Otomatik akü şarj devresi sorunu

veysel28

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ara 2010
Mesajlar
1,601
Puanları
381
Arkadaşlar vermiş olduğum linkteki otomatik şarj devresini tamamladım fakat çeşitli sorunlarla karşılaşıyorum
1-Trimpotlardan voltaj ayarlayamıyorum
2-lm741 birkez alev aldı değiştim şimdide ledler yanmıyor.
3-delikli plaket kullandığım için sağlıklı bir devre olmadığı kanısındayım oyüzden bakır plaket kullanmayı düşünüyorum size zahmet olmazsa iki adet devreyi proteusta çizip paylaşabilirmisiniz.

Korhan Sökmen - Akü Şarj Aleti

IMG_20140112_191919.jpg
 
2 adet 3055 görüyorum?
ilk iş 741 bağlamadan dc voltajı ölç! Kalibrasyonları adım adım uygula, devreleri birleştirmeden sonucu gör röle bağlamasan dahi röleye paralel bağlı led yanar bir de ana devrede 3055 in önündeki direnc değeri atlanmış ilk şemasına bakarak 0.5 10w takılır sanıyorum akım sınırlayıcı sen 0,1 takmışsın sanırım opamp yanması bu yüzden (datashit 18-22v diyor bilemedim)
Son olarak her şey harfiyen yaptıysan şemada hata olabilir :(
 
Bülent usta 741 bağlamadan hiç denemedim kalbrasyonana anladığım kadarı ile akü bağlamadan yapıyoruz.Röle şuan bağlı değil.3055 in direnç değerini 0,1 seçmemin nedeni korhan hocanında dediği gibi devreden 10 amper çekebilmek için taktım.Birde şu var 250k direnç bulamadım onun yerine 220k+39k seriden 259 yaptı töleransıda düşerse 250k ya yakın olur dedim.Teşkkürler [MENTION=83845]by lent[/MENTION]
 
741 entegresinin bacak bağlantılarını ters yapmadınız değilmi. Genelde bu tür ilk kurulan devrelerde entegreyi ters takmaktan dolayı vcc gnd uçlarının yanlış bacağa denk gelmesinden dolayı entegreler yanar. yada yanlış pin bağlantısından dolayı entegreye voltaj gelmesinden dolayı yanar.

siz bence sabırla bi pcb hazırlayın derim. delikli pertinaksta bu işler zor oluyor. çok iyi bir işçilik çıkarmak lazım

bir sorum daha olacak elektronik bilginiz ne derece bilmiyorum ama bu devreye nasıl bir voltaj uyguladınız? kaç volt kaç amper nasıl bir diyot ile bağlantı yaptınız? yazarmısınız sorun belki devrede değil devrenin beslemesinde..
 
Devre beslemesini iki şekilde yaptım biri trafo ile 220/16.5 civarı çıkışla birde köprü diyotla diğeri ise laptop şarj chazı ile oda 19v çıkışlı idi.şuda varki trafo bazen kendiliğinden 21-22 volta kadar yükseliyor 741trafodayken yandı yüksek voltaj olabilir diye düşündüm.Şimdi ise beslemeyi verdiğimde 14.8v ile başlayıp kendiliğinden 15.6v a kademeli olarak artıyor ve 2.2 k trimpotlar iş görmüyor.Baskı devresini biri Allah rızası için çıkarsaydı dua ederdim.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Akımla ilgili bir sıkıntı olacağını sanmıyorum çünkü devreye yük bağlamadım henüz.
 
yaptığınız devreyi takip edip 741 entegresinin hangi bacaklarına voltaj verdiğinizi yazabilirmisiniz?
 
O devre ile vakit kaybetme .
Taş devrindeki kullanılmaya çalışılmış bir prototip olabilir .
Akü şarjı ile ilgili pek çok başlık var.
Onları sabırla oku.
İşi ve eğitimi elektronik olanların devrelerini tercih et.
Parlak cümlelere ve resimlere itibar etme.

Özet olarak , şarj devrelerinde mutlaka hem akım hem de gerilim kontrolü olmalıdır !
 
Valla hocam masraf ettik aldık (çokta büyük bi masraf değil tabi) uğraştım emek sarfettim olsa sevinecem ama sen vazgeç bu devreden adam olmaz başka devrelere bak diyorsan memnuniyetle sana tabiiyim. :)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst