Okul Ana dağıtım pano yenilemesi yardım

cmutlu71

Üye
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Bir okulun elektrik ana dağıtım ponosunu yenileyeceğiz. yaklaşık 50 kw kurulu gücü var. ölçü kompanzasyon ve çıkışlar olmak üzere 3 gözlü düşündük. kafama takılan ana girişe 300 mA kaçak akım şalteri koymamız zorunlumu. bina eski olduğundan çalışıp çalışmayacağı konusunda tereddütler var. teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın cmutlu71 !

Okul eski derken herhalde tesisatın eski olduğunu vurgulamak istediniz. Önemli olan tesisatta sağlıklı bir topraklama tesisatı varmı. Şayet topraklama tesisatı yoksa ve de yeni topraklama yapılmayacaksa kaçak akım koruma kullanmanız gereksizdir.

50 kw. güçten bahsediyorsunuz. Takriben 100 amper eder. Normal kaçak akım koruma röleleri 3*63 ampere kadar var. 125 amperlik kompakt şalter kullanmanız gerekir. Onun içinde toroid bobini ihtiyacı doğuyor. Bunları göz önüne alıp, karar vermelisiniz.
 
125A kadar kaça kaım röleleri var. bu durumda toroid kullanmak gerekmez.
 
Troid akım trafosu ile yaptıgınızda
tesisatta arıza olsa bile röle üzerinden şalterin açtırma bobini ucunu iptal ederek arızaları çözene kadar zaman kazanabilirsiniz. Tesisattaki sorunları giderdikten sonra bobini bağlamayı ihmal etmeyin
 
Elektrik iç tesisleri yönetmeliği gereği yeni yapılan tesislerde, kaçak akım ve yangın koruma zorunlu.Ancak yönetmelikten önce yapılan tesislerde zorunlu değil.
Bahsettiğiniz okulda hiç topraklama tesisatı bulunmaya da bilir.Topraklama tesisatının olup olmaması kaçak akım rölesinin çalışmasına etki etmez(olmasada KAR kullanmanıza mani değil)Asıl sorun tesisatta nötr hattının da izole edilmiş olması gerekir.Prizlerde sıfırlama yapılmış ise bunların kaldırılması gerekir.100-125 A. KAR sıemens,merlin gerin,moller firmalarında var.Legrand da KAR LI kombine Tmok şolter var.Troid ve tmok kombinasyonu her yerde var.En ucuzu 100 veya 125 A KAR olur.Bunun da selektif olanını almanızı tavsiye ederim.
Okula KAR kazandırmanız çok iyi olur.Fakat sadece ana panoda KAR bulunması işletmeciliği zor olur.Her noktadaki kaçakta sistemin tamamen kesilmesi hiç iyi olmaz.Ana panoya KAR takacaksanız,tali panolarada takmalı,seçiciliği sağlamalı hatta bütün sigortaları da nötr kesmeli yapmalısınız.Böyle yapmadıktan sonra hiç yapmayın daha iyi çünki yarın bir kaçak durumunda siz bile işin içinden çıkamayıp KAR ı by-pass etmek zorunda kalırsınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst