pıc kullanarak li ion pil şarj devresi

elifselcen

Üye
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
30
pic kullanarak li ion sarj devresi yapmam gerekiyor. mosfeti anahtarlama elemanı olarak kullanmam gerekiyormus nedenini anlayamadım .Sanırım aç kapa yaparak voltaj akım degerini hesaplayacağım. yardımcı olursanız cok sevinirim.
 
Ödev konusu ise malesef bazen mantık aramamak gerekiyor.

Bir ara görmüştüm pic ile lityum şarj devresi. Bakayım eklerim
 
pic ile mosfet anahtarlanmaz. pic 5 v ile çalışır fakat standart mosfet tam iletime 6-10 volt arasında geçer. Bu sebeple özel lojik tip mosfet kullanılabilir. bu mosfetler 4-5 volt arası Vgs voltajında tam iletime geçerler. örneğin irl530 gibi. "l" harfi lojik olduğunu gösterir. mosfetleri switcher olarak kullanmak istediğinizde gate çok fazla akım çeker. 500 ma gibi . bu sebeple mosfet driver kullanmak gerekir. Pic mosfeti 25 ma ile ancak on off amaçlı sürebilir üstelik sadece lojik olanları. bilginiz olsun.
 

mosfetler çok hızlı çalıştıkları için ve drain source arası sadece çok küçük bir dirence sahip olduklarından minimum güç kaybıyla çalışırlar. Bu sebeple daha çok anahtarlama işlemlerinde kullanılırlar. gate source ve gate drain arasında kendiliğinden oluşan küçük bir kapasite vardır. Gate ucunda bir direnç ve aşma gerilimi yoktur. Gate source arası kapasite 1-2 nf civarıdır. Bu kapasite şarz olduğunda iletime , deşarz olduğunda kesime gider. mosfeti 1khz de anahtarlama yaptırdığınızda bu kapasiteyi 1000 defa şarz deşarz edecek enerji harcarsınız, 1Mhzde çaıştırdığınızda bu enerji 1000 kat artar. Modern anahtarlamalı devreler 1Mhz e yakın hızlarda çalışmaktadır. Bu sebeple mosfetler eğer yüksek hızlarda anahtarlanacaksa mosfet driver ile sürülmelidir.
Pic gibi dijital entegrelerle analog kontrolde yaptırabilirsiniz fakat saat hızından ve register işlemlerinden kaynaklanan gecikmeler devreyi kullanışlı ve randımanlı olmaktan çıkarır. Analog entegreler bir programa sahip olmadıklarından her duruma anında müdahale edebilirler. Bu sebeple tercih edilirler.
Bazı entegrelerde örneğin linear firmasının entegrelerinde internal mosfet driver ları vardır. Bu firmanın ltspice4 diye ücretsiz kolay kullanılabilir simulatör programı vardır. İsteyen indirip kullanabilir. Sadece linear firmasının ürünleri kütüphanede vardır. Fakat internette diğer analog ürünlerinde dosyaları vardır. Bunlarıda projenize ekleyebilirsiniz. kütüphanesi sadece analog elemanlar ve programlanamayan lojik elemanlar içermektedir.
ltspicefiles.wordpress.com benim kişisel blogumdur.
Bence size bu ödevi ve projeyi veren kişiden daha fazla açıklayıcı bilgi isteyin.
http://pic-microcontroller.com/buck-converter-using-pic-microcontroller-and-ir2110/
linkte pic ile yapılmış buck konvertör var. Fikir verebilir.
 
Son düzenleme:
bootstrap driver kullanılırsa pwm ile sürmelisin bu arada.
 
Belkide pic ile mosfet sürülemeyeceğini anlayıp mosfeti sürmek için driver kullanmanı istemiş olabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,960
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst