Otoprodüktör Hücresi Nedir?

Katılım
9 Ağu 2021
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
22
Değerli abilerim ve ablalarım merhaba. Ben stajyer öğrenciyim. Proje olarak otoprodüktör hücresi verildi. İnternetten yaptığım araştırmalara göre çok fazla kaynak yok. Sizlerden istediğim otoprodüktör hücresi hakkında genel bilgiler çalışma mantığı, ne için kullanılır gibi yüzeysel sorulara bilgiler vermenizdir.
Staj yaptığım fabrikanın çatısına GES kurulacak ve bunun için fabrikadan otoprodüktör hücresi istenmiş. Benim araştırma projemde bu otoprodüktör hücresini araştırmak. araştırmalarıma göre kafamda bazı şekillenmeler oldu. Yine de sizlerin de yardımına ihtiyacım var. Vakit ayırıp bana yardımcı olan herkese teşekkür eder hepinize iyi günler dilerim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Cevabınız için teşekkür ederim fakat aradağım şey bu değildi. Dediğim gibi araştırma yaptım ve bunları okumuştum. Benim aradığım çalışma mantığı açma yapıyor ama nasıl açıyor teknik olarak ve son olarak TEDAŞ bazı firmaların otoprodüktör hücrelerini kabul etmiyormuş hangi markalar olduklarını nerden bulabilirim.

Bir de kaç wat lık güç için kaç V'luk otoprodüktör hücresi kullanılması gerekir yani sınırlar nelerdir bunları bilen var mı veya nereden öğrenebilirim?
teşekkür ederim.
 
Otoprodüktör hücresi, standart bir kesici hücresinin içerisinde aynı zamanda gerilim ölçü trafosunun bulunan halidir. Otoprodüktör binanızın şebekeye bağlandığı noktada bu gerilim ölçü trafosu ile Şebeke gerilimini ölçer, şebekede enerji kesildiğinde gerilim seviyesi düşeceğinden bunu yakalayarak kesiciye fider yönetim röleleri yardımıyla açma yaptırır.

Otoprodüktör hücreleri, kesici hücrelerine benzer şekilde, şebekenin anma gerilimi seviyesinde Volt değerleri vardır. Standart bir dağıtım şebekesine bağlanacağınızı düşünürsek hücreniz 36kV hücresi olmalı. Gücünüz ile gerilimi kullanarak fideriniz üzerinde akacak akımı hesaplayarak, otoprodüktör hücresinin anma akım değerini de buna göre seçmelisiniz. Ayrıca arıza akımları da hesaplanarak kısa devre akımları hesaplanacak ve hücrenin ve binadaki diğer hücrelerin kısa devre akımı dayanımı buna göre seçilecektir. Buna ek olarak arıza akımı söz konusu olduğunda bu akımın taşıyacağı güç hesap edilerek, otoprodüktör hücresi içinde bulunacak olan kesicinin kısa devre açma gücü belirlenecektir. Minimum 1000 MVA kısa devre açma gücüne sahip kesicilerin kullanılması standarttır. Bu değeri aşan güçlerde projesine göre seçim yapılır. Ayrıca kullanacağınız röle cihazlarına göre de gerilim trafosu seçilmeli.

Genel olarak tek bir cümle söyleyecek olsam, hücre karakteristiklerinin hepsi proje mühendisi tarafından proje yapılırken seçilmeli derdim. Proje olmadan buradan ne söylesek havada kalır.
 
otoprrodüktör hücresi yük ayırıcı mı yoksa kesicili mi oluyor? Yani ben yük aırıcılıgiriş hücresi dediğimde otop dur bu diyebilir miyim
 
Her ikiside olabilir. Projeye ve tercihlere göre değişir
 
otoprrodüktör hücresi yük ayırıcı mı yoksa kesicili mi oluyor? Yani ben yük aırıcılıgiriş hücresi dediğimde otop dur bu diyebilir miyim
Otoprodüktör hücreleri kesicilidir. Yük ayırıcılı giriş/çıkış hücreleri ile otoprodüktör hücreleri birbirinden farklıdır. Dağıtım şebekesine bağlanan üretim santrallerinde giriş hücresi olarak otoprodüktör hücreleri kullanılıyor.Her giriş hücresi otop değildir.
 
Otoprodüktör hücreleri kesicilidir. Yük ayırıcılı giriş/çıkış hücreleri ile otoprodüktör hücreleri birbirinden farklıdır. Dağıtım şebekesine bağlanan üretim santrallerinde giriş hücresi olarak otoprodüktör hücreleri kullanılıyor.Her giriş hücresi otop değildir.
otop. içersindeki akım trafosu değeri neye göre belirleniyor.125/5 filan
 
Akım trafosundan geçecek nominal akıma göre belirleniyor. Akım trafosu seçiminde bir çok farklı kriter göz önüne alınmalı. Sadece çevrim oranı yeterli değil. Haldun Büyükdora' nın kaynaklarını inceleyiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,036
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst