Otomobil Akü

Sağlıklı şarj olmaz! Hem voltajı uygun değil hem de aküler kademeli şekilde şarj edilir.


Aynen.
Hocam o konuyu çok araştırdım.
İnanın anlatılanlarla uzaktan yakından hiç ilgisi yoktur.
Laptop şarj cihazları tam da aküler için yapılmış diyebilirim size.
Akımı saniyede bir kesip tekrardan verdiği için akü için çok ideal bir ürün.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
12 volt üzeri herhangi bir amperde güç sağlayabilen bir adaptör ile de akü şarj edilir. Fakat önemli olan optimum 12,60 volt olan aküler için tasarlanan şarj cihazlarıyla şarj etmektir. Halbuki lityum iyon bataryaların şarj karakteri kurşun akülerle aynı değildir!
 
12 volt üzeri herhangi bir amperde güç sağlayabilen bir adaptör ile de akü şarj edilir. Fakat önemli olan optimum 12,60 volt olan aküler için tasarlanan şarj cihazlarıyla şarj etmektir. Halbuki lityum iyon bataryaların şarj karakteri kurşun akülerle aynı değildir!
Peki hocam sizin dediğiniz gibi olsun.
 
Peki hocam sizin dediğiniz gibi olsun.
Estağfirullah, siz bildiğinizi ben de bildiğimi paylaşıyorum.;) Sizin dediğiniz gibi olmaz demedim zaten. Üstün körü olur, akü ömrü ve sağlığı için daha ciddi şarj katı/devresine ihtiyaç var diyorum.:)
 
Estağfirullah, siz bildiğinizi ben de bildiğimi paylaşıyorum.;) Sizin dediğiniz gibi olmaz demedim zaten. Üstün körü olur, akü ömrü ve sağlığı için daha ciddi şarj katı/devresine ihtiyaç var diyorum.:)
Akü şarjında en temel esas şu aslında. Akım sürekli sabit kalmayacak. Akım hareket halinde olması gerekir. Yani akım kendini açıp kapatacak mantık bu yani.
Şarj cihazı eğer ki sürekli olarak akımı vermeye devam ederse. Akü çabuk bozulur.
İkimiz de haklıyız :) diyelim ve konuyu kapatalım derim sayın hocam.

Aküler Hakkında Genel Bilgi

Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını, diğer kaynaklardan ayıran en önemli özellik, sadece belirli zamanlarda bu kaynaklardan faydalanabiliyor olmamızdır. Bu nedenle, eğer güneş enerji sistemimiz şebekeden bağımsız (off grid) ise, güneş enerjisiyle elektrik üretimi olmayan akşam saatlerinde kullanmak amacıyla gündüz güneşten ürettiğimiz elektrik enerjisinin bir kısmını depolamamız gerekir. Elektrik depolama, gece / gündüz farkı dışında çevre ve hava koşullarına da bağlı olan solar enerji üretim süreksizliğini de kullanıcıya yansıtmamak için gereklidir. Elektrik depolamak için bir çok farklı teknoloji mevcuttur. Kapasitörler, yakıt hücreleri gibi farklı sistemler mevcut olsa da, yaygın depolama biçimi batarya (akü) kullanımıdır. Bu yazımızda akü nedir sorusunu güneş enerji sistemleri açısından yanıtlamaya çalışacağız.
Akü Nedir?
Aküler genel olarak, elektrolite daldırılmış durumda, seperatörle ayrılmış iki elektrot ve koruma kutusundan oluşur. Böylece yüklü iyonlar elektrolit sıvısı içinde, elektrotlar arasında rahatlıkla hareket edebilmektedir. Aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürüp depolayarak, ihtiyaç olduğunda hızlı bir biçimde elektrik enerjisine dönüştürüp sisteme döndürürler.
Elektrolit nedir?
Elektrolit, iyonlara ayrılmış bir çözeltidir. Her madde, çözelti halinde iyonlarına ayrılmaz. Sodyum (Na), Klor (Cl), Potasyum (K), Magnezyum (Mg), Kalsiyum (Ca) maddeleri iyonlarına ayrılarak çözüldüğünden iyi birer elektrolit örnekleridir. Kısaca iyonlarına ayrılabilen çözeltiye elektrolit denir.
Elektrot nedir?
Elektrik devresinin elektrolit veya benzeri, metal olmayan kısmıyla birleştiği uçtaki iletken malzemeye elektrot denir. Negatif yüklü elektrot katot, pozitif yüklü olanı ise anot olarak adlandırılır. Elektrot sıvısı, akü yapısında, yüklü iyonların depolandığı alan olarak düşünülebilir. Şarj durumunda sıvıya iyon pompalanır, deşarj durumunda bu iyonlar geri çekilerek kullanılır.
Kullanım yeri ve amacına göre bir çok farklı türde batarya mevcuttur. Güneş enerji sistemlerinde yaygın olarak kullanılan tipleri Lityum İyon (Li-ion) ve kurşun-asit plakalı (lead acid) tipte akülerdir.
1- Lityum İyon Akü Nedir?
li ion solar akü nedir

18650 Li ion Hücreleri
Li-ion aküler, yüksek şarj/deşarj derinliğine sahiptir. Kurşun-asit akülere göre hafif yapıları sayesinde enerji yoğunlukları yüksek ancak pahalı ürünlerdir. Tüketici elektroniği ve elektrikli araçlar gibi mobil ürünlerde kullanımı daha yaygındır ve yaygınlaşmaktadır. Kullanım şartlarına göre solar sistemlerde de tercih edilmeye başlanmıştır. Enerji depolama kapasitesinin %100 e yakın olması ve uzun ömürlü olması avantajlarındandır ancak doğru kullanılmadığında çok kısa sürede kapasitesi azalır ve güvenlik riski oluşturur. Lityum iyon pillerin kullanılan projelerde sistem şarj voltajının doğru regülatör kullanımı ile eksik veya fazla olmaması, ihtiyaç olunan enerji ve pil çevrim sayıları dikkate alınarak kapasite tasarımı yapılırsa güvenli ve uzun ömürlü olur.
Lityum İyon pil fiyatları gün geçtikçe azalmaktadır. 2010 – 2016 yılları arasında Lityum İyon fiyatları %70 oranında azalmış olsa da, günümüzde bu fiyat azalışı yavaşlamıştır ve bir süre daha kurşun-asit akülerden maliyetli olacağı öngörülmektedir.
2- Kurşun-Asit Akü Nedir?
Kurşun-asit aküler, piyasada bir çok çeşitte bulunsa da, en yaygınları solar sistemlerde kullanılan VRLA (Valve Regulated Lead Acid – Sübap ayarlı kurşun-asit) aküler ve araçlarda kullanılan sulu tipte akülerdir.
sulu akü nedir

Sıvı elektrolitli akü
a) Sulu tip aküler, otomobil marş motoru ve ateşleme sisteminin devreye alınması gibi anlık yüksek enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tasarımı nedeniyle uzun sürelerde daha düşük güçleri karşılamakta zorlanır, gereğinden hızlı deşarj olarak yeterli performansa ulaşamadığı gibi kullanım ömrü de çok kısa olur. Bu nedenle, Güneş enerji sistemlerinde sulu tip akülerin kullanımı tavsiye edilmez, sulu tip akü fiyatları, solar akülere göre daha düşük olduğu için, başlangıçta az gibi görünen maliyet, kısa ömür ve performans alınamaması nedenleriyle ilk kullanım yılı sonunda akü değişimi maliyetini de beraberinde getirecektir. Ayrıca sulu tip akülerin elektrolit seviyelerinin düzenli kontrolü ve bakımının yapılması gerekir. Sulu tip aküler, kullanımda gaz açığa çıkarttığından havalandırılan bir mekanda kullanılması gerekir. Bakımları doğru yapılmayan ve düzgün kullanılmayan sulu tip aküler patlama ve yangın riski de oluşturur.

vrla akü nedir

Ritar AGM akü
b) VRLA aküler, kapalı, Bakım gerektirmeyen tip akülerdir. Jel Akü ve AGM olarak ikiye ayrılır. Jel Akülerde, elektrolit jel kıvamındadır, AGM (Absorbent Glass Mat) akülerde ise cam elyafına emdirilmiş şekildedir. Jel ve AGM aküler arasında elektrolit saklama yöntem farklılığı vardır, teknik özellikleri birbirine benzerdir. AGM akü fiyatları ve Jel akü fiyatları, ürün marka ve kalitelerine göre değişmekle birlikte yakın aralıktadırlar. Akü fiyat karşılaştırması yaparken amper saat başına ödenen ücret dikkate alınmalıdır. VRLA tip aküler yatay veya eğimli durumlarda kullanılabilir, gaz açığa çıkarmadığından ve bakım gerektirmediğinden daha güvenli akülerdir. Kapalı yapıda olduğundan çevreye zararı daha kontrollü seviyededir. Piyasada her iki tür akü bulunmaktadır, ancak jel akü fiyat performans değeri, güneş enerjisi sistemlerinde jel akü kullanımını yaygınlaştırmaktadır. Jel aküler, uzun süreli düşük akımlı yükleri karşılamak için en uygun akülerdir, özetle, güneş enerjisi sistemleri için en uygun akü tipi jel aküdür diyebiliriz.
Jel Akü Nedir? Jel – AGM Farkları Nelerdir?
VRLA teknik özelliklerine ek olarak, elektrolit jel kıvamındadır. Elektrolit plakaları ve seperatörler arasında jel bulunur. Seperatörler PE veya PVC malzemeden üretilmiştir. AGM akülere göre %15 ila %25 daha fazla elektrolit içerir. Jel akünün iç direnci AGM akülere göre daha yüksektir. AGM akünün avantajı daha hafif yapıda olması ve anlık yüksek akımlara daha iyi yanıt verebilmesidir. Jel akü avantajı ise düşük sıcaklıklarda daha istikrarlı olması ve uzun süreli düşük akımlı yüklerde kullanıldığında daha iyi performans göstermesidir. Ayrıca jel akü ömrü AGM akülere göre daha yüksektir. Bu avantajlarından dolayı güneş enerji sistemlerinde jel akü tercih edilir.

https://mundasolar.com/2018/10/15/aku-nedir-genel-bilgi/
 
Bu sabah marsa bastım. 2 gündür yatan araba tek marsta çalıştı. Akünün zayıflığını hissetmedim sesi iyiydi marşin.
 
Belki iki günde hissedilecek bir kaçak değildir. Yani bir aydaki şartları sağlamak lazım adamları doğrulamak için. Yine de garanti ve kestirme yolu daha önce dediğim gibi araba kilitli ve uyku moduna geçtikten sonraki tüketimi ölçtürmek. Her pensampermetre ile ölçülemez, 10mA hassasiyette cihaz gerekli. Tabi bir de bu cihazı kullanabilecek usta bulmalısınız!;)
Uyku modunda normal ampermetre ile de ölçülebilir fakat dikkat gerektirir ve riskli!
 
12v ile şarj etmek yetersiz verimsiz olur, bu sebeple 12v üzeri gerilimle şarj edilirler, laptop şarji ile akü şarjı risklidir ömründen yer kısa zamanda elveda demenize sebep olur, yanlış bilgi vermeyin arkadaşlar!

İddia atan ispatlasın videoyu çeksin, jel aküyü tüketin açın kapaklarını suyu ekleyin şarj edip volt ve amper ölçümü sunsun ... Üretici saf sanki, dünya para yatırıp hazır sistemi kullanmayıp jel araştıracak üretecek satack ...

@Gürkanizmir geçmiş olsun ilgileniyorsanız bunu okuyun https://320volt.com/aku-sarj-flyback-smps-modifiyesi/, laptop şarjı ile de olur fakat direk al tak değil benzer şekilde içine uygun tadilat - değişikliklerle. Forumda arama yaparak bu konuda yazılmış diğer mesajlara da ulaşabilirsiniz. Nette çok sayıda otoda kaçak tespit videoları da mevcut mümkünse yabancı dilde olanları seyredin.
 
Burada biraz bilgi eksikliği var sayın bülent kardeşim.
12 volt üzeri şarj cihazı kullanılmaz.
Akü voltajı nasıl ölçülür.
Akü voltajı şarj bağlandıktan sonra ölçülür.
Akü şarjda iken akü voltajı 15 civarı gösterdiği anda akü dolmuş demektir.
12 volt araç aküsü tam dolu halde 13 volttur.
ancak zaman geçtikçe bu voltaj 12.60 volt olur.
Akü hiç bir zaman tam dolu olarak bize gelmez.
12 volt boş olduğunu düşündüğümüz aküye 18 volt verince ne olur.
18 volt bağlandığında akü ölçümü alındığında akü boş ise yine 12 volt gösterir.
Aklıma gelmiyor daha ne yazsam.
Bir sürü bilgi var ama şu anlık bu kadar bilgi geldi :)
bir jel geçmiş yazınızda
Kedi kumu varya işte onu jel kıvamına getirip aküye koyarlar :) birde çocuk bezlerinde kullanılır bu madde :)
Solar Jel Akü Kullanmanın Avantajları
VRLA (valfle düzenlenmiş kurşun-asit) aküleri ya da jel hücreleri olarak da bilinen jel aküsü, kurşun asidi aşırı yapışkan jelimsi bir madde gibi görünen katı bir kütleye çevirir. Daha kısaca söylemek gerekirse jel akü silika jel ilave edilerek jelleştirilmiş asit içerir. Jel aküler normal bir aküye oranla daha az asit içerirler. Jel aküler farklı alanlarda kullanılırlar.
https://www.gunesdukkan.com/blog/solar-jel-aku-kullanmanin-avantajlari

Silika jel kullanımı; otomotiv ve yedek parça, gıda, metal, deri, elektronik, depo, ithalat ve ihracat, endüstriyel hava kurutma sistemleri, mobilya, trafo, tekstil ve ilaç vb. alanlarda sağlanmaktadır. Ortamdaki veya rutubetten korunması gereken bölgedeki nemi çekici özelliğiyle bilinmektedir.

Kimyasal yapıları genel itibariyle inert maddelerden oluşmaktadır. Bu yüzden herhangi bir şekilde toksik içermezler ve tepkimeye girmezler. Korozyona karşı da koruyucu bir etkisi bulunmaktadır. Nem adsorpiyonları minimum olarak %19 gibi değerler içermektedir. Yine %33 gibi bir diğer minimum nem adsorbe etme oranı diğer çeşitler için bulunmaktadır. Beyaz silika jellerde renk değişimi gözlenmezken, mavi silika jeller, pembeye dönüşmektedir. Nem aldığı izlenebilir. Ayrıca turuncu silika jellerin de, yeşile döndüğü bilinmektedir. Beyaza döndüğü de olmaktadır. Turuncu silikajelller, organik indikatör kimyasalları ile üretilmektedir. Yeni nesil olarak tabir edilebilirler.

Elektronik cihazların bozulmasını önlerler, gıda ürünlerinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesini sağlarlar, trafolarda güvenliği sağlarlar. Tekstil ürünlerinin nem almasında ve yine ürünlerin depolanması gibi çeşitli alanlarda silika jele rastlamak mümkündür. Kullanılmaya başlandığı andan itibaren nemi çeken silika jel nereden alınır? sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir: Çeşitli kimya endüstrilerinden veya firmalarından paketli veya dökmeli olarak ulaşılabilir. Silika jel kullanımı hakkında daha detaylı bilgi edinilebilir. Toz içermemesi ve yüksek adsorbe yeteneği, silikajeli ön plana çıkarmaktadır. Ev tipi kullanımlarda da silikajelden yararlanılabilir ve nemden korumak istediğiniz bölgeler için evinizde bulundurabilirsiniz.

http://www.aydinkimya.com/Silika-Jel-Ne-Icin-Kullanilir,art_94636.html
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,175
Mesajlar
915,639
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst