Overcharge release voltage ve Overdischarge release voltage

bguvenee

Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
26
Bu iki terim hakkında tam olarak bir bilgiye ulaşamadım çeviride pek yardımcı olmadı..Türkçesi aşırı şarj bırakma voltajı ve aşırı deşarj bırakma voltajı diye geçiyor bilgisi olan var mı acep ?
 
Akü ve benzeri bataryalar için aşırı şarj da aşırı deşarj da zararlı olduğundan, o durumda şarjı veya deşarjı kesme olarak çevirebilirsiniz.

Overcharge release voltage: Aşırı şarj durdurma/ayırma voltajı. Kurşun akülerde 13.6V alınabilir.

Overdischarge release voltage: Aşırı deşarj durdurma/ayırma voltajı. Kurşun akülerde 11.7V alınabilir.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Örneğin lityum-iyon pillerdeki BMS (balanslı şarj) işlemiyle ilk örneği verilirse; örneğin lityum iyon, li-polimer pillerin en üst (4.2) ve an alt (3.7) şarj voltaj değerleri (güvenli voltaj şarj sınırları) belirlenmiş olarak bulunur. BMS ‘nin asıl amacı seri bağlı ama farklı voltaj seviyelerindeki şarjlı pillleri ayni şarj seviyelerinde güvenli doldurabilmektir.

Üst şarj sınırında şarjı kesme (release yani bırakma) işlemi ve şarjlı pilin en alt deşarj sınır voltajında BMS’nin tekrar devreye alıp şarj voltajına izin verdiği teknik değerleridir, BMS’li şarj olan lityum esaslı şarjlı pillerde sözü geçen 2 İngilizce terimin anlamı bu şekildedir.

Ayni durumdan kurşun-asitli akülerde örneğin gerilim kontrollü olan (cycle use ; 14.5-14.9) şarj modunda uygulanabilir. Akü gerilimini ölçen komparatör OPAMP’lar ile anlık akü voltajına göre bu şarjın en üst voltajda (14.00) kesilip ayni şarjın alt sınırında (13.60) tekrar başlayacağı daha önceden belirlenmiş olan alt ve üst sınır voltajları manuel ayarlanıp belirlenerek kurşunlu akülerin tampon şarjdayken (13.6-13.8) ve gerilim kontrollü şarjdayken bu belirlenmiş (sınırları çizilmiş)alt ve üst sınır voltaj değerleri arasında şarja başlayıp şajdan güvenle çıkarılması sağlanmış olur. Böylece akü voltajı iki sınır değerin arasında kalarak altındaki veya üzerindeki voltajlarda (düşük veya aşırı şarj olacak) şekilde şarja bırakılmamış olur.


* Tampon (prizde sürekli) olan şarjda, şarj sonu sızıntı akımları ihmal edilirse akü deşarjı ve 13.60 -13.80 arasında olan tampon şarjında alt ve üst sınır voltaj değerleri olarak bu terimler yine baz olarak alınabilir. Kolay gelsin.

https://320volt.com/li-ion-li-po-li...-ion, Li-iyon,, performans vb. kayıpları olur
 
Son düzenleme:
Ufak bir düzeltme, lityum pillerde alt gerilim değeri 2.7 volt'tur. 3.7 nominal/anma voltajıdır.;) Yani 2.7 volt'a kadar deşarj edilebilir. Pil ömrü için bu voltun altında deşarj edilmezler, deşarjı kesmek gerekiyor.
 
"Over charge" fazla doldurma, "over discharge" fazla boşaltma olarak çevrilebilir.

Fazla doldurma, pilin en üst gerilim eşiğinin de üzerinde bir gerilimle doldurulması.

Hatta "over" kelimesi fazlalık anlamı katar. Örneğin "stack over flow". Burada "over" "flow" a biraz acemice fazla akma diye çevirebilirdik. Ama aslında bu kelime taşma anlamı katıyor. O zaman "stack over flow" u bellek taşması ya da yığıt taşması diye çevirebiliriz.

Burada "stack" ı bir veri yapısı olan yığıt mı yoksa bellek olarak mı kullanmak istemişler emin değilim.

Buradan gidersek "over charge voltage" ı taşma gerilimi olarak da çevirebiliriz.

Aşırı boşaltma, pilin geriliminin en alt eşik sınırının altına düşmesi.

battery.png


Kaynak :

https://bit.ly/2SXRyn3
 
Son düzenleme:
Ufak bir düzeltme, lityum pillerde alt gerilim değeri 2.7 volt'tur. 3.7 nominal/anma voltajıdır.;) Yani 2.7 volt'a kadar deşarj edilebilir. Pil ömrü için bu voltun altında deşarj edilmezler, deşarjı kesmek gerekiyor.

"LiFePO pillerin normal yani şarj edilmemiş hali 3.3 volttur. Lityum iyon pillere göre depolamada daha yavaş bir kapasite kaybı vardır, raf ömrü uzundur. Sıcaklığa göre değişken 2000…8000 arası şarj-deşarjdan sonra % 20’ye kadar kapasite kaybına uğrar. LiFePO 4 Minimum deşarj gerilimi: 2,5V Çalışma gerilimi: 3.0…3.3V Maksimum şarj voltajı: 3.65V" bir alıntıdır.

Sizin bahsettiğiniz 320volt.com'da Burhan Bey'in (sn. gevv'in) bahsettiği LiFePO pillerin sınırları olmalı, sn. rşimşek, çünkü üstteki metinde lityum-iyon, lityum-polimer olanlarında 3.7 volt alt deşarj (şarsız olan sınırı) 4.2 üstü tehlikeli (patlama riskli olabilen) şarj voltajlarnı belirtiyor. Kolay gelsin.
 
@binbaşı, lityum diye genellemek doğru olmaz. 18650 tabanlı olanlarda belirttiğim şekildedir. LiFePO4 şarj karakteristiği belirttiğiniz gibidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst