Orta Gerilim Hattı Geçen Tesis

Katılım
16 Şub 2015
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba arkadaşlar sitede yeniyim bir konu araştırırken gördüm.

Çalışmakta olduğum bir Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi içerisinde orta gerilim hattı geçmektedir. Hattın altından hergün onlarca benzin ve motorin taşıyan tankerler geçiyor. Hattın yerden yüksekliği 7-8 metre civarı. Tankerler altından geçtiğinde 3 metre veya daha aşağısına kadar düşüyor mesafe. Kablolarda gevşeyip hafif sarkmış durumda ve bağlantı direği tesis dışında fakat bir çok bağlantı yerinde çürüme ve betonlarında dökülmeler mevcut. Bu şekilde çalışmamız uygunmudur değilmidir bilemiyoruz.
Resimleri paylaşıyorum. Nasıl tedbirler almamız gerekiyor bu konuda?
DSC02211 (600 x 450).jpg
DSC02213 (600 x 450).jpg
DSC02214 (600 x 450).jpg
DSC02217 (600 x 450).jpg
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği
Çizelge-8'e Hava hattı iletkenlerinin en büyük salgı durumunda üzerinden geçtikleri yerlere olan en küçük düşey uzaklıklarına bakıldığında 7m'nin altında olmaması gerekli akaryakıt aracı olduğu içinde petrol doğal gaz boru hattında belirtilen 9m'ye uyulması gerekir.

34,5kV'ta atlama mesafesi her ne kadar 2m'de olsa içinde bulunduğunuz durum risklidir. Elektrik Dağıtım şirketine risk olduğunu yazı ile belirtin. Yer altına alınmasa da çalışma bölgenizdeki iletkenler raycem iletken izolasyonu ile izole edilebilir.
Direğin durumunda sıkıntı yok muff'lu direkte bazı noktalarda görsel sıva tamiratı yapılmış sadece.

Burası TÜPRAŞ bölgesi mi? Körfez/Petrol caddesi mi?
 
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Burası yeni açılan bir yer ama tesis eski yapı ve devlete ait arazi olduğu için pek birşey yapamıyoruz. Sadece mevcutları iyileştirebiliyoruz.

Hattın geçtiği yer sadece araç geçişlerinin üstünde. Boru hattı ordan geçmemektedir fakat petrol araçlarını da boru hatları gibi düşünüp enerji hattı ile tankerin en üst seviyesi arasındaki mesafeye 9 metre mi demek gerekiyor?

Bizi en çok endişelendiren; petrol araçlarının enerji hattının altından geçmesi ve geçtikten sonra yaklaşık 45 derecelik açıyla ölçüldüğünde 20 metre mesafelik bir yerde tankerlerin park alanı mevcut. Yarın birgün elektrik kaçağı, hat kopması direk tankerlere yansır ve belki tesisi havaya uçurabilir.

Yakında LPG bölümü de açılacak ve onların aracıda enerji hattının altından geçecek. Gaz olduğu için daha tehlike arzedecek.

O zaman Enerji hattını kaldırmamız mı gerekmektedir. Şimdiki işlemlerin böyle devam etmeyeceği kesin ama bu sorunu nasıl çözeceğiz.
 
34,5kV'ta atlama mesafesi her ne kadar 2m'de olsa içinde bulunduğunuz durum risklidir. Elektrik Dağıtım şirketine risk olduğunu yazı ile belirtin. Yer altına alınmasa da çalışma bölgenizdeki iletkenler raycem iletken izolasyonu ile izole edilebilir.


Burası Kocaeli TÜPRAŞ bölgesi mi? Körfez/Petrol caddesi mi?
 
Son düzenleme:
Elektrik Dağıtım şirketine durumun tehlikesini de fotolarla belirten bir yazı yazınız.
 
Son düzenleme:
Sn.engin_çevre, bu konuda sistem şöyle çalışır;önce hat güzergahına bakılır,söz konusu hattın altı dediğiniz kısımda mülkiyet kime aittir.İletkenlerin yatay ve düşey mesafesi yönetmeliklere uygunmudur.Hattın yakınına tesis edilen tesisler tank,silo,bina,park vs nin hatta ve diğer unsurlara(yol,okul,cami,alışveriş merkezi vs.) olan mesafeleri yönetmeliklere uygunmudur.Bunların cevapları ışığında yol haritası belirlenebilir.Örneğin hat güzergahı ve direk yerleri sizin özel mülkünüze tecavüz ediyorsa,hattın sahibinden bu durumu düzeltmesini,ücret ödemesini,hattı yer altına almasını vs talep edebilir,anlaşamazsanız dava açabilirsiniz.Hat sahibi sizin orada sadece düşey mesafe yönünden yönetmeliklere uymuyorsa talebiniz doğrultusunda en ucuz ve pratik yoldan çözüm arayacaktır.Buda bir veya iki direğin boyunu uzatmaktır.Diyelimki hat sahibi yönünden yönetmeliklere aykırı bir durum yok.Bu gibi bir durumda o hatların mesafe yönünden yönetmeliğe uygun olması içinize sinmiyorsa elinizi taşın altına sokmanız ve hat sahibine örneğin kablo vs masraflarını karşılayabileceğinizi birlikte işbirliği yaparak çözüm üretebileceğinizi bildirmeniz ancak sizi çözüme götürür.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,948
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst