opamp nedir

beradi06

Üye
Katılım
31 Ara 2017
Mesajlar
172
Puanları
1
Arkadaşlar acaba opamp nedir? İnternette baktım pek anlamadım. Komparatör gibi bir şey diyorlar. Çalışma mantığı LM393 gibi mi? 2 giriş pininden IN+ pininde daha fazla elektrik varsa çıkış ucu + oluyor, IN- pininde daha fazla olursa çıkış ucu 0 oluyor diyorlar. Tam olarak olayı açıklayabilir misiniz?
 
opamp normalde hem artı hem de eksi besleme voltajı verilir (Vs+ Vs-). İki tane de giriş var (V+ V-). Eğer V+ = V- ise Vout = 0 olur. Eğer V+ > V- ise Vout > 0 olur. Eğer V+ < V- ise Vout < 0 olur.

opamp geri besleme yapılmadan kullanılırsa, kazançları çok yüksektir. Bu durumda girişlerin arasında en küçük fark, çıkışın hemen Vs+ veya Vs- ye fırlamasına sebep olur. O yüzden geri besleme ile opamp'in kazancı uygulamaya için daha yararlı bir değere getirilir.

7zn_Holespeyf6oZlsKpRoQer8iRpOBCMxw0hck5kSkNdQ4d8A.png


Olayı tam olarak anlayabilmen için devreyi kendin kurup gözlemlemen lazım. Bu işle ciddi olarak uğraşacaksan, temel bir elektronik laboratuvarı için para biriktirmeye başla :)

Eline para geçtiğinde, en son çıkan ifon veya galaksi cep telefonu alacağına, bir breadboard seti, çift çıkışlı güç kaynağı, multimetre ve havya seti al. Hatta biraz bütçeyi zorlasan, sana uzun yıllar hizmet edecek çok güzel bir osiloskop bile ekleyebilirsin bunlara :rolleyes:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
osliloskop ve güç kaynağı dışında hepsi var zaten. opamp konusunda da komparatöre benziyor anlaşılan. Kazanç bölümünü anladım.Bir de bunun iki taraftaki akımları sabit tutmaya çalıştığını söylüyor şu linkte. o olay nedir? http://320volt.com/tasarim-projesi/

zaten breadboardlar artıyor bile 4 tane büyük boy breadboard var
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,521
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst