Ortalama 2 Kg İçin Motor Seçimi

karşı taraftaki merdaneye bir ip dolarsın ve çekersin, çekerken de çekme kuvvetini ya ölçeceksin ya da ipin öbür ucuna bir ağırlık takıp bakacaksın. Mesela 10 kg ağırlık bu merdaneyi döndürdü.Merdane Çapı 10cm ise 10*9.81*0.05= 5Nm. = Tork gerekli

Şimdi bu çarkın kaç devirle dönmesi gerekiyor mesela 60 devir/dk. P=M*n/9550 = 5*60/9550 = 31Watt

Tabi gidip 30W motor bulup takarsan donmez, emniyetli tarafta kalıp en az 2 katını almak lazım. Çünkü göz önüne alınmayan çeşitli şeyler olabilir. Elektrik motorlarının ozelliklerini de bilmek lazım.

mesela 1450 d/dk ile dönen 250W bir motor uygun bir redüktörle 60devir dakikaya indirildiğinde yukarıdaki örneği fırıl fırıl çevirecektir. Kesin.

Ama redüktör değil de motoru direkt bağlarsan ve elektriksel olarak ben devirini ayarlayacağım dersen ki bu motorun torku 2 Nm civarında olduğunda tabiki sistemi ceviremeyecek.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Selam,

@ilhano1978 : Merdane demişsiniz ancak merdaneye etkiyen kuvvet nedir? Mesela bir konveyör bandı merdanesi ise bandın üstündeki ağırlık bir kuvvet oluşturacak. Ayrıca merdanenin yatakları nedir nasıldır, serbest dönebilmekte mi? Servonun devrini bilmemekle beraber 1-1 aktarma yerine 1-2 veya 1-4 yaparsınız. Merdane devri aradaki çap oranı kadar düşer ancak tork o kadar artar.

Şunu göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin iki adet servo teklifi aldınız. Birisi 1000 dolar öteki 1500 dolar. Aynı tork? Aynı marka? Ne özelliği var diye baktınız. Birisi daha büyük. Görünüşte aynı ancak birisi o torku 1000 d/d da verir, öteki 3000 d/d da verir. Siz ikinciyi 1/3 bir trigerden geçirirsiniz. Onun devri de 1000 d/d ya düşer ancak torku 3 katına çıkar. Redüktör mantığı.

O yüzden motora ve seçene kabahat bulmamak gerekir. Aradaki aktarmada değişiklik yaparsınız 400W da işinizi görebilir. Devir kurtarıyorsa tabi.

Analyzer
 
Motor cıkısında 10 15 cm kasnak (10- 15 cm itme çekme yatay veya dikey ) olacak itme ve çekme işi yapacak sekılde tasarlanacak hepsi o kadar :) bide motor devir sayısı ayarlanacak o kadar ama pek bılgılı degılım sadece yapmak ıstıyorum 220v da olur daha dusuk bı enerjı ılede calısabılır. verdigin linke baktımda bırden gozum korktu vallaha :) yuk yerınde sabıt motor ucuna baglı kasnak kasnaga baglı 70-100 cm cubuk yardımı ıle yuku ıtıp cekecek farklı bı dusuncesı olan varsa onada konu acık

34tbqrs.jpg
şekıldekı gıbı dusunuyorum
bu ne makinası internetten mi buldun :D
 
konuyu görünce benimde benzer bi sorum var ama cevaplardan çıkartamadım biraz da konuyu hortlatmış olucam ama öğrenmem lazım 1500 kioluk bir yükü 360mm çapında tekerlerin üzerinde rayda hareket ettirmem gerekli bunun için gerekli olan motor kaç kw güçte olmalı bunu cevaplarsanız sevinirim
 
Vay beaaa. Bir şey söyleyecek kimse yok burada :) Neyse burdan iş çıkmadı sen bir gez gel bakalım :)

Neyse biz gene insanlığımızı yapalım. Öncelikle itip çekilecek yük m.g kadar yüzey normaline ağırlık oluşturur. Bu ağırlığa göre N kadar tepki kuvveti olur. İtip-Çekme hareketine göre bir sürtünme kuvveti oluşur ki bu da Fs = N . u kadar olur. Bu senin motorun, itip çeken kola aktarması gereken min. kuvvet miktarı. Motor kasnağının çapına da D dersek, sana gereken tork; FsxD/2 kadardır. Metal-metal sürtünme katsayısı 0.15-0.25 arasıdır genelde. Bu hesaba göre 0.25 alınırsa Fs = 3 x 9.8 x 0.25 = 7,5~8 N tepki kuvveti oluşur. Kasnağın da 15 cm çapında kabul edersek, M = 8 x 0,075 = 0.6 n-m lik küçük bir motor işini görecektir. Ancak sürtünme durumunu bilmediğim için kesin bir şey söylemek zor. Ben olsam 1 n-m den aşağı bir motor seçmezdim.

Kusura bakma, sana sanayideki Ahmet Mehmet usta gibi gözümüzü kısıp buraya 3-5 kW motor yeter yeaaa diyemedik. İstedim ki birisi arama yardımı ile bu konuya ulaşsın, nasıl hesaplanıyor görsün.

Sana yardım edecek insanları üslubunla irrite edersen, bir daha yardım alamaman kuvvetle muhtemeldir dostum.

Kolay gelsin.

hocam kusura bakma bayağı bir hortlattım konuyu yatayda 1500 kg yükü dakikada 6 metre taşımam gerekiyor 360 mm çapındaki tekerleklerden torku vericem bunun hesabını nasıl yaparım biraz yardımcı olursan sevinirim
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst