Otomasyon Kontrol Sİstemlerİ Nasil Yapilir

Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
39
Hadİ TartiŞalim.

sİstem Nedİr? Bİr Otomasyon Sİstemİ İÇİn Ne Kadar , Nasil Elemanlar SeÇİlmelİ , Sİstemden Beklentİler Nedİr?

kivanÇ
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Eveeeet. Gerçekten güzel bir konu :D

Öncelikle sistemin analizi yapılmalıdır. İstenen nedir? En kritik soru budur. Sonra da Interlocklar önem kazanır. Yani bir sequence de ne neyden sonra ve hangi şartlarla gerçekleşmelidir.Bunun detaylı analizi yapılmadır. Daha sonra sistem mekaniği analiz edilmelidir. Hareketler hidrolik , pinomatik , motor kontrollü , pompa - vana ...yada bunların hepsini kapsayabilir. Bunların kararlaştırılması azami ölçüde önemlidir.

Sistemin zaman karakteristiği de önemlidir. Sistemde zamanlamanın öneminin tanımlaması gereklidir.

Bunların hepsi ortaya çıktıktan sonra ilgili sensörler , motorlar , vanalar , pompaların hepsi ayrı ayrı tanımlanmalı ve seçilmelidir. Bunların herbirinin seçim kriterleri vardır. Şayet uygun olan seçilmiş ise yolumuza devam edebiliriz. NEDEN BÖYLE?

Sistem için tasarlanacak otomasyon sistemi şahane olsa bile mümkün olmayacak bir sisteme başlamak zaten kaybetmektir. Bu sonucu önceden çok iyi analiz edebilmek için sağlam temellerin var olması önemlidir.
 
Artıkkkkkk sisteme kabaca yukarıdan bakmış oluyoruz.

Sıra gelir detaylara .....

- Bir sensör kullanacaksınız. nasıl sensr kullanacaksınız?(PX, PH , LS , Mesafe ölçümü , seviye ölçümü ,renk sensörü,......
- Kontak çıkışlı mı , transistör çıkışlı mı
- Sonra bunların detayları ..... kapasitif , endüktif , tek kontaklı , çok kontaklı , ultrasonik , tekerlek tipli....NASIL BİR SENSÖR?
- 24V , 110V , 48 V, 4-20 ma, 0-10V , ....... KAÇVOLT BESLEMELİ YADA NASIL ÇIKIŞLI?

TAMAMDIR. SENSÖRLERE KARAR VERİLDİ.


hala elektronik sisteme geçemed,k değil mi..... :-\
KIVANÇ

Pek ilgi yok herhalde ??? :-\
 
Peki Plc Yİ Nasil Secerİz ???
 
plc yi secmek icin bi cok kriter var,mesela I/O sayisi,fiyat,sistemin haberlesme cesidi....musteri istegide onemlidir... :)
 
Arkadaşlar plc seçilirken dikkat edilen tek konu nasıl bir projede kullanılacağı sonuçta hepsinde özellikler biribirine yakın.
 
otomasyonun temeli plc Scada sensörler ve motorlar valfler vs.sensörden bilgi alcan scadada görsel olarak göstercen plc de işlemini yaptırcan ve çıkış vererek eyleme dönüştürcen yaptıklarını.plc seçimi tabiki ı/o ya göre belirlersin haberleşme var oda ayrı bi sorundur otomasyonda haberleşmeyi cpu üzerinden amayapmak istemezsen sio danda yapabilirsin.sistemden beklenti kelimesi yanlış yerde kullanılmış bence.bildiğiniz gibicı i otomasyonun şyerinin üretimini daha verimli yapmak.analiz yapabilmek.hatayı 0 a yakın yapmak.personel sayısını düşürmek.üretimi hızlandırmak maliyeti azaltmak vs işte nasıl eleman seçilmeli kelimeside yanlış ne gerekiyorsa onu seçceksin.motorun gücü neyse ona göre kontaktör seçceksin ne bileyim plc ye analog bilgiyi nasıl alcan yani 0-10 v 4-20 ma vs. bunu belirlicen sana ne uygunsa onu yapcan işte.
 
Arkdaşlar otomasyonu sadece plc olarak görmeyiniz bir otomasyon sisteminin size nasıl ypaıldığını anlatim önce sistemdeki cihazların nokta listesi çıkartılır sonra nokta listesine göre kaç adaet plc veya ı/o cihazı kullanılıcak belirlenir bu belirlenirken cihazın çıkış sayısına göre belirlenir daha sonra uygun saha cihazları belirlenir sensörler, vana motorları, basınç anahtarları, v.s daha sonra hangi noktalar alınıcak durum,arıza,anahtarlama gibi daha sonra kablo listesi yapılır nerden nereye kaçlık kablo çekilicek kablolar çekilir ve uç bağlantısı yapılır ve programlamaya geçirlir programlama biter saha testleri yapılır teslim edilir.
 
İşin özü senden istenen nedir? Nerelere sensör koyacaksın , nerelere PLG kullanacaksın? Mesafeler vs...
- Scada kullanacaksam nasıl haberleşme yapacağım?
- RIO kullanılacak mı ? Nasıl kullanılacak ? Kaç adet kullanılacak?
- Drive larla heberleşme nasıl olacak?
- Birden fazla PLC kullanacaksam bu PLC ler nasıl birbirleriyle haberleşecek?
- Yazılacak programın boyutu ( kapasitesi ) ne kadar olacak? Buna uygun CPU seçilecek.

Ben genelde yukarıdaki kriterlerin %20 fazlasını sağlayabilecek PLC seçerim. Bu yüzden yukarıdaki maddelerden çıkacak sayıların nasıl min. olacağını kestiririm.
 
prosesi çok iyi alayıp nerede ne kullanacağına karar vermen gerekiyor.kompleks bir sistem orataya çıkarsa plc ve plc ler kullanmak operatör paneli mi yoksa scadamı kararı sana kalmış.yani çıkan prosesin büyüklüğüne küçüklüğüne göre nasıl işi kısa yoldan halledersin ona göre seçim yapman gerekecek
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst