Opportunity son durakta

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir
Opportunity son durakta

Opportunity, Ocak 2004'te Mars'a ilk indiğinde de 150 metre çapındaki Meridiani Planum adlı bir çukuru incelemişti.

we5gtsu4ebedcozanjli.jpg


NASA uzmanları, Mars’ta Victoria kraterinin başında duran robot araç Opportunity’yi çukura indirip indirmeme kararı vermekte zorlanıyor. Opportunity, çukura inerse bir daha çıkamayacak

LONDRA - Victoria krateri yaklaşık 60 metre yüksekliğinde ve 800 metre çapında, şimdiye dek robotlar tarafından incelenen en büyük çukur. Kraterin derinliği Opportunity için geri çıkmayı imkansız hale getiriyor. Dolayısıyla çukura girmesi halinde Victoria, Opportunity’nin Mars’ta son durağı olacak. Opportunity ve Spirit’in yönetiminden sorumlu NASA uzmanı ve Cornell üniversitesi profesörü Steve Squyres, bilinen sona karşın aracın kratere inmesini istiyor.

Squyres, robot araçların yokuş aşağı inmek konusunda sorunsuzken, fakat yokuş yukarı çıkmak konusunda biraz güçsüz kaldıklarını söyledi. Squyres, çıkış ihtimali düşük olsa dahi Opportunity’yi Victoria’ya indirmek istiyor, çünkü kraterin iç duvarlarını oluşturan kayaların Mars’ın jeolojik geçmişiyle ilgili önemli ipuçları taşıdığı tahmin ediliyor.

NE OLURSA OLSUN OPPORTUNiTY iNECEK
Squyres bu isteğini “Opportunity bize şimdiye dek çok önemli veriler sağladı, Victoria çukuru bu bilgi birikimini zenginleştirecek, bu nedenle riski almamız gerek” sözleriyle özetliyor.


Victoria krater çukurunun genişliği 800 metre, derinliği 60 metre.

Victoria kraterinin Mars araştırmaları için esas ayırt edici özelliği ise şu: Robot araçlar kraterlerin derinliğine göre kaya yapısını dikine gözlemleyebiliyor. Victoria kraterinde ise genişlik sayesinde yatay gözlem de yapılabilecek. Böylece kayaların mesafeyle ne gibi değişimler geçirdiği incelenebilecek. NASA uzmanları şimdilerde Opportunity’nin gönderdiği panoramik fotoğraflardan kaya yapısına dair ipuçları yaklamaya çalışıyor.

‘çIKIş YOLU BULACAğIZ’
Squyres, Opportunity’yi yine de kaderine teslim etmek istemiyor ve bir çıkış yolu bulmak için ellerinden geleceğini yapacaklarını vurguluyor; “Kabul ediyorum Victoria geniş bir krater, ancak gelecekte uzmanlarımızın bir şekilde Opportunity’yi çıkarmayı başaracağına inanıyorum.”
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,306
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst