Orta Ölçekli CNC Yapımı - Yardım

kbasali

Üye
Katılım
24 Eyl 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhabalar,
Biz orta ölçekli bir 3 eksenli CNC router yapmak istiyoruz bu konu hakkında biraz araştırma yaptık deneme yanılma yöntemindeki yanılma payımı minimum düzeyde tutabilmek için sizlerin fikirlerini sormak istediğim için bu konuyu açıyorum.

Orta ölçekli dememdeki sebep şundan dolayı, kendi plastik enjeksiyon atölyemiz var ve perde aksesuarları üretiyoruz bizim yapmak istediğimiz kalıplar çok büyük ve çok gözlü kalıplar değil bu sebeb ile 4 gözlü bir kalıp bizim işimizi rahatlıkla görmekte.

İş ölçüleri 500*300*100
CNC' nin yapmasını istediğimiz işler, metal ve ağaç kesebilmesi,
Daha önceden yaptığımız kalıpların numunesi Rulet - Magnet
Ağaç ürünlerde yapmak istediğimiz ürünler 1 - 2 - 3 gibi ürünler ve ayda 3000 tane üretsek bizim için yeterli oluyor.

1-Tezgahın şase yapımında Sigma profil mi yoksa metal profil mi kullanmamız gerekli?
0,01mm hassasiyet bizim için yeterli. Sonuçta arada bir metal işlemeyi planladığımız için Sigma profiller esneme yapabilir gibi geldi.

2- x,y,z eksenlerinde Çift sıra lineer rulman(25mm) yataklama ve sonsuz vida ile tahrik yeterli olurmu?

3- Step motor mu yoksa servo motor mu tercih etmeliyiz hangi, marka ve sürücü bu konuda yeterince elverişlidir? Mach3 ile kontrol etmeyi amaçlıyoruz.
step servo motor arasında bugüne kadar aldığımız tekliflerde min 1000$ fark var 2 motor tipi arasında. Hangisinden yana tercih kullanmamız gereklidir? Motor ve sürücü ve panonun hepsini bir yerden temin etmemiz ve gerektiğine destek ve yedek parça temin edecek tavsiye edebileceğiniz bir firma var mı


4-Hangi Spindle motorunu tercih etmeliyiz ? Görüştüğümüz birkaç firma Arel tavsiye etti. Metal işlemi sıradında çok fazla bir paso vermek gibi niyetimiz yok, 0,05 derinliğinde paso kaldırsa bizim işimizi rahatlıkla görüyor, birde kalıplardaki itici pim yuvalarını delse bizim için yeterli. Ama ağaç işlerken hızlı olması gerekli.

Zaten yaptığımız kalıplar basit kalıplar ve sadece ayda bir tane kalıp yapsak kendimize yeterli oluyor.

Tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla
Kerem
 
Son düzenleme:
kbasali Arkadaş,

Şahsen işin elektrik/elektronik kısmından anlamam. Yazdıklarından anladığım kadarı ile, az maliyetli ama iş görür bir cnc freze sahibi olmak istiyorsun. Bu konuda sana temel bilgiler aktarabilirim.

Bir freze yada başka her hangi bir talaş kaldırıcı tezgahda esas sorun, kesici takım ile kesilen işin birbirine aktardığı titreşimdir. Bu titreşimi göz göremez, çok usta bir el dışında da dokunarak hissedilemez. Ama makina inler, yada takım inler, bazen de iş parçası öter. Bunlar varsa ortada kaba bir yanlış vardır. Birde bunlar olmaz ama, ne yapalırsa yapılsın takımın körleşmesi/kesmez olması engellenemez. Bu da yapılan yanlış işin ince olanıdır. Bunların sebebi, işleyen yada işlenenin, üzerindeki rezonansın toprağa/yere verilememesidir. Yer yüzündeki takım/tezgahların yapımında sadece bir malzeme rezonansı emip yere bırakır. Bu malzeme PİK. Yani ghisa yada serbet döküm de denilen hepimizin tanıdığı basit döküm ile üretilmiş gövdedir bunu yapabilen. Pik dışında her malzeme titreşimi üzerinde tutar ve kendi ekseninde bunu hareket ettirir. Kusamaz. Bu durumda, titreyen iki şeyin, birbirini körlettiği gerçeği açığa çıkar.

Router adı altında yapılan ve tabanına ahşap yada aluminyum profil döşenen ve gittikçe yaygınlaşan bu makine/tezgahlar amatör işi ve yanlış işler grubundadır.

Kendinize bir pik pleyt/plate edinin. Gerekirse döktürün. Kilo olarak en ucuz dökümdür. Dökümcü tabiri ile yapılan iş "takoz" tarzıdır ve size maça/kalıp/model gibi ilave masraf çıkarmaz. Yeter ki dökümcüden çok ince bir et kalınlığı talep etmeyesiniz. Zaten çok ince olursa, tabla/pleytin yüzeyi kristalize olur ve çok sertleşir. Bir frezeci de bu pleyti taratın. Makineyi bunun üzerine kurun. Kuvvet gerekmez çok az talaş vereceğim diyorsunuz. Bir makinada az talaş, çok talaştan daha beladır. Herkes bunun tersini doğru zanneder. Hele ki gövde pik değilse, ister bor ister kesme yağı kullanın, kesici takımın çabucak körlenmesini ve iş göremez hale gelmesini engelleyemezsiniz. Çevrenizdeki her çeşit tezgaha bakın, yere inen kısım pikdir. Pik değise, amatör yada cahil işidir.

Aluminyum sigma profil kullanacaksanız dahi bu pik pleyt/tablanın üzerine döşeyin. Bacaklar döküm olmayacaksa, bu pleyt/tabla, işe mümkün olduğunca yakın olmalı. Tercihen bacaklar da döküm olmalı yada hiç değilse bir bacak pik döküm olmalı.

Sadece sigma profil üzerine kurulu routerlerin, ekseriyet ahşap işleyeceği halde kesme devirlerinin çok üstünde - sanki pırlanta işleyecekmiş gibi - spindle motor kullanmaları, işi sidik zoruyla kestirmelerindendir. Buna rağmen de hiç biri, seri imalat yada profesyonel imalata uygun değildir. Tabanı pik döküm yapın, spindle yerine servo kullanın. Hem ahşap kesin hem de plastik için hacim kalıbı üretin.

Şahsımın görüşü bu yöndedir, itibar edip etmemek size kalmıştır.

Saygı ile...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst