Pahalı domatesin sırrı çözüldü!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Nisan ayında domatesin zam şampiyonu olmasının nedeni piknikçiler çıktı.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, Nisan'da fiyatı yüzde 44 artarak domatesin “zam şampiyonu” olmasında, talepteki artışın etkili olduğu belirterek, “Sıcak havayı fırsat bilerek pikniğe çıkan vatandaşlar domateste beklenmedik talebe yol açınca fiyat yükseldi” dedi.

TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, nisan ayının sebze üretimi için geçiş ayı olduğuna dikkati çekerek, bu dönemde Akdeniz Bölgesinde üretimin örtü altından çıkmaya başladığını söyledi.

Kış aylarında hem üretimi hem de tüketimi düşen domatese ilginin havaların ısınmasıyla arttığını vurgulayan Yüksel Tavşan, şunları kaydetti:

"Domatesin Türkiye'de sofraların vazgeçilmezi arasından. Kışın sera üretimi olduğu için fazla ilgi görmüyor. Talep fazla olmayınca da fiyat piyasada normal biçimde şekilleniyor. Yılbaşında hallerde kilogramını 50 kuruş ila 1 lira arasında satıyorduk, marketlerde ise fiyat ortalama 2,5 liraydı. Nisan'da havaların ısınmasıyla sıcak havayı fırsat bilerek pikniğe çıkan vatandaşlar domateste beklenmedik talebe yol açtı. Sınırlı olan üretimin bu talebe hemen cevap verememesi üzerine de fiyat yükseldi. Çünkü ocak ile nisan arasında ürünün kalitesinde bir değişim olmadı. O zaman da sera üretimiydi şimdi de sera üretimi."

Fiyatları tarla düşürecek

Halde lokantalara satılan domatesin 2 ila 2,5, sofralıkların 3 ila 3,5, salkım domateslerin ise 4 ila 4,5 liraya satıldığını bildiren Yüksel Tavşan, tüketicilerin ürünü bu fiyatlara ortalama 1 lira fazla ödeyerek satın aldığını söyledi.

TÜSEMKOM Başkanı Tavşan, domatesteki yüksek fiyatların ay sona kadar devam edeceğini, sonraki günlerde ise yavaş yavaş düşmeye başlayacağını tahmin ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tarımda, sanayide olduğu gibi üretimi anlık arttırma ya da azaltma şansınız yok. Üretimi kısmak için de arttırmak için de zamana ihtiyaç var. Domates hala örtü altında olduğu için yüksek fiyatlar ay sonuna kadar devam eder. Ürün örtü altından çıktığında arzda artış olur bu da fiyatları düşürür."

Biri yükselirse diğeri düşüyor

Domates ile salatalık arasında ters fiyat ilişkisinin bulunduğu vurgulayan Tavşan, “Domatesin fiyatı yükseldiğinde salatalığın, salatalığın yükseldiğinde ise domatesin fiyatı düşer. Bu genelde böyle olmuştur. Bugün marketlerde domatesin kilosu 5 lirayı bulurken, salatalığın kilosu ortalama 50 kuruş” diye konuştu.

Alıntıdır Kaynak: Hürriyet


Diğer başka bir yorum ise ;

Kış aylarının karlı, baharın bol yağmurlu geçmesi toprağa bereket getirince hem üreticinin hem de tüketicinin yüzü güldü. Bu yaz, sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 70'e yakın ucuzlama bekleniyor. Ziraatçı ve esnafa göre 15 güne kadar domatesin kilosu 1 liraya inecek.

Yılın ilk aylarında Türkiye genelinde kar yağışının etkili olması ardından baharın bol yağmurlu geçmesi toprağın nem seviyesini artırdı. Bu durumun ürün hasadına olumlu etki yapması bekleniyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak-şubat aylarında yoğun yağan kar ve yağmurun tarımdaki kuraklık tehlikesini ortadan kaldırdığını söyledi.

ÜRÜN DE BOLLUK BEKLENİYOR

Mart ve nisanın da yağış açısından iyi geçtiğini belirten Bayraktar, "Mayısta da yağış devam ederse bu bereketi iyice artırır. Havaların ısınması açıkta yetiştirilen sebzeler başta olmak üzere, bazı tarla bitkilerine ürün bolluğu olarak yansıyacak" dedi. 2011'de tahıl üretimi 35.2 milyon ton, sebze 27.5 milyon ton, meyve üretimi ise 17.2 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Ürün bolluğunun tarımsal fiyatlara olumlu yansıyacağını söyleyen Şemsi Bayraktar, örtü altı üründe bolluk olduğunu beliritti. Bu sayede açık alanda yetiştirilen bazı kışlık sebzelerde geçici olarak görülen fiyat artışının, havaların ısınmasıyla düşüşe dönüşeceğini anlattı.

FİYATLAR GİTTİKÇE DÜŞER

İstanbul Meyve ve Sebze Komisyoncuları Birliği Başkanı Burhan Er ise bir ay öncesine göre özellikle ıspanak, pırasa, salatalık gibi sebzelerde yüzde 200'lere varan ucuzlamalar olduğunu söyledi. Havalar ısınırsa sebze ve meyvede 15 gün içinde yüzde 10-20 arasında ek bir indirim geleceğinin altını çizen Burhan Er, "Bundan sonra fiyatlarda artma beklemiyoruz. Düşüş devam eder" dedi.

DOMATES 1 LİRAYA İNECEK

Alıntıdır Kaynak: KOBALAMİN
 
Ben de Hal'de sürekli işi olan bir tanıdığımdan ihracat olduğu için iç piyasa fiyatlarının yükseldiğini duymuştum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,861
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst