Ozon Jeneratörü Hakkında

Katılım
24 Ağu 2016
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
29
İyi forumlar herkese.Elektrik elektronik mühendisliği 4 . sınıf öğrencisiyim.Tasarım dersi için ozon jeneratörü yapmayı planlıyorum.Bu konu hakkında daha önceden çalışma fırsatı buldum.Bolu gibi küçük bir şehirde yaşıyorum ve burada imkanlarım çok kısıtlı en pratik yoldan çözüme ulaşmayı planlıyorum.Bu amaç doğrultusunda:

1-Ozon jeneratörü çalıştırdığımda sadece belirli bölgelerde deşarjlar meydana geliyor.Bu sorunu nasıl çözebilirim?
2-Silindirik elektrot sistemi kullanmak çok uğraştırıyor(Cam kesme vb işlemler).Düzlemsel elektrot sistemi ile bu jeneratör nasıl tasarlanabilir?

Önceki çalışma ve kullanılan trafo ekte belirtilmiştir.Saygılarımla İyi forumlar.
IMG_20170312_120908.jpg
Screenshot_20170308-214316.png
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Düzlemsel tarak veya fırça tel şeklinde oluyor.
 
Biraz daha sistemi açıklar mısınız?Sadece belirli bölgelerde desarjların görülmesinin sebebi hakkında fikriniz varmı?
 
Havanın iyonlaşması ve YG, ion/iyon generatörü diye aratırsan düzlemsel yapı hakkında örnekler yazılar ve şema bulursun, zamanında antrak.org de okumuştum, kolay gelsin.
 
Merhaba. Çalışma Prensibi ve Oluşma Kimyası: Prensip olarak YG'li elektrik deşarjıyia oksijen molekülü 2 oksijen atomuna ayrışırken, diğer oksijen molekülleriyle çarpııp 3 oksijen atomlu ozon gazını oluştururlar.(02 + O + O =O3 + O gibi.) Açıkta kalan her O atomuyla 02 tekrar birleşip zincirleme reaksiyonlarla ozonun oluşma devamlılığı böylece de sağlanmış olur)
1- Elektrik deşarjını sağlayan, örneğin düzlem ve iletken olan (metal) levhaların birbirine atlama mesafeleri tam eşit olmadığında daha yakın olan kısımlardan daha fazla kıvılcım atlama (elektrik dejarjı) gerçekleşir.
2- Kimya dersinde yıllar önce bizlere öğrettikleri apereyde, U şeklinde bir cam tüp (Bir yerden havanın girip diğer uçtan ozonun oluşup çıktığı) ve bu cam tüpün iki yanında YG'in, hava (%20 Oksijen % 80 azot) geçerken içerisinden kıvılcımın sürekli atladığı düzlemsel levhalar olup üretim bu şekliyle sağlanıyordu.

Düzlemsel elektrotla yapılanıyla ilgili nette epeyce de uygulama mevcut. (Az önce bir sitede de rastladım) Siz zaten YG üreten bu güç kaynağını elinizde olduğundan yapmayacak, sadece düzlemsel iki levhadan havanın, uygun bir hava pompası veya kompresörden basınçla verilirken, kıvılcım uygulanan YG'le çalışan özel bir apareyini yapmış olacaksınız. En kritik yeri olan bu kıvılcımın atlama uzaklığını, bu levhalar arasında homojen (Eşit uzaklıktan atlayacak şekliyle) ve çok iyi ayarlayıp sabitlemek olmalıdır. Zaten ayrıntılı yapım detayları pek çok sitede mevcuttur, sn.by lent'in de belirttiği gibi. Bir de ozon gazı lastik, kauçuk hortumlara kolayca etki edip (Araç lastiklerini eser miktarda ozon gazı havada zamanla aşındırır bildiğimiz gibi) aşındırır, ozon çıkış hortumu olarak başka malzemeli bir hortumdan kullanın. Kolay gelsin. Başarılar.
 
Son düzenleme:
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Bu sefer tam delinme problemi ile karşılaştım.İlk denememde kalınlığı az olan cam kullandım.Bu delindikten sonra kalınlığı daha yüksek olan cam kullandım.Belirli bir çalışmadan sonra yaklaşık 20 sn cam delindi.Sistemi sökerken camın çok ısındığını farkettim.Bu sıcaklık sebebiyle cam deliniyor olabilir mi?Kullandığım cam normal kavanoz camıdır.Pireks cam kullanmaya karar verdim.Delinmeleri ekte belirttim.Bu delinmelerin önüne nasıl geçebilirim?Saygılarımla
IMG_20170414_173906.jpg
IMG_20170414_173938.jpg
 
http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/23371.htm

Cam veya prexsiglass yerine üstteki sitedeki gibi iç içe geçen pet şişeler, delikli boru şeklinde levha ve düz levha çiftlerini kullanırsanız sizin için daha kolay olur herhalde. Delinmeler sanırım ince (cam veya diğer YG'e çok da uygun olamayan malzeme yapısından) YG kıvılcımıyla oluşmuş olmalı. Kalınlık yeterince artarsa kondansatörlerin dielektrik yalıtkanının yüksek voltajlara dayanımının çok artmasındaki gibi bu delinme gerilimine dayanımı artacaktır. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,974
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst