OG'de ikinci bir indirici trafo merkezinin sebepleri??

burakaga21

Üye
Katılım
9 Tem 2018
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
32
Arkadaslar merhaba,

Bileniniz vardır ki büyük güç tüketen il, ilçelerde 154kV'dan 31.5 kV'ye düşürmenin yanı sıra ekstra 15.8, 10.5 e düşürülür. Buna örnek olarak İstanbul'da bi kaç ilçe(Beyoglu, Kasımpasa..), Muğla Bodrum vb gibi yüksek güç harcayan ilçelerde de yapılmakta halen. Bunun tam olarak sebebi nedir? İzolasyon vb olabilir mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bugün ülkemizde dağıtım sistemlerinde kullanılan 30 kV (31.5, 33,34.5), 15, 10.5 ve 6.3 kV olmak (»zere
dört değişik orta gerilim (OG) seviyesi bulunmaktadır. Bu gerilim seviyelerinin kullanımı yük yoğunluklarına ve
büyüklüklerine göre Büyük şehir O.G. şebekeleri,Küçük şehir ve kırsal alan O.G.şebekeleri olmak üzere iki alt gruba ayrılmaktadır.Aslında ülkemizde çift og sevyesi olarak tabir edilen yapı kullanılmaktadır ve bunun nedeni mevcut teknolojinin getirdiği çeşitli kısıtlamalardır.
380/154 kVluk enerji nakil hatlarıyla şehir kenarına getirilen elektrik enerjisi, burada kurulan ve geniş alan kapsayan açık hava salt transformatör merkezleri ile 30 kVa indirilmiş ve 30 kVluk gerilim kablolarla şehirdeki yük merkezlerine taşınmıştır.Buralardaki OG/OG transformatörleri ile gerilim bir kademe daha düşürülerek daha ekonomik bir seviyede OG/AG dağıtım transformatörleri beslenmiştir.Tüm bunlar şehir ile kırsal alan ayrımı ve buralardaki yük seviyesine göre dizayn edilmiş şebekenin sonucudur.
Şimdi sorunuza tekrar gelecek olursak bahsettiğiniz bu durum gelişen teknolojininde yardımıyla zaten ortadan kalkacaktır ve bunun için çalışmalar çoktan başlamıştır.Yani alt iletim görevi artık direk 154kv luk hatlarla sağlanacaktır.zaten yapılan incelemelerde de bu dönüşümün çok ciddi ekonomik kazancı olduğunuda göstermektedir.
Tabi yararı yanında zararıda var.o da aynı anda çok daha fazla abonenin enerjisiz kalma riski,eski sisteme göre 3 kat daha fazla arıza yoğunluğu,ve aızanın bulunması için geçen sürenin uzunluğudur.
 
Uğur bey çok güzel açıklamış. Dediği gibi artık OG de en alt gerilim seviyesi 31,5 kV 'a eşitleniyor. Yaşadığım il ve memleketimde artık 15 kV gerilim seviyesi hiç kalmadı.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,861
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst