sensörümüz var. Bu sensör besleme olarak 8.2 Volt istiyor. aynı resimde bu sensörünün ürettiği palsleri sayabilmek için prensip şema verilmiş ? işaretli kırmızı kare içine alınmış olan bölüm. Bu şemaya baktığımızda sensörün + ucuna 8.2 Volt veriliyor ve - ucu ? işaretli bir devreye veriliyor. Ben bu devrenin bir Op-amp devre olduğunu düşünüyorum. Bu devreyi yaptığımızda 5 Volt olarak kare dalga formunda picin palsleri sayacak olan bacağına uygulayarak bu palsleri sayabileceğiz. Yine sensör bilgilerine baktığımızda bu sensörün en fazla 5 Khz lik sinyal üretebildiğini görüyoruz. Şimdi şöyle sormak lazım soruyu diye düşünüyorum. Elinizde bir sensör var ve manuelinde de resimdeki bilgiler verilmiş şimdi siz bu devreyi nasıl yapardınız ve pice nasıl bağlardınız. Sanırım ben en başta isteğimi tam olarak ifade edemedim. Opto-kupler benim düşüncemdi illa opto-kuplör olsun demiyorum. ama voltajı 8.2 volt görünce ve pic'e de max 5 volt verilebileceğine göre bu devre (Kırmızı ile işaretli olan devre) olsa olsa bir opto-kuplör dür diye düşündüm. Biraz daha elektronik ile ilgili yazıları okuyunca ve işaretli devrenin temsil edildiği şekle bakınca bu devrenin bir op-amp devre olduğunu düşünüyorum. bir sitede okuduğum bilgilere göre smith-trigerli op-amp devreler girişe uygulanan ve tam karedalga olmayan düşük sinyalleri yükselterek tam karedalga formuna dönüştürüren devrelerdir diye ifade ediyordu. Sanırım bu noktaya yoğunlaşmalı ve bu iş için uygun bir op-amp devre yapmalıyız diye düşünüyorum.
 
Herkese Teşekkür ederim.

Fakat önerileriniz doğrultusunda verilen konuları araştırdım. Kitaplar aldım ama temel olmadığı için op-amp devre mantığını çözemedim. en azından elimdeki sensöre uyarlayamadım. Bu nedenle pes ediyorum ve büyük heyecanla başladığım hobi devre macerama burada son veriyorum. Satın aldığım deney setini ve kitapları da zararına bir fiyatla online satış sayfalarından birinde satışa çıkaracağım.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. forumda sadece israfil arkadaşımız problemi anladığını ve yardım edeceğini ama biraz zaman gerektiğini yazmıştı. sanırım onunda zamanı yok, bir ummutla onun cevabını bekledim. Maalesef heyacanım kaybolduğundan bu maceradan çekiliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst