Orta gerilim arizasi

toygar55

Üye
Katılım
27 Şub 2009
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaslar merhaba, yaklasik olarak 12km lik orta gerilim hattimiz var hat basinda direk tipi ayirici sigortali sonrasinda binatipi kabin(topraklamali ayirici, ölçüm, kesici) sonrasinda 12km hat sonunda ise bir kesici ve trofo sorun surda meydana geliyor bu hat basinda bulunsn kesici haftada enaz 3veya 4 defa aciyor bazende sigortada atiyor okadar alisilmiski bu durum neyse en son kesici acmasinda role toprak arizasi var resetleniyor kesici tekrar kapatiliyor 5 veya 6 saniye sonra kesici tekrar aciyor role yine toprak ikazi veriyor sonrasinda hat kontrol ediliyor agac degmesine bikac suphelenilen izalatore bakilyor sorun gorunmuyor sonra tekrar kesici kapatiliyor sorun yine ayni role toprak arizasi veriyor role devre disi birakilarak kesici kapatiliyor kesici kapaniyor yanliz birsure sonra tek fazda sigorta atiyor. Sigorta degisimi yapilip role devreye alinip kesici tekrar kapaniyor kesici tutuyor ve cok uzun bir sureden sonra kesici tekrar aciyor
Simdi roleyi devreden almak tambir aptalik ama roleyide kontrol etmek gerir diye dusundum gorunuyorki hatta bir sorun var catlak veya geciren bir izalatoru nasil tespit ederiz sizler boyle arizalar en kisa yoldan nasil cozume kavusturuyonuz hepinize teşekkür ediyorum

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
aklima bisey geliyor ama tam emin degilim: su kalem tipindeki Ag dedektorler ile hat enerjili iken butun direkler teker teker gezilip gerilim kontrolu yapilsa bence tespit edilebilir.Ama dikkat etmek lazim tabi...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bahsettiğiniz türden Havaihat problemini bulmak uğraştırıcıdır hele hele 12km'lik bir mesafede. Gece karanlığında yüklenmenin az gerilimin nispeten yüksek olduğu bir zaman araçla direk direk gezerek gözle kontrol yapınız. Çatlak izolatör veya ağaç teması v.s. toprağa kaçak varsa bu çoğunlukla kendini belli eder şelale akıyormuşcasına bir ses, gözle görülebilir ark.
 
Termal kamera ile tespit edebilirmiyim peki isi degisimi gorulur diye dusunuyorum

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Termal kamera ile tespit edebilirmiyim peki isi degisimi gorulur diye dusunuyorum

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Uzun süreli bir deşarj neticesi açtırma meydana geliyorsa ısınma oluşur ve termal kamera işe yarar. Anlık bir deşarj ise termal kamera ile tespit edemezsiniz.
 
2 ekiple hattı, iki uçundan kontol etmekde fayda var uğraştırır ama en azından hattan emin olup arızayı başka yerde ararsınız röle ayarlarını kontrol ettirin kesiciylede fazla uğraşmayın zaten kaç kısa devre açma kapaması var

topraklı ayırıcıyıda kontrol edin , hatta Parafudr varsa onlarıda kontrol edin
 
hattın altında agac vs. baska birsey yoksa büyük ihtimalle izolatörlerdeki delinmeden yada izolatörlerin aşırı kirlenmesinden dolayı meydana gelen atlamalardan kaynaklı olma ihtimali yüksek gibi. kullanılan izolatörler cam sa zaten delinme olmaz tam tersine dağılır bunu izolatör sayısından tespit edebilirsiniz. eger cam değil de porselen izolatör ise bir dürbünle direk direk incelemeniz uygun olabilir. ya da arkadasın dedigi gibi gündüz bu tür atlamaları gormek biraz daha zordur gece daha kolaylıkla tespit edebilirsiniz .
 
Muhtemel arıza sebeplerini karşılaştığım kadarıyla söyleyebilirim.Anlattığınız arıza kuvvetle muhtemel jumperden kaynaklı bir arıza şöyle ki jumper direğe yaklaşmış rüzgarla değiyor hattı açtırıyor.Jumperin üzerine kuşlar binip direğe temas ettiriyor hattı açtırıyor böyle bişey varsa hangi direğin dibinde kuş ölüleri varsa arıza ordandır.Açma saatleri belirli bir zamanda yapıyor ise şöyle ki A köyünün içme su trafosu devreye girdiğinde sizin hattı açtırıyo olabilir. hattan branşman alan 3.şahıs trafoların arızaları sizin hattı etkileyebilir.Hattınıza yeni eklenen trafo var ise ve de büyük güçte trafo ise bu ihtimali de düşünmek lazım şöyle ki yeni yapılan tesise 2 adet 1er kva trafo ekleniyor ondan sonra bizim ilgili kabindeki röle bu yükleri arıza olarak algılayıp kesiciye sürekli açma gönderiyor.Yani hatta hiçbir arıza da olmayabilir sorun röle de olabilir.
 
hattı bölerek deneyebilirsiniz en azından ne taraftan geldigini bi nebze olsada bulabilirsiniz.
 
Hattınız haftada 3-4 kez açıyorsa 12 km lik bir hat için bu çok normal. Kırsal bir hat olduğundan tekrar kapama rölesi kullanıyorsanız hattınız otomatik kapanır. Ancak hat başındaki sigortalı ayırıcının hiç bir gereği yok (Dibinde K.Ö.K. var diyorsunuz). Bu seksiyoneri iptal edin. Tekrar kapama koyarak varsa çalışıp çalışmadığını toprak rölesi veya aşırı akım rölenizden arıza vererek kontrol edebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst