OP07 high side akım ölçümü sorunu

Katılım
22 Ağu 2017
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
20
Merhabalar OP07 opamp ile tipik bir high-side akım ölçümü yapmaya çalışıyorum. Çıkışı 0-24V 0-10A arasında ayarlanabilen güç kaynağının akımının ölçülmesi gerekiyor. Şönt direnç olarak 10 miliohm direnç kullandım. Opamp'ın kazancını ise 39'a sınırlandırmam gerekiyor bunun için direnç değerlerini 1k ya 39k seçtim. Şöyle bir sorun var, güç kaynağının çıkışını kısadevre edip akım ayarını değiştiriyorum opamp doğru değer veriyor. Güç kaynağının çıkışına yük bağlarsam da 1.5A civarlarına kadar olması gereken değerin yarısı 3 de 1'i civarlarında değer veriyor haliyle düşük akımlarda yanlış okuma yapıyoruz. Bu sorunu nasıl çözebilirim. Şimdiden teşekkürler.
1633636631330.png
 
OP07 nin daha yuksek voltajla beslenmesi gerektigini dusunuyorum. Besleme gerilimi 24v'a yaklasirsa sikintilar daha da artar.
 
O zaman R3 R5 birlesim noktasindaki voltajin 14voltu gecmemesi lazim.
1K ve 39K kullandiginizda malesef bu siniri coktan gecmis oluyorsunuz.
 
Çıkış gerilimi düşükkende aynı sorun oluyor neden olabilir? 1.5A nın altında tam yarısı kadar çıkış veriyor. Ucuz etin yahnisi yavan olur diye boşuna dememişler. Yakın zamanda yeni bir amplifikatör temin edemem ki benzer özellikteki amplifikatörler ateş pahası. Tam yarısı olması biraz garip acaba bu sorunu nasıl çözebilirim? Belki besleme geriliminden kaynaklanıyor olabilir çünkü 12 ye -5 v ile beslerken de doğru çalışıyordu fakat bu sefer de girişteki gerilimlerin besleme gerilimini geçmemesi için 24 v ile besledim ki abslute maximum ratingste +-22 v ve bu gerilim değerinin + ve - besleme geriliminin orta noktasına göre olduğu yazılmış yani limitler içerisinde. Ama böyle garip bir tepki veriyor çözemedim.
 
Son düzenleme:
son projemde akım sense devresi var. U5 ve npn transistör.
https://www.linkedin.com/feed/update/activity:6853333553258795008
Elinize sağlık elimdeki malzemelerle deneyeceğim elimde npn olarak bc237 bc238 bc338 var bc237 iş görür gibi. Bir de transistör kullanılması belli bir akımın altının veya belli bir gerilimin altında akımın ölçülememesine sebep olabilir mi ve oluyorsa ne kadarın altını ölçemeyebilirim?
 
bütün akımları ölçersin. 100ma lik bütün npn transistörler olur.
+potansiyelden geçen akım sensinde bu devre kullanılır. opampın girişleri besleme voltajında çalışmalıdır.
çalışması şöyle. op. + girişindeki gerilim - giriştekine eşit olana kadar opamp çıkışı npn transistörü sürer. eşt oldunda vşönt / 100 ohm transistörün emiterinden akar.
bu akım gndye bağlı dirençten geçer.
hassasiyeti artırmak istiyorsan precision opamp ve biraz daha büyük şönt direnci kullanmalısın. direncinde bu amaçla kullanmak için yapılmış olması lazım. özdisanda var. ısıyla değeri değişmemesi lazım. ben 10mohm direnç kullandım. 0-10 ampr için. 10x10x0,001=1000 miliwatt. yani 2 watt olması yeter. daha düşük akımlar için daha yüksek omajlı direnç kullanılabilir.
https://ozdisan.com/p/hassas-ve-sont-direncler-6877?SearchText=hassa+direnç

rsönt - opamp giriş bağlantısı böyle olacak. direk ayrı hat ile direnç ayaklarına alttan ve içten.
 
Merhabalar iyi akşamlar, devreyi kurdum transistör olarak BC237 opamp olarak OP07 şönt direnç olarak 10 miliohm direnç kullandım. Opampı +24 -5v ile besliyorum. Opampın besleme uçlarında 100 nf lik seramik kondansatörler var. Güç kaynağının çıkışı 0.6-24 v arasında ayarlanabiliyor. Azami çıkış akımı olan 10 amperde 3.9 volt çıkış alabilmek için R1'i 240ohm seçtim R2 için ise 7.5k ve 1.8k dirençleri seri bağladım. Devre çalıştı akım ölçümü yapıyor fakat bu sefer başka bir problemle karşı karşıyayım.

Güç kaynağının çıkışını kısadevre edince akım ölçme devresinin çıkışı 22 volta çıkıyor ve smps entegresi çıkış gerilimini kesiyor.
Kısadevreyi kaldırınca ölçüm devresinin çıkışı 22 voltta takılı kalıyor haliyle smps entegresi çok fazla akım aktığını sanarak gerilimi arttırmıyor ve devredeki akım göstergesi olmayan bir akımı gösteriyor.

Bu sıradan opampta biraz ısınma oluyor, transistörde çok az bir ısınma oluyor. R1 direnci üzerinde - gerilim ölçüyorum yani akım opamptan güç kayanğı çıkışı yönüne akıyor.

Durumu düzeltmek için güç kaynağının çıkışındaki gerilimi yükseltmem gerekiyor, smps entegresi çıkış vermediği için çıkışa dışarıdan anlık 24v uyguluyorum böylelikle akım ölçüm devresinin çıkışı düzeliyor güç kaynağı çalışmaya kaldığı yerden devam ediyor. Tekrar çıkışı kısadevre edip kısadevreyi düzeltirsem yine akım ölçüm devresi takılı kalıyor.

Bazen güç kaynağını ilk çalıştırdığımda da çıkışta henüz gerilim olmadığı için ve kondansatörler boş olduğundan gerilimin artması zaman alacaktır ve bu yüzden akım devresi ilk açılışta da takılı kalabiliyor çıkışa anlık 24v vererek takılı kalan akım ölçüm devresini kurtarabiliyorum.

Yani kısaca çıkış gerilimi 0 volta düşünce akım ölçüm devresinin çıkışı 22 volta çıkıyor, bu sorun neyden dolayı oluyor olabilir acaba nasıl çözebilirim?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst