Ortalama 2 Kg İçin Motor Seçimi

another06

Üye
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
44
ortalama iki kiloluk bir agırlıgı hareket ettirmek devir sayısını ayarlamak için nasıl bır motor? ve devrını ayarlamak ıcın ne kullanılmalıdır?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Motor çıkışında kasnak veya rediktör kullananacak mısınız?
 
selam,

iki kiloluk bir yükü motora nasıl bağlayacaksın. Motorun gücünden çok, talep edilen tork önemlidir. Misal motor miline 1 mt'lik çubuk kaynatırsın, ucuna 2 kg asarsın. 2x0.98x1 ~= 2 n-m tork gerekir. Katalogdan hangi motor kaç n-m tork veriyor ona göre seçim yaparsın. Ya da makaraya asarsın yükü.
1237302879r1.jpg


f kuvvetini de d çapında motora bağlı bir makaraya bağlarsın. F = m.g f=2x0.98 ~= 2 n.m yapar yine. Fxd kadar torka ihtiyacın olur.

Yani bu iş böyle, 2 kg yüke ne kadar motor olur şeklinde olmaz. Sistem diyagramı, daha iyisi; serbest cisim diyagramı çizilmeli. Güvenli tarafta kalmak için bulunan gerekli torku biraz büyük tutmalı ve motor seçmeli.

Analyzer
 
Motor cıkısında 10 15 cm kasnak (10- 15 cm itme çekme yatay veya dikey ) olacak itme ve çekme işi yapacak sekılde tasarlanacak hepsi o kadar :) bide motor devir sayısı ayarlanacak o kadar ama pek bılgılı degılım sadece yapmak ıstıyorum 220v da olur daha dusuk bı enerjı ılede calısabılır. verdigin linke baktımda bırden gozum korktu vallaha :) yuk yerınde sabıt motor ucuna baglı kasnak kasnaga baglı 70-100 cm cubuk yardımı ıle yuku ıtıp cekecek farklı bı dusuncesı olan varsa onada konu acık

34tbqrs.jpg


şekıldekı gıbı dusunuyorum
 
Selam,

Dostum, sen kara kalemle istediğini bir kağıda çiziver. Ardından sana ne kadarlık motor gerekecek söyleyeyim.

Analyzer
 
Selam,

Dostum, sen kara kalemle istediğini bir kağıda çiziver. Ardından sana ne kadarlık motor gerekecek söyleyeyim.

Analyzer

o kadar kotumu yanı :) bu kadar zor olmamalı yaw bısey solemek cızdım ıste kara kaleme cızecem buraya nası koyacam
 
Son düzenleme:
2 Kg mi yatayda hareket ettirmek farkli is, duseyde hareket ettirmek farkli is ister.
 
bısey soyleyecek kımse yokmu
 
Vay beaaa. Bir şey söyleyecek kimse yok burada :) Neyse burdan iş çıkmadı sen bir gez gel bakalım :)

Neyse biz gene insanlığımızı yapalım. Öncelikle itip çekilecek yük m.g kadar yüzey normaline ağırlık oluşturur. Bu ağırlığa göre N kadar tepki kuvveti olur. İtip-Çekme hareketine göre bir sürtünme kuvveti oluşur ki bu da Fs = N . u kadar olur. Bu senin motorun, itip çeken kola aktarması gereken min. kuvvet miktarı. Motor kasnağının çapına da D dersek, sana gereken tork; FsxD/2 kadardır. Metal-metal sürtünme katsayısı 0.15-0.25 arasıdır genelde. Bu hesaba göre 0.25 alınırsa Fs = 3 x 9.8 x 0.25 = 7,5~8 N tepki kuvveti oluşur. Kasnağın da 15 cm çapında kabul edersek, M = 8 x 0,075 = 0.6 n-m lik küçük bir motor işini görecektir. Ancak sürtünme durumunu bilmediğim için kesin bir şey söylemek zor. Ben olsam 1 n-m den aşağı bir motor seçmezdim.

Kusura bakma, sana sanayideki Ahmet Mehmet usta gibi gözümüzü kısıp buraya 3-5 kW motor yeter yeaaa diyemedik. İstedim ki birisi arama yardımı ile bu konuya ulaşsın, nasıl hesaplanıyor görsün.

Sana yardım edecek insanları üslubunla irrite edersen, bir daha yardım alamaman kuvvetle muhtemeldir dostum.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Selam,

İki kiloluk bir yükü motora nasıl bağlayacaksın. Motorun gücünden çok, talep edilen tork önemlidir. Misal motor miline 1 mt'lik çubuk kaynatırsın, ucuna 2 kg asarsın. 2x0.98x1 ~= 2 n-m tork gerekir. Katalogdan hangi motor kaç n-m tork veriyor ona göre seçim yaparsın. Ya da makaraya asarsın yükü. http://img2.blogcu.com/images/f/i/z/fizikodevleri/1237302879r1.jpg F kuvvetini de D çapında motora bağlı bir makaraya bağlarsın. F = m.g F=2x0.98 ~= 2 n.m yapar yine. FxD kadar torka ihtiyacın olur.

Yani bu iş böyle, 2 kg yüke ne kadar motor olur şeklinde olmaz. Sistem diyagramı, daha iyisi; serbest cisim diyagramı çizilmeli. Güvenli tarafta kalmak için bulunan gerekli torku biraz büyük tutmalı ve motor seçmeli.

Analyzer

Motor miline 1 mt lik çubuk kaynatıp ucuna da 2 kg ağırlık asarsanız milde oluşan tork yaklaşık 20 n-m eder. 0.98 ile değil 9.8 ile çarpmanız gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,258
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst