Otomatik malzeme besleme ünitesi hakkında yardım ltf...

gpeker2003

Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
613
Puanları
16
Yapılmak istenen iş şöyle;

5-6 cm eninde ve 3 mt boyunda polyester şeritleri lazer kafasının altına sürmek ve lazere start verecek bir sistem yapmak istiyorum.

Düşüncem, İki silindir arasından şeritleri geçirip silindire hareket verecek motorun turunu 3 yada 5 cm kadar gidecek şekilde ayarlayıp malzemeyi istediğimiz ölçü kadar iteleyecek. Motor durunca bir röleyi kapatıp açacak bu kapatma esnasında lazer start alacak ve programda verilen işi yapacak. Bu iş diyelim ki 10 saniye sürdü ve bitti. Motor 12 saniye bekleyip tekrar silindirlere yol verecek ve malzeme yine aynı ölçüde ilerleyecek, tekrar röle ile lazeri tetikleyecek, lazer çalışacak bitecek sonra işlem tekrar tekrar edecek.
Polyester şeritin sonuna geldiğinde ise bir switch ile silindiri çeviren motorun çalışmasını engelleyecek.

Bu sistem için ; Malzeme silindire verildiğinde bir fotosel röle ile zaman rölesini tetikleyecek, 1 adet zaman rölesi ile silindiri çeviren motorun diyelim ki 15 saniyede bir 3-5 tur dönmesini sağlamayı düşündüm. Fakat nasıl bir motor olmalı bu işi yapacak ve turu bitince röle tetikleycek?

Sistemin geneli için yardımlarınızı rica ediyorum.

Herkeze teşekkürler...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
mesafe ölçümü zaman rölesi ile falan olmaz arkadaşım ! eğer servo motor kullanmayacaksan o takdirde kutup sayısı yüksek devir sayısı düşük ( 8 kutup 750 d/dk veya 10 kutup 600 d/ dk ) v.b bir motor tercih edersin motor miline örneğin 1 / 10 çıkış verebilen bir redüktör seçimi yaparsın (hızlı gidilen sistemlerde hassas duruş yapılamaz kanatindeyim servo sistemler hariç ) motor devrini inverter ilede düşebilirsin ancak düşük devirlerde motor kendini yeteri kadar soğutamaz! motor devrini düşürdük şimdi gelelim mesafe ölçümüne ; pals sayısı yüksek 1024 puls / tur veya 500 puls / tur bir enkoder alırsın. enkoderlerin miline takılabilen çeşitli çaplarda kasnaklar var bunlar piyasada satılıyor sanıyorum eğer piyasadan temin edemezsen tornahanede yaptırırsın. enkoderimiz 1024 puls / tur enkoderimizin miline takacağımız kasnakda örneğin 50 mm çapında yani 25 mm yarıçapında olsun ; dairenin çevre uzunluğu 2 X 3,14 X r dir. >>> buradan
2 x 3,14 X 2,5 = 15,7 yani enkoderimiz bir turda 15,7 cm yol katedecek ve 1024 puls gönderecektir burada orantı kuracak olursak 5 cm ' nin puls olarak karşılığı yaklaşık olarak 326 puls 'tir . 3 cm nin karşılığıda yaklaşık 195 puls tir. bu işi plc ile yapacaksanız enkoderden gelen puls leri bir counter 'a saydırırsınız counter değerini 326 veya 195 ile karşılaştrırır durma kesme gibi işlemleri yaparsınız, tabiki benim verdiğim rakamlar yaklaşık rakamlardır ! sistemin kalibrasyonu ancak makina çalışırken makina üzerinde yapılabilir yani 5 cm gerçekte 326 değilde 327 puls olabilir. bir kaç detay daha var ; 1) taşıyıcı sistemi çeviren motorun çalışma karakteristiği çok sık dur kalklardan oluşacağı için termistör (ptc) ile korunmasında yarar vardır. 2) motoru durduracak olan giriş ve çıkışların (tarama zamanını beklemeden hareket eden) hızlı giriş çıkış olmasında fayda vardır. 3) enkoderin miline takılan kasnak hareketi ya ürünü süren silindirlerden yada direkt
olarak ürüne temas ederek puls ler saydırılmalıdır. umarım kafanızda bir fikir oluşmasına yardımcı olabilmişimdir.
direkt ü
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,606
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst