PİC 16F887 ile tuş takımından girilen değerde servo motoru dönderme

Katılım
22 Ara 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim şimdiden. Elimde şu an bi proje var ve 1 hafta içerisinde bitirmek zorundayım.

Proje şöyle.

Bir DME34BE50G-108 servo motorumuz var. Bunu pic ile PWM mantığıyla kontrol etmek istiyorum. Pic e bağlı bir lcd panelimiz birde 4*4keypad ımız olacak. Keypaddan girilen değeri pic okuyacak.

LCD panelde Devir sayısını girin yazacak. Biz keypad ile devir sayısını girip starta bastığımızda pic servo motoru sürmeye başlayacak. Kullanacağım motor dahili encoderli bir motor olduğu için pic devir sayısı bilgisini okuduktan sonra motoru durduracak (mesela 50 devir sayacak duracak)

Ayrıca pwm mantığı kullanılacağı için pot ile motorun devir hızınıda ayarlamamız gerekiyor.

Gerekli bağlantı şemasını yaptım fakat programlama kısmında hiç bir bilgim yok desem yeridir. Sitede ve google da araştırmadığım kaynak kalmadı ama çok bir bilgiye sahip olmadığım için sorularıma cevap bulamıyorum açıkcası.Böyle bir programın en azından kaba taslak bir örneğini bana yapabilirseniz gerçekten çok makbule geçecek. Lütfen bana yardım edin :)
 
"Gerekli bağlantı şemasını yaptım fakat programlama kısmında hiç bir bilgim yok desem yeridir." sizde biliyorsunizki bu sistemin kalbi-beyni pic olacak, 4*4 keypad okuma, pic ile lcd sürme,pic ile pwm üretme, pic ile servo motor sürme, herbiri kendi başına birer pic programlama örneğidir, aslında bu veya benzeri örnekleri biz birer ikişer haftalık derslerde laboratuar uygulaması olarak yapıp öğreniyorduk tabiki iş hepsini birleştirmeye gelince ortalık biraz daha karışıyor yani bu projeyi pic ile yapacaksanız ve pic programlamaya hakim değilseniz projeyi siz yapmış olmazsınız, bir haftada bu işi çıkarmanız zor gözüküyor ama size birebir yardım eden biri olursa ve sıkı çalışırsanız birder basit bir programlama dili kullanırsanız bu iş yapılabilir ben assembler kullandığım için bu projeyi çıkarmaya çalışsam bir haftamı alır fakat c dilini kullanan biri bunu bir gündede yapabilir.
 
Kısacası hazır yaptırmış gibi olacaksın...
 
Haklısınız da yapacak başka bi yöntemim yok. Okulda gösterdikleri bir haftalık pic dersi ile led yakıp söndürmeyi öğretiyorlar. Pic c nin ucundan bile geçmiyorlar. Sonra staj yerine gelince sen mikroişlemci dersini almışsın deyip böyle ağır işlerin içine sokuyorlar insanı. Bir hafta içerisinde bu kadar kapsamlı programlama dilini öğrenebilme imkanım olsa hiç durmam ama yapamıyorum işte. Yarım yamalak ne olursa vereceğim artık. İlginize teşekkür ederim. Durum bu yani anlıyacağınız. Ya birine yazdıracağım ya da stajı uzatacağım bir hafta daha o sırada pic c öğrenip yazacağım.

Programlama konusunda biraz iyi niyetli davranıp yazdım o cümleyi aslında. Sizin yanınızda ben bir şey bilmiyorum demek istedim. C de biraz bilgim var ama bu kapsamlı konunun altından kalkacak kadar değil. Teşekkürler...
 
Staj yeri de az değilmiş ha!
Bana kalırsa, staj yaptığın yerin niyeti kötü.
Projeyi staj manasıyla sana yaptırıp, kendi lehinde kullanacaklar.
Ancak yine de kimsenin günahını almak istemiyorum.
Zira senin o projeyi yapamayacağını biliyor olsalar gerek...
 
Aslında haklısınız bende eğitim sisteminden şikayetçiyim bana göre (ki herkesin bana göre diye birsürü fikri var) profesyonelleşmemiz lazım sadece pic programa üzerine bile bölüm açılabilir, elbette mühendis olarak pic vs ile kontrol edilecek sistem veya cihazlar hakkındada bilgi sahibi olmak gerekiyor fakat eğitim profesyonelleşse bile piyasa profesyonel değil ee mühendisine oto teybi anfisi bağlarmısın diyen bir toplum var ne yapalım. Ben çocukluğumdan bu yana elektroniği seviyorum 1 yıldırda pic programlamayla yoğun bir şekilde uğraşıyorum yavaş öğrenen biri olduğumdan çok ileri bir seviyeye gelemedim fakat okulda dediğiniz gibi led yakıp söndürmeyi zorunlu pic programlama dersinde gösterdiler tabi bununda ötesine gidebilecek zaman ve mekan olmadığında hocalar birşey yapamıyor fakat bizim öğretmenimiz 3. sınıfta gösterilen bu dersin üzerine ekstra bir pic programlama dersi açıp ilgilenen arkadaşlara ileri seviye uygulamaları öğretiyor bu sayede bende kendimi geliştirmiş oldum yinede herhangibir konuda elle tutulur birşeyler yapmak için kendimiz çabalamalıyız sizdede anlattığınız koşullar altında dahi umudunu yitirmeyen başarabileceğini düşünen bir yapı olduğu gözüküyor bu bakış açısıyla amacınıza ulaşacağınıza eminim, ben assembler kullanıyor olmasam yardımcı olurdum fakat bu dille işleriniz epey uzar, söylediğim gibi size birebir yardım edecek c vs. bir programlama dili bilen okul arkadaşlarınızdan yardım alın veya konuya hiç ilgim yok ben programlamayı hayatım boyunca birdaha ne kullanmak nede görmek istiyorum diyorsanız bu işi yapabilecek kimseler vardır onlara yaptırın (bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ben kişinin üzerine yüklenen sorumlulukları kendisinin birebir yerine getirmesi taraftarıyım.) Bu arada anlaşılır bir kaynak isterseniz megep sitesinde mikrodenetleyici ve mikroişlemciler konu başlıkları altında servo motor sürme, lcd sürme konuları anlatılıyor ayrıca c ile programlamada anlatılıyor bu kaynaklar gayet anlaşılır dille hazırlanmıştır faydası olacağını düşünüyorum yine aklıma gelen kaynaklar olursa yazarım.
 
sayın ulaga arkadaşla aynı fikirdeyım bedavadan proje yaptıracaklar karşilarında ıyı nıyetlı bırı var nasılsa kullanacaklar bence kendını kullandırma varsın staj uzasın elını kaptırırsan kolun gıder sonra daha işin başindasınız ıllada yapacağım dıyorsan sana bır fıkır yaptığın prğrama şifre koy yazılıma bellı sure çalışma koy mesela cıhaz 200 saat çalışsın kendını bozsun bu mumkun pik yazılımında

Staj yeri de az değilmiş ha!
Bana kalırsa, staj yaptığın yerin niyeti kötü.
Projeyi staj manasıyla sana yaptırıp, kendi lehinde kullanacaklar.
Ancak yine de kimsenin günahını almak istemiyorum.
Zira senin o projeyi yapamayacağını biliyor olsalar gerek...
 
Kesinlikle tekin126'nın dediği gibi bir şey yapabilirsin.
Örneğin program, RX ucundan yasemin bilgisi gelince EEPROM'a belli bir adrese 1 bilgisini kaydetsin.
Program da o adresi denetleyerek çalışsın.
Senin verdiğin projeyi adamlar kopyaladıklarında, ellerinde HEX dosyası olsa bile çalıştıramazlar.
O zaman gelip sana sorarlar, tabi neticede niyetleri de belli olmuş olur...
Tabii sen açık ASM ya da C kodunu vermez isen. :)

Bu arada konudan bambaşka bir yere uçtuk, kusurumuza bakma...
 
Komplo teorisyenleri elinize su dökemez.
Adc kurup okuyup bir değere atamak 3 satır.
Bir değere göre pwm kurmak 3 satır(picin kabiliyetleri sayısınca).
B4-7 kesme ile encoder okumak 5 satır .
Tuş takımı ile değer kaydetmek 3-10 satır.
Encoder değeri ile tuş değeri karşılaştırma karar verme 3 satır.

Gayet güzel bir ödev verilmiş.
Sanayide uygulamada sık karşılaşılabilecek türden kullanışlı bir ödev.
Öğrenci zorlanmalı ki öğrenebilsin.
Yok bu kapı ekmek beklediğim kapı değil diyorsan ona sözüm yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst