Orta Gerilim Hattı

Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
547
Puanları
1
arkadaşlar tesislerde kullanılan elektrrik enerjisi maximum 380 volt oldugu halde neden O.G 38 bin voltluk enerji taşır ve bu enerji nasıl 380 e döndürülür yardımcı olurmusunuz ......... 10 bin volta dayanıklı eldivenim var 38 binde hiçbir işe yaramaz herhalde ALLAH muhafaza etsin cümlemizi
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Dağıtım yüksek gerilim, düşük akım ile yapılır. Bu şekilde kayıplar en aza indirmeye çalışılır. 38kV dediğin 34,5 kV dan bahsediyorsun sanırım bu durumda o eldiveni yg taraf için kullanamazsın yalıtkanlığı kaldıramaz sonra Allah korusun dediğin gibi olay olur. Daha sonra trafo ile tesisde kullandığımız 0,4kV'a indirgenir. Kısaca kayıpları azaltmak için yüksek gerilim ile dağıtılır.
 
Enerjiyi Uzun Mesafelere Taşımak İçin Yüksek Gerilim kullanılır. barajda 400 volt çıksa evimize belki birkaç volt gelir.

ayrıca akım da fazla olacağı için iletkenler kapkalın olacak maliyet artacaktı...

Bu sebeple yüksek gerilim ile hem kayıplar azaltılır hem de gerilim yükseldikçe akım düşeceği için maliyet azalacaktır iletkenlerin kesiti azaldığı için. 34.5kv bir trafonun primer kablosu (OG) sadece 16lık veya 25liktir. çünkü geçen akım azdır. ama tabii ki yüksek izolasyonlu bir kablo.

Trafo tarafından elektriğin gerilimi 400 volta düşürülür ve kullanılabilir hale gelir. 380 volt ise,Trafodan 400 volt çıkar ama tellerin(iletkenlerin) gerilim düşümünden dolayı 380 volttur(%5).

Monofaze de trafodan ölçtüğünüzde de 230 volt olması lazım.

10.000 volt izole eldiven ise sadece çarpma şiddetini biraz azaltabilir. Allah Korusun çarpılma riski hala vardır.
 
Son düzenleme:
Senin elindeki eldivenin orta gerilim dayanımlı olması senin onunla orta gerilimde çalışabileceğin anlamına gelmez . Yüksek gerilimde elektriği kesmeden Bakım onarım tamirat yapılmaz . Bu iş güvenliği ürünleri izole halı olsun baret olsun sehpa olsun çizme olsun her ihtimale karşı koruma önlemleridir.
 
enerjiyi uzun mesafelere taşımak için yüksek gerilim kullanılır. Barajda 400 volt çıksa evimize belki birkaç volt gelir.

Ayrıca akım da fazla olacağı için iletkenler kapkalın olacak maliyet artacaktı...

Bu sebeple yüksek gerilim ile hem kayıplar azaltılır hem de gerilim yükseldikçe akım düşeceği için maliyet azalacaktır iletkenlerin kesiti azaldığı için. 34.5kv bir trafonun primer kablosu (og) sadece 16lık veya 25liktir. çünkü geçen akım azdır. Ama tabii ki yüksek izolasyonlu bir kablo.

Trafo tarafından elektriğin gerilimi 400 volta düşürülür ve kullanılabilir hale gelir. 380 volt ise,trafodan 400 volt çıkar ama tellerin(iletkenlerin) gerilim düşümünden dolayı 380 volttur(%5).

Monofaze de trafodan ölçtüğünüzde de 230 volt olması lazım.

10.000 volt izole eldiven ise sadece çarpma şiddetini biraz azaltabilir. Allah korusun çarpılma riski hala vardır.
arkadaş gerektiği kadar söylemiş.
Yalnız bir şey unutmayalım tehlikeli sınıfa giren voltaj altında hiç bir zaman enerjili iken çalışma yapılmamalı. Enerjiyi kesip gerekli kontroller yapıldıktan sonra çalışılmalı.
Yani;10.000v izole eldivenin var diye 10.000v hatta çalışamasın
 
teşekkür ederi arkadaşlar peki bu y.g veya o.g hatları neden izole degil izole sadece maliyetten dolayımı yapılmıyor
 
İzolasyon yeraltı hatlarında ve katı cisimlerle temas halindeki iletkenlerde yapılır ; havadan giden bir iletkenin yalıtılmasının bir manası yok ; gereğide yok . Bu iletkenlerin indirme merkezlerinde bağlantısının yapıldığı her cihaz yeterince izole ve güvenli .
 
hatın kopup yere düşmesi sonucu çevrede ciddi bir tehlike arz eder veya o.g y.g sigortakarını degiştiren biri dalgınlık anında hatın yalıtılmamasıyla beraber patlar bunları düşünerek söyledim
 
Sn. ÖKSÜZÇOCUK gerekli açıklamayı yapmış.
 
önceki mesajımda anlatmıştım. tekrar kısa bir şekilde anlatayım.
Y.G. enerji hattında gerekli kontrol ve önlemleri alırsan kaza ihtimali %0,01'e iner.
Hattın kopması ise; enerji ihtiyacına göre hattı gerektiği iletkenle çekersen ve koruma işlemlerini tam bir şekilde yaparsan, hattın kopma ihtimali olmaz.
Kazaların çoğu kullanıcı kaynaklıdır. Diğer kazalar ise, personelin aşırı güven ve dikkatsizliğinden gelir.
----SAYGILAR----
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst