Omron Fins ile Ethernet Üzerinden Haberleşme

moosty

Üye
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
46
Merhabalar,

Programlama altında da duyurmuştum ama sanırım asıl yeri burasıymış.

http://code.google.com/p/indafins/downloads/list

altına kendi yazdığım bir ActiveX bileşeni kurulumunu ve örnek uygulamanın kaynak kodlarını yayınladım.

Uygulamanın kaynak kodlarını indirmek için 'Search for All Downloads' seçmeniz lazım.

Henüz dokümentasyonunu yapamadım ama en kısa zamanda yapıp onu da aynı adreste yayınlamaya çalışacağım.

ActiveX hala Alfa versiyonunda, Fins komutlarının %90 ını tamamladıktan sonra Ethernet haberleşmesine ek olarak RS 232 haberleşmesini de aynı bileşene ekleyeceğim. Sonra Beta olarak yayınlayacağım.

Tam sürüme geçmek biraz zaman alacak ama tam sürümü de ücretsiz olacak.

Örnek uygulama VB ile yazıldı, bileşeni Excel ile denedim verileri Excele de direk olarak atabiliyor, onun ile ilgili örneği de dokümentasyondan sonra vermeyi düşünüyorum. Dokümentasyon daha önemli şu anda.

Bir de Power Point örneği hazırlamak istiyorum, bu bileşenle ufak çapta Power Point ile Scada benzeri bir HMI hazırlamaya çalışacağım.


Çalışması için kısaca bilgi vermek istiyorum:

ctlIndafins1.OpenEthernet("192.168.2.10")

şeklinde, PLC nin IP adresini veya adını verip bir kereliğine PLC ye bağlanmak gerekiyor.

Ardından

A = ctlIndafins1.ReadDM("5000",100)

şeklinde kullandığınızda, DM5000 - DM5099 arasını okuyup A ya atıyor. Değerler Hex olarak okunuyor.

PLC nin DM adreslerine yazmak için:

ctlIndafins1.WriteDM("5000","123456789012")

dediğinizde

DM5000 = 1234
DM5001 = 5678
DM5002 = 9012

şeklinde yazıyor.

Şu anda sadece DM ve EM (bank 0 - bank7) destekliyor. Fins komutlarının %90 ı içerisinde giriş ve çıkışlar, timer değerleri, HR gibi alanları okuma ve yazmayı da destekleyecek.

Ardından RS 232 yi de destekleyecek eklemeleri yapacağım.

O da muhtemelen

ctlIndafins1.OpenSerial(ComPort,BaudRate,Start,Stop,Parity)

şeklinde olur.

Doküman yayınladıkça veya bileşenin yeni versiyonlarını çıkardıkça

http://indanotes.blogspot.com/2008/11/indafins-omron-fins-ocx.html

adresinden duyuracağım, yine bu konu başlığı altından da Türkçe olarak duyurmaya çalışacağım.

Örnek uygulamada logonun üzerine tıklayınca yukarıdaki adres açılıyor zaten, yenilikleri oradan takip edebilirsiniz.

Bu arada bileşene eklenmesini istediğiniz şeyler varsa, önerileriniz ve eleştirileriniz varsa onları da duymaktan memnun olurum.

Saygılarımla
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
merhaba ben citeck scada ile omron JC1M H CPU 11 serisi plc ye ETN21 ethernet kartı üzerinden bağlanmaya calıstım fakat başaramadım CX ile programer ile oluyor yada citeck scada ile RS232 port üzerinden oluyor şimdiden teşekkürler
 
Merhaba,

Benim yazdığım komponentde şöyle bir problem var, Wireless + kablo aynı anda kullanılınca PLC ye ulaşamıyor. Omron CX nasıl yapıyorsa bir şekilde ulaşıyor ama benim program ulaşamıyor. Muhtemelen Citeck de winsock kullanıyorsa Wireless + kablo aynı anda çalışamıyor olabilir.
 
bende cj1m cpu21 ile cx-supervisor ile haberleşiyorum.ve cx-supervisor la s7-200 cpu222 veya 224 le cp243 ethernet kartı ile haberleşiyorum.cx-supervisor omron un scada programıdır. omron plc ler ile rs-232 rs485 ethernet vesaire her türlü haberleşir fakat başka model bir plc ile cx-supervisor ın haberleşebilmesi için opc server yazılımı kullanmak gerekir.ben citech scada yı bilmiyorum ama schnider elektriğin scadası diye biliyorum.omron u citech le haberleştireceksen ya içinde omron driver ı olacak yada omron opc server kurp opc server üzerinden bağlantı kuracaksın diye düşünüyorum.çünki cx-supervisor da böyle.muhtemelen citech omron u toolbus protokolünü destekliyor bundan dolayı seri portan bağlanabiliyorsundur.eğer deneme yapıyorsan tüm plc ler için etn21 almadıysan moxa 5110 eth-seri converter kullanarak omron ağını ethernet üzerinden seriportla haberleşerek yapılandırabilirsin.moxa ya bir ip atıyorsun ve bir com port atıyorsun moxa yönetim konsolunu çalıştırdığın da san sanal bir com port açıyor ve ethernet ağı üzerinden plclerin seri portlarını kullanarak haberleşebiliyorsun:)
 
BENIM omron cj1m cpu 13 plc ile supervısor runtıme var runtıme pc ye koyup çalıştırıyorun heberleşmeyi eternetle yapmışız 3 4 gün çalıştıktan sonra habeşme hızı yavaşlıyor pc dekı runtıme kaldırıp aynı programın yedek runtıme koyduğumuzda tekrar çalışıp 3 4 gun sonra tekrar yavaşlıyor neyden kaynaklanıyor olabılır bı turlu bulamadık bu sorunu başına gelmış olan varmı yada nasıl çözebiliriz yardım edebilirmisiniz. şimdiden teşekkürler.
 
merhaba omron scada ile delta plc haberleşecek.omron scada rs232 üzerinden göndereceği ascii kodlarını nasıl öğrenebilirim.teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst