Opamp ile gerilim Bölücü

Katılım
26 Eki 2017
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
29
0-10V arası çalışan bir sensörü kullandığım pic in adc sine bağlamak istiyorum. Pic e 5V dan fazla gerilim uygulanamadığından gelen gerilimi 2 ye bölsem benim için yeterli. Dirençle gerilim bölücü kullanıldığında giriş direncinden dolayı hesap tam tutmuyor. ayrıca başka dezavantajlarıda var. Opamp ile bir devre kurmak istiyorum.
şöyle bir devre buldum. Bu devre ne kadar sağlıklı çünkü uzun ömürlü olmasını istiyorum. Pcb üzerinde kullanacağım. Birde içerisinde 3 tane opamp bulunan ve rahatca yüksek sayılarda bulabiliceğim bir entegre önerirmisiniz ?
ti_single_supply2.png


Teşekkürler.
 
Devre bu şekilde çalışır. Şuna dikkat etmen lazım: devrenin DC giriş empedansı 200 Kohm. Bazı sensörler için bu çok düşük ve sensörü yükler. Kondansatör'den dolayı devrenin AC giriş empedansı 200 Kohm dan daha düşük ve yüksek frekanslarda 100 Kohm a yaklaşır. Yüksek frekansta kare dalga üreten bir sensörün çıkışındaki karedaganın şeklini bozabilir.

Daha iyisini yapmak istersen, 1/2 kazanca sahip "non inverting amplifier" yapısı kullan. TL074 kullanırsan içinde 4 tane JFET girişli opamp var. Giriş empedansı pratikte sonsuzdur, devreyi kesinlikle yüklemez. Devreyi +12V ile kullan.

Bir de hangi devreyi kullanırsan kullan, çıkışa da 5.1V zener koy ki ADC girişini korusun.
 
opam bozulan dalga şeklini düzeltmez mi ?

Operational "amplifier" olduğu için, girişinde ne varsa onu yükseltecektir. çöp girerse aynı çöpün fazlası çıkar :) Zaten amplifikatörden istenen de budur.
 
Teşekkür ederim cevabınız için.
b101f93f8bca4839a2e9e1b09e8a55dd.jpg

şimdi burda 0-10arası değişen analog sinyalimi direkt olarak non invertin inputa(opamp + girişi) ve birde gerilim bölücüden geçirip vcc+ a bağlayacağım vcc- yi ise topraya bağlayıp outputtan da 0-5v arası değer alacağım eğer doğru anladıysam. 12v neresi için tam olarak ?
 
Eğer kendi düşündüğün devreyi yapmak istiyorsan evet. Vcc- gnd olacak Vcc+ da en az +12V olacak
 
Sizin tavsiye ettiğinizi kullanmak istiyorum aslında ama faz çevirmeyen opamplarda Kazanç = 1+(r1/r2) gibi bir formülle karşılaştım nasıl 1/2 elde edebilirim burdan ? birde 12v benim için biraz problem 5v veya 3.3v kullanmam mümkün değilmi ?
 
Sizin tavsiye ettiğinizi kullanmak istiyorum aslında ama faz çevirmeyen opamplarda Kazanç = 1+(r1/r2) gibi bir formülle karşılaştım nasıl 1/2 elde edebilirim burdan ? birde 12v benim için biraz problem 5v veya 3.3v kullanmam mümkün değilmi ?

Evet doğru söylüyorsun kardeşim. 1 den düşük gain için inverting gerekiyor, o da giriş empedansı avantajını ortadan kaldırıyor. Ama devrende şöyle bir modifikasyon yapabilirsin: Sensör bilgisini direkt olarak senin yukarıdaki devreye ver, gerilim bölücüyü de çıkışa bağla. Böylece devre çok yüksek empedans olacak, ve çıkışı da girişin yarısı olacak.

12V a gelince, opamp Vcc, işlenecek sinyalin maksimum genliğinden fazla olmalı. 0 - +10V giriş için de standart 12V uygun olur. Burada şunu da gözönünde bulundurman lazım. Girişe 0 - (-10V) verirsen bu devre onu işleyemez. Eğer sensör sinyalinin negatife inme durumu varsa o zaman opamp'i simetrik +12/-12 ile beslemen lazım.
 
Tekrar teşekkür ederim. Yok voltaj değeri negatif olmuyor minimum 0volt. Devreyi kurup deneyeceğim durumu buraya yazarım.
 
En güzeki gerilim bölücü direnç kullanmaktır. Eğer opamp kullanmak istiyorsan lm258 gibi input range - vee ye kadar çalışması gerekir. lm258 de bu özellik var. Ayrıca voltaj takip çisi şeklinde bağladığınızda çıkış ile gnd arasına 1k direç kullanmalısınızki 0,5 voltun altındaki seviyeler çıkışta görülebilsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst