otomatik kumanda sorusu

ekinay

Üye
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
kalıcı tip start butonu ile start alacak ileri-geri çalışan hidrolik pistona son noktalardaki sınır anahtarları ile yön tayini yaptırılması istenmekte yani :
pistonda 2 adet valf bulunmaktadır ileri ve geri hareket için
ilk hareket kalıcı butonla ile sağlanacak ve (piston üzerindeki mekanizma her 2 sınır anahtarına basmamıs konumda da kalabilmektedir.)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Eğer yanlış anlamadıysam devre çok basit 2nci çizimi görünce hak vereceksiniz. Bu tip devrelerde önce öncelikli bir yön belirlemelisiniz yani piston ortada ise enerjiyi ilk verdiğinizde gerimi yoksa ilerimi başlasın. (yada piston ortada iken elektrik kesilip geldiğinde) 3 cizim bu mantığa terstir yani kararsız çalışır hangi kontaktör önce çekerse o yönde başlar (doğru bir işlem değil örnek olsun diye çizdim)
Aslında bu piston önemli bir yerde ise ve sıkışıklıkta birşeyleri patlatma ihtimali varsa bu devreye bir de basınç şalteri ilave etmenizi öneririm.
 

Ekli dosyalar

  • PİSTON.JPG
    PİSTON.JPG
    30.9 KB · Görüntüleme: 284
Moderatör tarafında düzenlendi:
ilgine teşekkürler dediğin gibi 3 çizimde kararsız kalıyor
 
edremit kardeş devreyi hangi programda çizdin öğrenebilirmiyim?
 
Roboelektronik ' Alıntı:
edremit kardeş devreyi hangi programda çizdin öğrenebilirmiyim?

Bu çizimi festo fluidsim programı ile yapabilrsin ayrıca pnömatik devrelerde tasarlanabiliyor
 
visio programında çizdim cad cam konusunda visio programı diye bir başlık açmıştım. Açıklama ve örnek te var.
 
pistonların üstüne ve altına mıknatıslı sensörler konularak yukarda ve aşağıda sinyalini alabilirsin adamım devre basit.
 
senin için basit bi şema!! basit kumanda plani!

stop butonu dahil etmedim! sen istersen ediver! ne kadar kalici tip start kullansanda kontağin yapişik kalma ihtimaline karşi acil stop yada stop butonu kesinlikle kullanmalisin!

sanirim en basit yöntemi bu! simülasyonda tam not aldi! benim prg da valf simgesi yoktu onun yerine lamba kullandim ! idare et sonuçta elektirikli bir cihazi kontrol ediceksin

başarılar!
 

Ekli dosyalar

  • VALF.jpg
    VALF.jpg
    21 KB · Görüntüleme: 115
SM9 benzeri (çift ayarlı) bir zaman rolesi ile daha az malzeme kullanarak yapabilirsiniz.
Bu durumda pistonun hızı değişirse (yağın ısınmasına, keçelerin kaçırmasına, yükün artıp azalmasına ..... göre mutlaka değişir) ya piston yerine varmadan geri/ileri döner yada bir tarafa sıkıştırıp biryerleri patlatır.
Mekanik sviç, yada manyetik sviç, yada proxi sviç .... gibi bir malzeme ile (en ucuzu mekanik sviç) pistonun konumunu görerek sinyal verirseniz daha mantıklı olur.
Mutlaka başka birşey kullanacağım diyorsanız bir lazer sensör, bir çubuk potonsiyometre (lineer hareketli), yada bir enkoder ..... benzeri cihaz ile mesafeleri set ederek ileri geri çalıştırabilirsiniz. (malzeme/fiyat artarmı azalırmı siz hesaplayın)
Bir basıç şalteri ile yapabilirsiniz başta yada sonda sıkışma başladığında konum değiştirir çalışır fakat elektrik ve mekanik mantığına ters olur. Ancak bu koruma amaçlı kullanılabilir
Yok daha başka birşey varsa aklınızda yazınız değerlendirelim. Mantıklı ise güzel bir örnek olacaktır. Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst